Otthon

2014.08.18. 14:40

Itt az ideje felkészülni az iskolakezdésre! Alakítsuk át a szobát!

Szülőknek adunk praktikus tanácsokat, hogyan alakítsák át a szobát a tanulásra elszánt, elsős kisdiákoknak.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Fotó: Katona Tibor

Az íróasztalokat természetesen az első osztályba készülő gyerekek szülei keresik leginkább. Az óvodából kikerülő kisgyereknek hirtelen sok mindennel kell szembesülni, mikor az iskolába készül. Már nyáron be kell vezetni, hogy valójában mi is kezdődik szeptembertől. Jó, ha a gyermeket is bevonjuk a bútorválasztásba, már egy-két héttel vagy hónappal előbb berendezzük neki a tanulósarkot, hogy meg tudja szokni. Az iskolában úgyis sok új inger éri, legalább az otthon ne legyen idegen számára.

Egy zalaegerszegi bútoráruházban néztünk körbe, milyen kínálattal várják a vásárlókat. Sőtér András kalauzolt el bennünket a nagy választék között.

Már a nyár közepétől, júniustól elkezdődik az érdeklődés az ifjúsági bútorok iránt. Vannak, akik a lakásfelújítással együtt lecserélik a gyerekszobában található szekrényeket. Manapság ajándékba is adnak íróasztalt, például a keresztszülők. Az íróasztalok általában 75 cm magasak, ezeket nem feltétlenül kell cserélgetni, amire érdemes odafigyelni az az, hogy a szék mindig ideális legyen a gyerek méretéhez. Székekből ma már olyan nagy a választék, hogy szinte mindenféle igényt ki tudnak elégíteni.

– Ha már megtaláltuk az íróasztalt és a megfelelő széket, ezek mellé érdemes egy nyitott polcos szekrényt választani. Ez sokkal kényelmesebb, mint például egy kétajtós szekrényt nyitogatni. Ezt érdemes az íróasztal közvetlen közelébe tenni, hogy könnyen elérje a gyermek – halljuk a jó tanácsot az üzletvezetőtől. A fenyő örök darab, könnyen bővíthető, ezért is ajánlott már egészen kiskortól.

– Fenyőbútorainkat vízbázisú lakkal kezeljük, ezek biztonságosak és egészségesek, a hígítós lakkokkal szemben – halljuk az érveket Sőtér Andrástól, miért is válasszunk fenyőbútort.

Az idősebbeknél például vitrinnel ki lehet egészíteni a polcos szekrényt, ez a megoldás elegánsabbá, komolyabbá teszi a bútor megjelenését.

Az íróasztalok fenyőfából vagy laminált lapból készülnek, körülbelül 15 féle szín közül választhatnak. Ami ma már nem jellemző, hogy teljes szobabútorokat cserélnek le az emberek. Inkább az aktualitáson van a hangsúly.

A gyermek 3-4 éves kora körül esedékes a nagyobb ágyra váltás. Itt is többféle szempontot vesznek figyelembe a szülők, van, aki 4-5 évente lecseréli az ágyat, de jellemzőbb, hogy egy ágykeretet vesznek, amelyben csak az elhasználódott ágybetétet kell néha megújítani.

Kapcsolódó cikkek:

Már csak néhány nap maradt az iskolakezdésig. A szabályok enyhülésével az oktatási intézményekben is szeretnék megmutatni egyéniségüket a fiatalok.

A legtöbb szülő számára nagy fejtörést okoz a szeptemberi iskolakezdés, főleg, ha a gyermeke most kezdi az első osztályt. Ugyanis a szükséges eszközök beszerzése korántsem egyszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!