Otthon

2012.03.12. 16:06

Három Gellért-hegynyi szemetet termelünk

Hazánk évente 4-5 millió tonna települési hulladékot termel, ami három Gellért-hegynyi mennyiség - tudtuk meg a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit felvonultató zalaegerszegi kiállításon.

Magyar Hajnalka

A tárlat a Keresztury ÁMK landorhegyi központjában látogatható március 24-ig, s számos tanáccsal szolgál, amit megfogadva hozzájárulhatunk, hogy otthonunk mellékterméke ne nyűg, hanem erőforrás legyen a világ számára.

- Csak a szerves hulladékok komposztálásával az egyik "Gellért-hegy" sorsát már meg is oldanánk - hívja fel a figyelmet a komposztálás fontosságára kalauzunk, Hankó Gergely, a főszervező ÖKO-Pack Kft. munkatársa. A kiállítás célja a szelektív gyűjtés kézzel fogható hasznának felmutatása,  olyan termékeket mutat be, amelyek kivétel nélkül újrahasznosított hulladékból születtek. Nem is hinnénk, mennyi ilyen akad az otthonunkban... Tallózzunk közöttük.


- A bútorlapok nagy része például darált fa hulladékból születik - mutat egy példát a szakember. - Kívül persze kap egy szép fedőlapot, de a beltartalom forrása a lomtalanítások alkalmával összegyűjtött, kimustrált bútor és raklap.

A műanyagflakonok, pet palackok elárasztják otthonunkat. Ha ezeket szelektíven gyűjtjük, a tejfölös pohárból, samponos flakonból újra műanyag születhet. Például a fűnyírónk borítása,  a  szekrényünkben lógó vállfa, a lábtörlőnk, a műanyag virágcserép, a kedvenc DVD-nk tokja. Ma már kerti bútorok, kerítések is születnek újrahasznosított műanyagból, ezek szinte törhetetlenek, s külső látszatra megtévesztésig hasonlítanak a fára.

Magyar találmány a geofil habkavics, amihez  olyan üveghulladékot dolgoznak fel  (például üveggyapot, orvosi üvegek, fényszórók),  ami eddig másutt nem volt hasznosítható.  A habkavics a  betonhoz hozzákeverve jelentősen könnyíti a szerkezetet, szigetelő rétegként  vagy díszítő elemként kiválóan használható.


A kéretlenül postaládánkba gyömöszölt szórólapokból évente mindannyiunkra 26 kilogramm jut. Elkészítésükhöz  háromszoros mennyiségű fára (mintegy 80 kg) van szükség.

- A Nem kérünk szórólapot! kampány ezt a folyamatot hivatott fékezni - folytatja Hankó Gergely, aki otthon csapvizet iszik, nem "termel" műanyag flakont vagy zacskót, és vonattal, busszal vagy gyalogosan közlekedik. - De a papír szelektív gyűjtésével is sokat tehetünk a fák védelméért, hiszen Magyarországon, Dunaújvárosban található Közép-Európa legnagyobb papírhasznosító üzeme, az általuk újrahasznosított alapanyagból bútorok születnek, ezek adják a mi kiállításunk valamennyi installációját is.


Ha nem tapossuk össze...
A pet palackok, műanyag flakonok  gyűjtésének egyik rákfenéje, hogy sokan nem tapossák össze a göngyöleget. Ennek az a sajnálatos következménye, hogy a begyűjtő autó döntően levegőt szállít, hiszen a dundi palackok  hamar kitöltik a rakteret. Ha nem tapossuk össze, később a begyűjtőben  sem tudják összetömöríteni, s  másfél liternyi levegővel együtt ássák el a föld alá. Ez hatalmas pazarlás, különösen annak fényében, hogy milyen sok pénzbe kerül az EU-konform hulladéklerakók kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!