Otthon

2010.12.18. 15:02

Gömbökkel, masnikkal - Az élő és a műfenyőt is változatosan felöltöztethetjük

Ma már nem mindenki ragaszkodik karácsonykor az élő fenyőfához, sokan választanak inkább műfenyőt, akár fehér változatban is.

Sinkovics Eta

Legyen akármilyen, díszítése nem maradhat el. Régen a hagyományos karácsonyi készülődés részét képezte a szaloncukor kötözése, majd a fára helyezése. Ez ma már nem divat, sokkal elterjedtebb az édességeket a fa alatt kis kosárkába vagy tálba halmozni.

A cukor súlya lehúzza az ágakat, s emiatt nem lehet szépen díszíteni, tudjuk meg Molnár Zsófiától, a zalaegerszegi Eötvös-köz virágüzletének vezetőjétől.

-Nemcsak az üzlet kirakatában praktikus, de a lakásban is egyre többen helyeznek el műfenyőt. Evvel védik a környezetet, ne kelljen annyi fenyőt kivágni. Sokaknál az is szempont, hogy az élő fenyő hullatja tűleveleit, s az ünnepek végén az elszállítása sem egyszerű. A meghittséget jelentő illatát viszont hiányolják, ám illóolajokkal, illatos gyertyákkal lehet pótolni - sorolja a lehetőségeket a szakember.

Utal rá, mind többen vállalják azt is, hogy faládában, vödörben helyezik el földlabdásan a fenyőt, amit aztán kiültetnek... 

- Egyre több helyen a lakásbelső stílusához igazítják a fa díszítésének harmóniáját. A meleg, terrakottás színvilágban a narancs, barack, arany és a sötétbarna dominál. A fehér fenyőn egyébként idén a lila színárnyalataiból készült díszítőelemek az uralkodóak - jegyzi meg Zsófia.

Sokan szeretik a természetes anyagból alkotott díszeket, ezek egyike a vékony vesszőkből font natúr gömb. Divatos plüssből készült apró babákat felaggatni a fára, dekoratívak a flitteres levelek, de szalagokkal is lehet fokozni az ünnepélyességét. A hagyományos masnik mellett hosszában lelógatva vagy spirális formában is keretezhetik a fát. A házilag sütött mézeskalácsfigurákhoz betársultak a kerámiából készült mézeskalács stílusú díszek, amelyek közt jól megférnek a színes szárnyú pillangók vagy a falemezből formázott festett csillagfigurák, gyöngyökkel és bojttal ékítve. A készen vásárolt díszítőelemek kiegészülhetnek a saját ötletek nyomán született alkotásokkal. Fehér filcből szép formákat lehet „vágni”, be lehet vetni a műhósprayt vagy a tapétaragasztóban, majd kókuszreszelékben, csillámokban meghempergetett hungarocellgömb- fortélyt.

Ahhoz, hogy a fenyő díszítése ne keltse a zsúfoltság hatását, fontos, hogyan helyezzük el a formákat. A díszgömböket nem kell hosszú szálon lógatni, a szakember azt javasolja, kis dróttal erősítsük fel az ágakra.

Fontos a fényfűzér, ha elegáns fát szeretnénk, akkor mellőzzük a színes égősort, helyette finomabb, meleg arany színűt válasszunk. Molnár Zsófiától megtudjuk, a vásárlók közül sokan merítenek ötleteket az üzletben látottak alapján. 

- Gyakran elcsodálkoznak, hogy miből, mit lehet alkotni. Némelyik elkészítésére maguk is vállalkoznak otthon, ám ha mégsem járnak sikerrel, szívesen besegítünk.

Az adventi koszorúk ma már többfunkciósak, hiszen gyakran karácsonyi asztaldíszként is szerepelnek. A tálakat, kompozíciókat speciális dán fenyővel díszítik, ami hosszú ideig megőrzi frissességét.

A szakember felhívja a figyelmet a különleges formájú, színű gyertyák használatára, ám fontos az is, hogy jó legyen a minőségük. A karácsonyi készülődés már az udvaron, a lakás bejárata előtt kezdődik. A zsákkal bevont, nagy cserépbe helyezett hosszú vesszők szépen ékíthetők, de akár tujával és puspánggal is be lehet fonni az ágakat. Díszekkel felöltöztetve vagy elegáns masnikkal varázsolhatjuk az ünnephez illő vendégváróvá.  Ötletek tárháza A színes textilek, gyöngyök, csillámok, csipkék, apró termések, mind-mind hasznosítható díszítőelemek, olyanok, amelyekkel egyedivé varázsolható a család karácsonyfája. Elkészítésüknek azonban időben neki kell állni...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!