Otthon

2012.02.21. 10:29

Saját konyhánkban is eindulhat a bonbongyár (videóval)

A kakaóbabból készült édességet az amerikai őslakosok némi chilivel ízesítve, italként fogyasztották. Az általunk ismert csokoládé azonban a spanyolok közbenjárásával már Európában született meg.

Kiss Anna

A kakaófák az Egyenlítő mentén, pálma- és banánfák árnyékában érzik a legjobban magukat. Termésük, a kakaóbab hosszú és rögös úton válik csokoládévá...

Egyebek mellett az édesség történetéről is szó esett azon a csokoládé- és bonbonkészítő kurzuson, melyet a hét végén tartottak a megyeszékhelyi Keresztury Dezső ÁMK-ban. Kezdő és haladó konyhatündérek egyaránt kipróbálhatták magukat, mert bár elsőre bonyolultnak tűnik, a pralinékészítés nem nagy ördöngösség.


- Van egy-két alapvető szabály, amit be kell tartanunk, ha otthon készítjük a csokoládét - tudtuk meg Foki Izabellától, a belga Csokoládé Akadémián végzett szakembertől. - Fontos például, hogy az alapanyag, tehát a csokoládé, illetve a konyha hőmérséklete is megfelelő legyen. Az sem mindegy, meddig hűtjük a megtöltött formát. Persze, ha szeretnénk, különböző töltelékek rétegzésével nehezíthetjük a munkánkat. A hangsúly nem a kézügyességen, sokkal inkább az alapanyagok minőségén van. Tortabevonóból ne is próbálkozzunk! Olyan csokoládét válasszunk, melynek magas a kakaó-, illetve kakaóvajtartalma. A töltelék pedig ezerféle lehet...

A szakember elmondta, profi szinten speciális olvasztó berendezés szükségeltetik, otthon viszont a szokásos, gőzfürdő feletti olvasztás is elegendő.






- Az utóbbi módszernél figyeljünk, fontos, hogy a csokoládé ne keveredjen vízzel... A kakaóvaj 45 fokon olvad, hatféle kristályszerkezete lehet, nekünk az ötödik fajtát kell kialakítanunk a bonbonhoz. Ugyanis ebben az állapotában lesz roppanós, fényes felületű a csokoládé. Ezt a stabil szerkezetet úgy érjük el, hogy miután megolvasztottuk a csokit, folyamatos keveréssel, mozgatással visszahűtjük 28-32 fokra. Végül formákba öntjük, megtöltjük, talpazzuk és hűtjük.

A szakember arról is mesélt, a fehércsokoládé egyfajta mostohagyerekként él a köztudatban, pedig éppoly finom lehet, mint sötét társa.

- A csokoládékon százalékban feltüntetett kakaótartalom nemcsak a szárazanyagot jelenti, hanem a kakaóvajtartalmat is. A jó minőségű fehércsokoládé nagy arányban, 34 százalékban tartalmaz kakóvajat...



Excel-táblázatok helyett táblás csoki
Foki Izabella elmesélte, korábban számítástechnikai területen dolgozott, majd úgy döntött, ideje váltani. Most Excel-táblázatok helyett csokoládét, bonbonokat és pralinét készít. Sokkal kreatívabb munka, s valljuk be az eredmény is finomabb...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!