Otthon

2015.01.12. 14:50

A tollból készült takaró veszít népszerűségéből

Zalaegerszeg - Életünk egyharmadát töltjük az ágyban, évek óta kutatják, mi kell a tökéletes alváshoz. Tény, hogy a kevés és a túl sok alvás sem tesz jót a szervezetnek.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

A 7 óra az, ami ideális lehet, hogy másnap kipihentnek érezzük magunkat. A mennyiségen túl fontos kitérni a minőségre is. A sok digitális kijelző is zavaró lehet, nem javasolják a szakértők, hogy a hálószobában legyen a tv, dvd-lejátszó, számítógép. A fényt ki kell zárni a hálószobából. Mindezek mellett a pihentető alváshoz elengedhetetlen egy kényelmes matrac, emellett fontos, hogy az ágynemű is az évszaknak megfelelő legyen. A hidegebb idő beköszöntével, többeket foglalkoztat, hogy mitől is lehetne még jobb az éjszakánk. Ilyenkor télen eszünkbe juthat nagyanyáink nagy dunyhája, milyen meleget tudott adni, a hatalmas libatollal töltött takaró.

Manapság többféle töltetű paplant választhatunk. A kínálatot Némethi Gyuláné mutatja. Fotó: Katona Tibor

Több mint 10 éve foglalkozik tolltisztítással Zalaegerszegen Mándli Miklósné. – Automata gépekkel tisztítjuk a tollat, valaha minden nap mentek a gépek, mostanság egyre kevesebb erre az igény. Leginkább falusiak hoznak frissítésre paplant, párnát, természetesen készítünk újakat is. Kizárólag libatollal dolgoznunk, a kacsatollnak kellemetlen szaga van – tudtuk meg a szakembertől.

– A tolltisztítás szezonja augusztusban kezdődik és általában karácsonyig tart. A boltokban kapható vatelinnel töltött paplan és párna miatt eshetett a kereslet, ezeket nem érdemes tisztíttatni, egyszerűbb helyette másikat venni – mondta Mándli Miklósné. A tollat anginba töltik, ami a paplanok tollazatát burkolja be ez 100 százalékos pamut anyag, hosszú évekig kiszolgálja az embert.

A tisztítást érdemes 2-3 évente elvégeztetni, a jó tárolással megóvhatjuk takarónkat. Semmiképp ne tegyük nylonba, ha a nagy tollpaplant csak télen használjuk, érdemes lógatva tárolni a padláson.

Az allergiásoknak érdemes megemlíteni, hogy a toll és a pehely nem tápláléka a poratkáknak, a szintetikus anyagokban nagyobb százalékban telepszenek meg.

Ma már rengeteg paplant találunk a piacon, anyagukat tekintve lehet: pamut, toll, pehely, gyapjú, műszálas. Ezeknek a fedőanyaga is különböző a pamut-szatén pehelybiztos angin. Műszálas paplanok között is találunk olyat, amelyik fedőanyaga kevert pamut, az aránya 60 százalék. A műszál 40 Celsius-fokon mosható, kibírják a többszöri mosást is. A szintetikus töltetű termékekre jellemző, hogy puhák, könnyűek, formatartóak.

A magyar lúdtoll páratlan

A lúdtenyésztés Magyarországon hosszú történelmi múltra visszatekintő tevékenység, hazánk világhírű lúdfajtákkal és technológiával rendelkezik. A kézzel tépett magyar toll piaci pozícióját nehezen tudja tartani, bár minősége elismerten a legjobb a világon. A feldolgozott magyar lúdtollból készült termékek ára háromszor magasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!