Otthon

2012.08.14. 08:51

Öné a legszebb kert? - Pihenőkert a lugasban (fotókkal)

Bázakerettye – Szép kert sorozatunk utolsó állomása Deák Ferenc „csupazöld” birodalma, melyet sógora, s egyben a kert építője, Vertarics Lajos titokban nevezett be a versenyre.

Steyer Edina

Megérkezésünkkor fenséges növények, fából készült árnyas pihenőhely és Süti, a csaholó puli fogadott bennünket.

– Meglepetésként ért a nevezés, de egyáltalán nem bánjuk – mosolygott a házigazda. – Büszkék vagyunk a kertre, a sógorom odaadó munkájára.

Hat éve, a ház bővítésekor határozta el a Deák-család: udvarukat a háziasszony, Szilvia öccsére, Lajosra bízzák, aki már foglalkozott kertépítéssel.

 A galériáért kattintson a képre!

Aki erdésztechnikusként végzett, a kertépítést hobbiként kezdte. Sokat olvasott a témáról, nyitott szemmel járt a világban, s szakemberek segítségét is kérte több alkalommal.

– Nem elég azt végigondolni, mi az, ami tetszik. Tudni kell előre, hogy az évek múlásával melyik növényből mi lesz. Ahogy itt is, a teret tágítottuk, a magasabb növények a kisebbek mögött vannak.

A tudatosság eredménye: – Nagyon kevés növényt kellett átültetni – magyarázta. – Például ez a cukorsüveg fenyő az elsők között került a helyére, évente nem egészen 10 centit nő, így még bőven van ideje a maximum magasságát, 3-4 métert elérni.

A galériáért kattintson a képre!

A kert déli részét kis tó foglalja el, Lajos szerint a fű gondozása mellett ez a másik problémás terület.

– Minél kisebb, annál több a gond. Igyekeztem a legkevésbé igényes, mégis szép növényeket kiválasztani köré: varjúháj, árnyliliom, szárnyas kecskerágó, himalájai selyemfenyő kapott helyet – sorolta a szakember.

A jó kert minden évszakban jól mutat, ha gondozzák. Ez már a családra hárul.

– A füvet természetesen én nyírom! – büszkélkedett Ferenc. – A ház előtti árkos részt terülőborókával ültettük be, ott nem kell nyírni, s kiegészíti a belső kert látványát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!