Otthon

2015.03.16. 19:14

Hogy olcsóbb legyen a ház fűtése

Itt a tavasz, hamarosan indul az építkezési szezon. De vajon mit tehetünk már a tervezgetés időszakában is azért, hogy leendő otthonunk minél takarékosabb legyen?

Varga Krisztina

Elvégre passzív házat nem mindenki tud építeni, és ma még a napelem telepítése is olyan költségekkel jár, hogy a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező építtetők nem tudják megfinanszírozni. Mégis, mielőtt építkezésbe fognánk, gondoljuk végig, hogy vannak tipikusan energiabarát és pazarló megoldások is, amelyekről idejekorán dönthetünk.

Korábban már szóltunk a nyílászárók méretéről és helyes tájolásáról. Ami a ház formáját illeti: a leggazdaságosabb a zárt, egységes forma. Ez a kivitelezés és a majdani fűtés szempontjából is előnyös. Nem véletlen, hogy a régi népi építészt is ezt a formát részesítette előnyben. A tagoltabb alaprajzú épületek, a kiugró falfelületek és födémrészek mind-mind energiaveszteséget jelentenek majd.

A másik kulcskérdés a családi ház mérete. Ha törekednünk kell a takarékosságra, bizony spórolhatunk a négyzetmétereken is. Mind az építkezés során, mind pedig később, az alacsonyabb fenntartási költségek érdekében. Gondoljuk végig előre, hogy mekkora területre lesz szüksége a családnak, ám ennél többet ne tervezzünk. Érdemes különösen optimalizálni a közlekedő helyiségeket, ezek ugyanis többségükben kihasználatlan alapterületet jelentenek. Részesítsük előnyben az egymásba fonódó tereket, különösen a nappali tartózkodásra szolgáló helyiségeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!