Otthon

2011.07.05. 07:00

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a villámcsapás okozta kárt?

A villámcsapás okozta károk növekvő száma miatt érdemes a családi házakra is villámhárítót szerelni. Bár a megnevezés hibás, hisz a rendszer igazából nem hárítja, hanem éppen hogy magához vonzza a villámokat - tudtuk meg Horváth Lajostól, a nagykanizsai Villtek Kft. ügyvezetőjétől.

Horváth-Balogh Attila

Az olvasóink érdeklődésére felkeresett szakember elmondta: ma már sokféle, elektromossággal működő berendezést, értékes villamos készüléket alkalmaznak a családi házakban is (garázskapu, riasztó, plazmatévé, számítógép), ami indokolttá teheti villámvédelmi rendszer kiépítését. De fontos tudni: ez sem jelent 100 százalékos biztonságot.

- Közvetlen villámcsapáskor a villám áramának jelentős része az épület elektromos hálózatába juthat, még akkor is, ha lakóépületünk rendelkezik villámhárítóval - bocsátotta előre Horváth Lajos. - Ott túlfeszültséget okoz, ami a berendezéseket károsíthatja - ennek kiküszöböléséhez ma már rendelkezésre állnak különböző túlfeszültség-védelmi berendezések. De az is segít, ha mindent kihúzunk a konnektorból.


Horváth Lajos hozzátette, a villámvédelmi rendszer lényegi elemét, csúcsát egyébként tévesen hívja villámhárítónak a köznyelv, mert az inkább magához vonzza, semmint elhárítja az elektromos légköri jelenségeket. Ám biztonságosan a földbe tereli az áramot, így az nem a ház szerkezetén fut le, s nem okoz abban fizikai károsodást.

A szakember jelezte: a komplett villámvédelem kiépítése átlagosan 100-150 ezer forintba kerül, érdemes hát mérlegelni, kialakítása, vagy az esetleges villámcsapás okozta kár kerül-e többe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!