Páka

2015.06.15. 13:50

A kézimunka elűzi a rossz gondolatokat

Páka - Az örmény csipke készítésének fortélyaival ismerkedtek meg a Zalai Csipkeműhely tagjai az egyhetes táborban.

Korosa Titanilla

A megyeszékhelyi csipkeműhely húsz tagja egy hétig táborozott Pákán, immár második alkalommal.

– A tavalyi látogatásunkkor annyira megtetszett tagjainknak a nyugodt környezet, hogy visszatértünk – mondta Fülöpné Sipos Ildikó, a csipkeműhely vezetője. – Az idei tábor is arra szolgált, hogy új technikát tanuljunk meg, amit majd ősztől gyakorlunk a foglalkozásokon. Ez alkalommal két vendégoktatónk is volt, közülük Balogh Marianna Győrből az örmény csipke készítését mutatta meg a tagoknak.

Az asztalon örmény csipkedíszek, ennek a készítését tanulták meg az idei táborban. A képen (balról) Pacsai Gézáné, Berzsán Pálné, Tóth Józsefné és Balogh Marianna vendégoktató. Fotó: Kósa Róbert

– Sokféle neve van, a törökök oya csipkének nevezik ezt a csomózott, varrott csipkefélét – mutatta Balogh Marianna. – Az örményektől származik, ők fehér fonalból készítik, de használják a törökök is, akik színes virágokat, ékszereket készítenek ezzel a technikával. Sajnos kevés a szakirodalma, de maga a technika nem nehéz, csak az egyenletességre kell figyelni.

A kézimunkázó asszonyok a darabokat többségében saját kedvtelésükre készítik, de több kiállításon is megmutatták már munkáikat. Az örmény és a hagyományos csipkék mellett pedig megismerkedtek a japán szalagszövéssel, készítettek filcből és hajtogatott papírból levélbabát, valamint szabadidős programokon is részt vettek. Ellátogattak például Szécsiszigetre és megtekintették Pákán Öveges József professzor házát és az ott berendezett kiállítást.

A pákai Gyenese Ferencné tavaly csatlakozott a csipkekészítőkhöz, mint mondta: nagyon élvezi ezt az elfoglaltságot, többször éjszakába nyúlóan készíti a csipkét, tanul egy-egy új technikát. Amellett, hogy egyedi, látványos darabokat készítenek, a kézimunka nagyon jó feszültségoldó, eltereli a rossz gondolatokat, és még az orvos is ajánlja, mert éberen tartja az agyat, tudtuk meg a táborban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!