Otthon

2014.12.29. 17:45

Hogyan kezelhetjük és előzhetjük meg a lefolyó dugulását?

Az ünnepek alatt, amikor sok a vendég, nagyüzem van a konyhában, a fürdőben. Ezáltal megnő a lefolyócső eldugulásának veszélye is, ez ilyenkor hiányzik a legkevésbé.

Varga Krisztina

Hétvégén, munkaszüneti napokon nem könnyű szerelőt találni, és ha mégis sikerül, bizonyára nem fog keveset kérni a sürgős vizitért.

A kényelmetlen helyzetek elkerülésének egyik jó módszere, ha úgy használjuk berendezéseinket, hogy elkerüljük a dugulást. A konyhai dugulást ritkább esetben szokta okozni a rosszul kiépített rendszer, a túl kicsi átmérőjű cső vagy az elégtelen lejtés. Ennél gyakrabban a használók felelőtlensége a baj forrása. A lefolyócső attól dugulhat el, ami belekerül: ételmaradékok, zsírok, ezért csökkentsük minimálisra ezek bejutását. Zsiradékot soha ne öntsünk a lefolyóba, az ételmaradékot takarítsuk le mosogatás előtt a tányérokról. Meglepő módon a túl nagy mennyiségű, tömény mosogatószer is oka lehet az eltömődésnek. Jóllehet ezt néha épp tisztítási céllal juttatjuk a lefolyóba, viszont tudnunk kell, hogy a vegyi anyag a fizikai szennyeződéseket összetapaszthatja, és a helyzeten csak rontunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszeres, forróvizes átmosás jótékony hatású a lefolyócsövek állapotára. Ezért nem szerencsés az apró lyukú szűrő használata, ez ugyanis lassítja a víz áramlását. A dugulást elodázhatjuk, ha havonta beleöntünk egy flakon ecetet a lefolyórendszerbe, majd utána zúdítunk egy fazék lobogva forró vizet. Érdemes a szifont is fél-évente, megelőzési céllal kipucolni.

Ha baj van, a pumpához nyúljunk először. Akkor végzi jól a feladatát, ha a karimája víz alatt van Fotó: Szendi Péter

Ha már megtörtént a baj, és nem folyik le a víz a kagylóból vagy a mosogatóból, akkor is a szifon leszerelésével és kitisztításával érdemes kezdeni. Ha ez a rész átjárható, és mégsem folyik le a víz, akkor jöhetnek a háziasszonyok által kipróbált különféle szerek, amelyek legalább a környezetet nem szennyezik. A kisebb dugulások elhárítására az egyik, sokak által ajánlott csodaszer a szódabikarbóna. Öt evőkanálnyi szódabikarbónát keverjünk el két liter vízben. A keveréket forraljuk fel, és azonnal öntsük a lefolyóba. Az ecetes, szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszünteti. Egy tölcsér segítségével öntsünk a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás már alábbhagyott, alaposan öblítsük át forró vízzel a lefolyót. Ezután várjunk öt percet, majd engedjünk rá bőségesen hideg vizet. A sütőpor ugyancsak segíthet. Ebből azonban kétszer annyit kell használni, tehát egy egész pohárral szórjunk a lefolyóba, mielőtt beleöntenénk az ecetet. A só is kiváló partnere az ecetnek, ha a dugulás elhárításáról van szó. Ebből is fél pohárnyit öntsünk a lefolyóba, forró ecetből viszont két pohárnyit. Ezután öblítsük le forró, majd hideg vízzel.

A szakember szerint vállalkozóbb szellemű háziasszonyoknak érdemes beszerezniük egy csőgörényt, elegánsabb nevén duguláselhárító spirált. Barkácsáruházakban 5-10 méteres hosszúságban kaphatók. A rozsdatűrő acélspirált a csőbe vezetve egy kurblis tekerővel mozgathatjuk, forgathatjuk, így távolítjuk el a lerakódást a cső faláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!