2014.02.10. 11:04
Datolyával töltött vitamindús golyócskák
Télen fontosak a szárított gyümölcsök, amelyek nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak.
Ezen a héten a datolyával töltött golyócskák receptjét osztja meg az olvasónkkal tanácsadónk, Kőrösi Ferencné. A datolya különösen kitűnő vaspótló, s nemcsak püspökkenyérbe vagy muffinba jó, de finom ízt kölcsönöz a kuszkusznak, rizsnek egyaránt. Hidegtálakra is tehetjük. A gyümölcsöt kettévágva a mag helyére helyezhetünk különböző ízesítésű sajtokat, vagy csokiba mártott marcipán darabkákat.
A golyócskák hozzávalói: 35 dkg sima liszt, 10 dkg darált dió, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, egy csipetnyi só, egy egész tojás és egy sárgája, késhegynyi sütőpor, fél citrom reszelt héja, 20 dkg szárított mag nélküli datolya.
Az összes hozzávalót összegyúrjuk és egy órát pihentetjük. Közben a datolyát egy kis rumos tejben megáztatjuk, alaposan lecsepegtetjük. A tésztát fél cm vastagra kisodorjuk és kb 5x5 cm-es négyzetlapokat szaggatunk. A lapokra egy-egy szem datolyát teszünk, gombócokat formálunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Tojással megkenjük és 200 fokon pirosra sütjük. Melegen vaníliás porcukorral szórjuk meg.