Otthon

2012.05.30. 03:07

A nyugalom citromízű ígérete

Manapság egyre népszerűbb, s több ház körül már ott virít egyik legértékesebb kiskerti medicinánk, a Melissa officinalis, a nyugalom gyógynövénye, ismert nevén a citromfű.

Fincza Zsuzsa

Mifelénk mézfűnek is nevezik, a virágba borult növény ugyanis kitűnő méhlegelő. Nem kellett sokat törni magam, hogy szert tegyek rá, a szőlős- és a zöldségeskert is tele volt vele, később, a már saját alapítású fűszerkertembe is telepítettem belőle.

Évelő növény, 7-8 évig is vígan virít ugyanazon a helyen. Citromfű állományunkat a gyökértörzs osztásával vagy dugványozással könnyedén gyarapíthatjuk, de magvetéssel is gond nélkül szaporítható. A legfontosabb, hogy mindig napsütötte, védett helyet keressünk számára, az árnyékos, nyirkos zugból föld alatti indái segítségével se szó, se beszéd tovavándorol. A meleget jobban tűri, mint a hideget, ha dönthetne, inkább az aszályos, mint a csapadékos nyarat választaná. A száraz, kemény, fagyos telek megviselik, az öregebb tövek esetleg ki is fagyhatnak, jól tesszük hát, ha mindig nevelünk tartalékként fiatal töveket, s a magjából is gondosan betárazunk. Vetni csak akkor érdemes, ha a talaj hőmérséklete már elérte az 5 Celsius-fokot, de nevelgethetjük úgy is, mint például a paprika és a paradicsom palántákat, s velük egy időben kiültethetjük. A humuszban gazdag, laza talajt szereti, ne sajnáljuk tőle a komposztot. Minden növénnyel megfér egy ágyásban, az ápolka szomszédságát viszont nem viseli el. A fiatal, zsenge levelekből már a tavaszi kihajtás után csipegethetünk, nagyobb tömegben, szárításra viszont a virágzás kezdetétől ajánlott szedni, de ekkor már a hajtásokkal együtt. A szárítással és a főzéssel sokat veszít kellemes, citromra emlékeztető aromájából, de a többi kedvező hatását – például teában – megőrzi. Salátához, paradicsomhoz, túróhoz és fűszeres mártásba is használható, de az ételekkel sose főzzük együtt, csak a befejezés előtt ízesítsünk vele.

A hivatásos orvoslás idegrendszeri eredetű alvászavarok, gyomor és bélpanaszok, étvágytalanság kezelésére javasolja. Vírusölő tulajdonsága miatt még az életünket megkeserítő ajakherpeszre is gyógyító hatású, baktériumölő képessége miatt már az ókorban is csípésekre, harapásokra alkalmazták. A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden nyavalya – az idegesség mellett a menstruációs panaszok, epe- és májbántalmak, rossz közérzet, szívpanaszok, gyomor- és bélrendetlenkedés, megfázás – esetén beveti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!