Hirdetés

2024.03.28. 09:11

Hogyan válaszd ki a tökéletes függönykarnist otthonodba?

A megfelelő függönykarnis kiválasztása sok mindent befolyásolhat otthonodban. Nem csak praktikus használatát kell figyelembe venni, hanem esztétikai szempontokat, elhelyezést és a méretet is át kell gondolnunk.

Zaol.hu

Miért fontos a megfelelő függönykarnis?

A helyes karnis kiválasztása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a függönyt a célnak megfelelően tudjuk felhelyezni és kényelmesen tudjuk használni. Ezalatt azt értjük, hogy adott esetben csak sötétítő vagy dekorációs függönyt, más helyzetben azonban a kettő együttes felhelyezése lesz ajánlott. A kényelmes használat szempontjából pedig a felhelyezés magasságát és a termék megfelelő hosszúságát kell majd alaposan átgondolnunk. Hiszen a nem megfelelő felhelyezés mellett a függöny elhúzása és elrendezése nem lesz ideális.

Hogyan válasszunk?

A választás során alapvetően négy tényezőt kell majd figyelembe vennünk. A termékek között elsődlegesen a típus, valamint az elhelyezés fajtája alapján tudunk majd eligazodni. Amennyiben pedig megtaláltuk a számunkra ideális darabot, a szükséges méret valamint a választott szín és anyag adják majd a végső döntést.

Forrás: Collin Magargee - stock.adobe.com

Típus

A függönykarnisokkal kapcsolatban elsődlegesen a különböző típusokkal kell tisztában lennünk. Alapvetően megkülönböztetjük a mindenki által ismert rúdkarnist, a panelkarnist, valamint a sínkarnist. A rúdkarnis a régebbi típusok közé tartozik, amely ideális választás lehet, amennyiben a dekorációs jellegét is ki szeretnénk használni. A paneles termékek ezzel szemben modern megoldást jelentenek, a sínkarnis pedig a kevésbé látványos, leginkább álmennyezet segítségével elrejthető megoldásként választják.

Ezen típusokon belül külön kategóriákként megtalálhatjuk az egy- és többsoros kialakítást. Itt az adja majd a döntést, hogy csak egy sötétítő vagy dekorációs fényáteresztő függönyt használunk, vagy mindkettőre igényt tartunk majd.

Elhelyezés

A típus mellett az elhelyezési lehetőségek navigálnak még nagyszerűen a kínálatban. Hiszen fontos döntés, hogy oldalfalra vagy mennyezetre helyezzük majd fel. 

Méret

A típus kiválasztása után az egyedi jellemzőket kell figyelembe vennünk következő lépésként. Érdemes a mérettel kezdeni, azaz alaposan lemérni a tervezett helyét. Az ablak szélességéből könnyedén kiindulhatunk, amennyiben ahhoz 40 centimétert hozzáadunk - így legalább 20-20 centiméter extra helyünk marad az ablak két oldalán a függöny elhúzásához.

Szín és anyag

Végezetül a szín és anyag lesz az utolsó döntés. Itt természetesen lakásunk meglévő stílusához és színpalettájához kell majd igazodnunk. A leggyakoribb anyagok a fém, a fa, valamint a műanyag. Minimalista vagy indusztriális lakásba inkább a fém, bohém vagy rusztikus lakásba pedig inkább a fa darabok lesznek megfelelőek. Színek tekintetében leginkább a fehér, fekete, barna és ezüst a jellemző.

Amennyiben a fenti útmutató után is maradtak, a továbbiakat itt találhatod, beleértve a részletes számításokat és a tartozékok ajánlott méreteit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában