Pórszombat

2016.10.17. 09:22

Falusi élet és a disznóvágás

Pórszombat – Disznóvágással idézték fel a falusi élet hagyományait hétvégén a helyi Medesi Gazdakör tagjai.

A falusi élet mindennapjaiból is egyre inkább eltűnő közösségi tevékenységen mintegy 30-an vettek részt. A munkából mindenki kivette a részét, délután már hurka, pecsenye, disznótoros káposzta és töpörtyű várta a résztvevőket, de persze nem maradt el a pálinka kóstolás sem, ami ugyancsak velejárója egy ilyen munkás napnak.

A szervezők, a Medesi Gazdakör tagjai aktívan bekapcsolódnak a falu életébe. - Két éve működünk hivatalos szervezetként, szerteágazó tevékenységgel – kezdte Tánczos Csaba, a gazdakör elnöke. – A falu önmegtartó erejét szeretnénk bővíteni és a fiatalok helyben tartani, illetve ide csábítani más településekről. A 300 fős faluban összefonódnak a feladatok és a szervezetek is, egyesületünk tagjai közt vannak önkormányzati képviselők, illetve más civil szervezetek, például a sportkör tagjai is.

Olyan falubeliek csatlakoztak hozzánk, akik tenni szeretnének a településért, az aktív tagság 10 fő jelenleg, de vannak új belépők, illetve várjuk a pártoló tagokat, a nem helyieket, a pórszombati születésű és kötődésű érdeklődőket is.A gazdakör elnöke azt is elmondta: szervezetüket segíti a helyi és a megyei önkormányzat, illetve pályázatok útján is próbálnak támogatáshoz jutni. - Kaptunk már működésre és szakmai programok megtartására is támogatást – tette hozzá Tánczos Csaba. – Sikerült már szerveznünk májusfa kitáncolást, most a hagyományőrző disznóvágást, valamint szeretnénk egy szabadtéri szalonnázót kialakítani a régi óvodaudvar hátsó részében.

Itt raklapokból pódiumot, illetve padokat, székeket helyeznénk el és bográcsozó helyet alakítanánk ki. Itt tartanánk meg a gazdakör és a település más rendezvényeit. Kiemelte: élhető közösséget szeretnének felépíteni a jövőre nézve. A lakosságszám az utóbbi években stagnál Pórszombaton, kis mértékben emelkedett az utóbbi időben. Örvendetes, hogy nőtt a születések száma. - A gazdakör megalakulására azért is volt szükség, mert a civil szervezeteknek nagyobb lehetőségük van pályázatok elnyerésére, mint az önkormányzatoknak.

További céljai közt szerepelt a mezőgazdasággal foglalkozók segítése is – mondta Tánczos László polgármester, a gazdakör alelnöke, aki a névadásról is beszélt. – A szervezet nevét a településhez tartozó medesi hegy, erdő és a patak adta, így helyhez kötöttük a gazdakört.A polgármester hozzátette: szombaton tartják a szépkorúak napját, amit a disznóvágásra építenek, hiszen az ott feldolgozott húsból készítenek majd vacsorát a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!