Otthon

2012.06.04. 16:03

Védjük a cseresznyét!

Szombathely - Cseresznyeéréskor, majd később a meggy, a körte, a szőlő szezonjában is dézsmálnak a madarak.

Varga Krisztina

A hagyományos, ember alakú madárijesztővel ma már kevesen bíbelődnek, pedig olyan családban, hol több kisgyerek is van, kellemes közös elfoglaltság lehet egy bábu elkészítése. A madárijesztőt lehetőleg tegyük fel egy pózna tetejére, hogy minél jobban kimagasodjon a növényzetből. Akkor igazán hatékony, ha minél több tarka, lehetőleg mozgó, lebegő ruhadarab van rajta, amelyek mozgásukkal elijesztik a kártevőket. Az már igazán csak hab a tortán, hogy egy igazán jó madárijesztő nem csak a kertünket védi meg, hanem ugyanakkor kedves, vidám látvány nyújt az arra járó embertársainknak.

Kevéssé esztétikus, de hatásos lehet, ha mozgó, csillogó holmikat, például bevagdosott fóliadarabokat, üres műanyag palackokat, feleslegessé vált CD-ket fűzünk fel egy zsinegre úgy, hogy jó érje és mozgassa őket a szél. Hatásos riasztóként szolgálhatnak a kellemetlen hanghatások. A badacsonyi szőlőkben szüret előtt ostorpattogtató embereket is fel szoktak fogadni, vagy házilag barkácsolnak valamilyen eszközt, ami időközönként robbanásszerű hangot ad ki. Ezek biztonságosságáért senki nem tenné tűzbe a kezét – egy jó hangosan ugató kutya viszont lehet, hogy szintén betölti ezt a szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!