Otthon

2011.01.31. 18:27

Most érdemes lakást venni

A hitelt nem törlesztő adósok miatt sok a kényszerértékesített lakás, aki vásárolni akar, most tegye: ez az év akár pozitív változást is hozhat a hazai ingatlanpiacon.

Horváth Viktória

-  A válság előtti időkhöz képest kevesebb lett az eladások száma, megfontoltabbak a vevők. Ez a bankok szigorításainak, a szocpol kedvezmény eltörlésének és a 0%-os önerős finanszírozások megszűnésének következménye - bocsátotta előre Zsuppán István, a zalaegerszegi Otthon Centrum vezetője. - 2010 utolsó hónapjaiban érezhető volt némi javulás, ez az év pedig pozitív elmozdulást hozhat az ingatlan piacon.

Az áprilisi kilakoltatási moratórium esetleges változása és Széchenyi-terv hatásai is kihatnak a forgalomra. Az árak még csökkennek, de már jóval lassabban, mint a válság elején.

- A kényszerértékesítésnek több oka lehet: hitel, illetve a munkanélküliség miatt a nagyobb lakásokból kisebb lakásokba átköltözve az árkülönbözetből szeretnék átvészelni a bevételhiányos időszakot. Az utóbbiból azért kevesebb van, legfőbb ok még mindig a megemelkedett hiteltörlesztés - folytatta az ingatlanszakember. - Zalaegerszegen az eladási kényszert legtöbbször már későn ismerik fel az ügyfelek, sokszor a bank többszöri felszólítása sem elég. Ha már ég a ház, akkor fordulnak ingatlanoshoz: innen már tényleg legtöbbször csak a kényszerértékesítés jöhet szóba.

 

A másik nagyon nehéz helyzet, amikor már több törlesztőrészlet is késett vagy a bank felmondta a hitelt: legtöbbször még felajánlhatják, eladják az ingatlanját, hogy a hitelt vissza tudja fizetni belőle, megkímélve így a tulajdonost nagyobb költségektől (végrehajtó, árverezés), de ez nem mindig sikerül. Mind a két esetben jól jön egy ingatlanos szakember segítsége. A normál eladásokhoz képest ezeknek az ún. kényszereladásoknak az aránya megnőtt, de még mindig a nagyobb részt az élethelyzetszerű vásárlások képviselik: a gyerekek különköltözése, a gyarapodó család vagy éppen a válás.

- A válság előtt átlagosan 33–45 nap között mozgott egy piaci árú lakás tulajdonos cseréje, de 6 hónap alatt a legtöbb ingatlant el tudtuk adni. A válság ezeket az árakat is megváltoztatta, de még mindig azt mondhatom: 1-2 hónap a kisebb, olcsóbb ingatlanok forgási sebessége. Persze a drágább lakások esetében előfordulhat, hogy sokszor több, mint 1 évig a piacon vannak, mire eladásra kerülnek.


● A legkeresettebb ingatlanok a 1,5 -2-3 szobás lakások
● Az egyedi fűtés még mindig előnyt élvez a központival szemben
● Az olcsó rezsiköltségű és a Panel-programban felújított ingatlanok gyorsabban találnak új gazdára
● 10 millió Ft felett már sokkal kevesebb ember vásárol lakást
● A legtöbben még mindig önerőből és bankhitelből együtt fizetik ki az ingatlan árát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!