Otthon

2011.11.17. 19:28

Mikor hívjunk lakberendezőt, s mikor van szükségünk belsőépítészre?

Ha a lakásunk átalakításába fogunk, belsőépítész és lakberendező segítségét is kérhetjük. De kiket válasszunk, s egyáltalán milyen feladatokat bízhatunk rájuk?

Szabó Judit

A kérdés azért merül fel, mert sokan összekeverik a két szakmát, sőt az is előfordul, hogy lakberendezők belsőépítészként dolgoznak. Pedig ezt nem tehetnék, hívta fel a figyelmet a jelenségre Kocsárdi István, a Zala Megyei Építész Kamara elnöke.

– A kamarai tagok és a megrendelők védelmében figyelemmel kísérjük, hogy kik, milyen módon, milyen munkát végeznek. Szeretnénk elejét venni, hogy jogosultsághoz és kamarai tagsághoz kötött tevékenységet jogtalanul végezzenek és hirdessenek. A közelmúltban négy esetben is tapasztaltuk, hogy belsőépítésznek adták ki magukat olyanok, akik nem rendelkeznek ilyen végzettséggel. Nem léphetünk fel az ellen, ha valaki ezt a címet vagy akár az építész címet jogosulatlanul használja, mivel a kormányzatok nem támogatták az ennek szabályozását célzó javaslatokat. Ha azonban tevékenykedik is az illető belsőépítészként, az már büntethető – mondta Kocsárdi István.


– A lakberendező meglévő helyiségeket rendezhet be kereskedelmi forgalomban kapható késztermékekből. A belsőépítész feladata jóval összetettebb. Nem véletlen, hogy az előbbi közép-, az utóbbi pedig felsőfokú képzettséget igényel – említette Bertók Sándor, Zalaegerszeg főépítésze, a kamara elnökségi tagja. – A lakberendező ahhoz nem ért, hogyan kell lakást tervezni. Arra sem jogosult, hogy belső válaszfalakat helyezzen át, annak ellenére, hogy ehhez nem szükséges építési engedély. Természetesen meg lehet tanulni sok mindent autodidakta módon, de az építész kamara célja az, hogy megfelelően képzett, megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakemberek dolgozzanak az építészeti szakterületeken, mert ez a garancia a minőségi munkavégzésre.

– Gyakran látni újságokban lakberendezők terveit lakásátalakításokról. Sajnos ezek jelentős része tele van szakmai hibával, még a szakfolyóiratokban is – tette hozzá Kocsárdi István. – A hibák többek között abból adódnak, hogy nincsenek tekintettel a villamos és a gépészeti rendszerekre, nem is beszélve a statikai követelményekről. Még az is előfordul, hogy teherhordó falakat bontanak ki, vagy külső falakat gyengítenek meg úgy, hogy oda teszik a vizes szerelvényeket. A térkapcsolatokat illetően is születnek elfogadhatatlan megoldások: étkezős konyhás vécék alakulnak ki olyan módon, hogy a vécé a konyhából vagy az étkezőből nyílik, amit az országos szabályzatok ugyan nem tiltanak, de szakmailag semmiképpen sem támogathatók. Nem szerencsés, hogy ilyen színvonalú munkák formálják a közízlést, pedig ez történik, mivel a közoktatásban az általános műveltség megszerzését célzó tananyagnak nem része az építészet.


– Milyen esetekben van szükség belsőépítészre?

– Nagy projekteknél feltétlenül, például egy szálloda építésekor. Zalában mostanában nem kellett sokszor igénybe venni belsőépítészt, tekintve, hogy nagyon lecsökkent a megrendelésállomány – mondta Kocsárdi István.
Hozzátette: ha csak arról van szó, hogy be akarunk rendezni egy házat, akkor fordulhatunk lakberendezőhöz, de ebben az esetben is érdemes konzultálni a házat tervező építésszel.

– A különböző építész szakmák együttműködése nagyon fontos, enélkül nem képzelhető el igazán jó végeredmény – alkotott véleményt a Zala Megyei Építész Kamara elnöke.


NÉVJEGYZÉK
Ha belsőépítészt keresünk, érdemes a Magyar Építész Kamara, illetve a Zala Megyei Építész Kamara honlapján tájékozódni, ahol minden kamarai tagról megtalálható, hogy milyen jogosultságokkal rendelkezik, s azok meddig érvényesek. Zala megyében nagyon kevés belsőépítész dolgozik, derül ki a névjegyzékből. Sokkal több lakberendező van, éppen ezért könnyebb ilyen szakembereket találni, s a világhálón rengeteg képzést is hirdetnek manapság ebben a szakmában.



Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!