Otthon

2012.07.17. 05:45

Öné a legszebb kert? - Rózsaillat lengi be (fotókkal)

Kisbucsa - A Béke utcai porta a megmentőjét is tisztelheti a fiatal Gál házaspárban. Tíz évvel ezelőtt, amikor ráleltek, elvadult kert, romlásnak indult ház nézett szembe velük.

Arany Gábor

A Zalai Hírlap szép kerteket bemutató sorozatában ez alkalommal Kisbucsára látogattunk, ahol az egyik csendes mellékutcában feledkezhettünk rá a barátságos házat karéjozó hangulatos és színes udvarra.

- Két napig zúgott a motorfűrész, mire sikerült egyáltalán átláthatóvá tenni az 1400 négyzetméteres területet, de akkor bizony gyönyörű panoráma tárult elénk - idézte fel Gál Edina, aki az elmúlt évek minden fontosabb mozzanatát fényképes naplójában is megörökítette.

A galériáért kattintson a képre!

A zalaegerszegi Izsák ÁMK intézményegység vezetője faipari technikus férjével látott hozzá új otthonuk megteremtésének.

- Harminc elvadult gyümölcsfát találtunk, szinte őserdei körülmények között, de egy hét kemény munkája után csak a diófát hagytuk meg - mesélte Gál Szabolcs. - Erőteljesen visszametszettük és azzal, hogy kiszabadulhatott a többiek szorításából, magához tért. Ma ennek árnyékában játszhatnak a kislányok - mutatta a hintát, csúszdát és homokozót.

Míg idáig jutottak, a családi kaláka segítségével, nagyon sokat dolgoztak. Felszántását követően újrafüvesítették az udvart, és közben elkezdődött tervük a természethez közeli, mediterrán hangulatú családi ház megvalósítása. A sátortetős, kétszobás egyenházból sok munkával négyszobás, amerikai konyhás otthont varázsoltak.

Megjelenésében azonban megmaradt az épület zalainak, hiszen az egerszegi ONCSA-házakon is felfedezhető, a göcseji építészetben alkalmazott stilizált napsugár motívum a kapukon és a zsalukon is. A tetőre pedig patinás hódfarkú homokkő cserép került. Tegyük hozzá: miután a Szikszó mellől, bontásból származó 8000 darab tetőfedőlapot kézzel megtisztították. Három év szorgos munka után, 2005. április 30-án költöztek be, ahogy ezt a napló is megörökítette.

Az első növényeket 2003-ban ültették el, örökzöldekkel kezdték. Csüngő levelű cédrus, smaragd tuja, boróka, erdei és ezüstfenyő, kéklevelű cédrus került a portára. Aztán a virágzó növények, bokrok következtek: rózsalonc, orbáncfű, boglárka cserje. No és rózsák, fa, futó és park változatban.

- Én terveztem. A legfőbb szempont az volt, hogy kevés gondozást igényeljenek, mert a 3,5 éves Rebeka és a 6 éves Regina mellett erre túl sok időt nem fordíthatok - magyarázta Gál Edina, s hozzátette: - Szeretnék még kis tavat csobogóval, de erről lehet, hogy lemondok a békák és egyéb hüllők miatt, mert irtózom tőlük. A tapasztalataink szerint sajnos szívesen járnak erre, és nem szeretném, ha még több lenne belőlük mondta.

A pergolát kétféle lonc díszíti, valamint klemátisz, két színű trombita folyondár, tarka levelű borostyán és vadszőlő. Előnyük, hogy külön nem kell öntözni őket, ezt a kiszolgálást csak a cserepes növények kapják meg. A kertet egyébként az esőcsatorna látja el vízzel.

- Amit elképzelek, annak először utánanézek az interneten, beszélek kertésszel is és megtervezem. Eddig még nem nyúltam mellé. Ha kell valami kiegészítő, a férjem elkészíti. Ebben a házban minden famunka az ő kezét dicséri, de a villanyszerelés sem jelentett neki akadályt. Sőt még a nappali padlóját is ő burkolta, mert a szakember nem vállalta a fa és kő elemek aprólékos lerakását - büszkélkedett Gál Edina.


Zöld átmenet készül

A lakás bejáratának szomszédságában kialakított sziklakertbe is főleg örökzöldek kerültek, de minden évszakban virágzó növények kevernek hozzájuk változatos színeket. Tavasszal például a hagymásak, jácint, tulipán, aztán a nefelejcs, később a rózsa, nyár végén, ősszel a zefírvirág, télen az árvácska vonzza a tekintetet. A fiatalasszony elárulta, a garázs falát futórózsával tervezi elrejteni a szemek elől és ezzel mintegy megteremteni az épület és a kert közötti harmonikus zöld átmenetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!