Otthon

2010.12.27. 16:17

Nem érdemes kóstolgatni a növényeket

Egy jól megválasztott, szép szobanövény otthonunk dísze lehet, ám kevesen tudják, hogy egy-egy esztétikus virág és hajtásai egészségre káros anyagokat is tartalmazhatnak.

Kiss Anna

Ez persze nem azt jelenti, hogy puszta létükkel mérgeznék a nappali levegőjét, csupán arról van szó, hogy a szobanövények egyes részeiben egészségre káros anyagok is fellelhetők, de jelentősebb problémát legfeljebb akkor okozhatnak, ha nagy mennyiséget fogyasztunk el belőlük.

–Tapasztalatom szerint vásárláskor elsődleges szempont a víz- és fényigény – meséli lapunknak Molnár Tamás, egy megyeszékhelyi virágkereskedés cégvezetője. – Akinek azonban kisgyermeke vagy háziállata van, jól teszi, ha egy-két dolgot megfontol vásárlás előtt.

A kíváncsi gyerekek, cicák, kutyusok ugyanis előszeretettel rágcsálják, tépkedik a leveleket, melyekből ezáltal kártékony anyagok juthatnak a szájba, a bőrre.


– Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb szobanövény a dieffenbacchia, amit buzogányvirágnak is nevezünk. Egyes részei azonban mérgezőek, szára és levele úgynevezett tejnedvet tartalmaz, ami bőrre kerülve irritációt okozhat, viszketéssel, fájdalommal jár. Elfogyasztva akár légzési nehézség is felléphet.

Félelemre azonban semmi ok, hiszen ha megfelelő, gyermek és kisállat számára elérhetetlen helyen tároljuk a növényt, csupán áldásos hatásait élvezhetjük. A buzogányvirág ugyanis az egyik legjobb levegőtisztító szobanövény.

- Hasonlóan kedvelt a fikusz és a filodendron is, amelyek szintén tartalmaznak egészségre káros anyagokat. A fikusz szárában és levelében mérgező tejnedv van, a filodendronnak pedig levele, hajtása és gyökérzete egyaránt veszélyes. Bőr- és nyálkahártya-izgató hatású, lenyelése esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A szép és illatos ciklámen is okozhat kellemetlenségeket, hiszen gyökérgumója rendkívül mérgező, gyomor és bélrendszeri panaszokat idézhet elő. Fontos megjegyezni, hogy a szobanövények egészen addig ártalmatlanok, amíg „rendeltetésük” szerint használjuk őket, tehát nem rágcsáljuk, csak gyönyörködünk bennük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!