Otthon

2010.11.16. 08:19

Kreatív otthon a hegyi pincében - Folytatódik a rámi tó meséje

Folytatódik a múlt heti mellékletünkben megírt rámi tó meséje. A tótól azonban haza kanyarodunk a hegyi pincéhez, melyet kreatív tulajdonosai otthonná varázsoltak.

Kiss Anna

 

- Kezdetben csak egy pici főzőhelyiség volt egy kis szobával, meg borospincével - meséli Ilona. - Kert sem volt, de miután meguntuk a szőlővel való rengeteg vesződséget, úgy döntöttünk, hogy beparkosítjuk az egészet. A munka nem lett kevesebb, de legalább örömünket leljük a sok szép növényben.

 


A gyönyörű, teraszos kert alapjait a hatalmas fenyőfák, tuják képezik. A padkákat teljesen benőtték a különböző növények, így az udvar mondhatni, felér egy labirintussal. Akárcsak a tónál, természetesen itt is megjelenik a víz. Vannak csobogók, madáritatók és egy medence, amit annak idején Miklós ásott ki. Az otthonná avanzsált pince háromemeletes, összesen 120 négyzetméter. A külső falakat benőtte a borostyán, a fehér lécekkel szegélyezett erkélyeken még ilyenkor ősszel is ezer virág nyílik. Ilona elmondása szerint, semmit sem bíztak mesteremberekre, minden a saját kezük munkája. Alkalmi idegenvezetőinkkel bejárjuk az egész házat, a borospincétől a padlásig.

 


- A pincében már csak vásárolt borral kínáljuk a vendégeinket. Itt van egy kis bárpultunk is, hogy hangulatosabb legyen a kiszolgálás - mosolyog Miklós. - Itt szoktam fogadni hivatalos és nem hivatalos vendégeimet.

 


A lakrészbe lentről csigalépcső vezet, ahol megakad a szemünk a falban duruzsoló hűtőszekrényen.

- Nem volt máshol helye - válaszolja Ilona a még el sem hangzott kérdésre. - A lakásban minden négyzetcentit kihasználtunk. Itt mindennek funkciója van. A teraszunkat is kitoltuk kicsit, hogy legyen helye az étkezőnek. A fürdőszoba egy része pedig egyenesen a föld alá épült.

A konyhát színes csempékkel tették vidámabbá. Mindenhol saját kezűleg varrott függönyök, párnahuzatok, kiegészítők. Az egész lakásnak otthonos, bensőséges hangulata van.

- Ez nem egy múzeum és nem is egy luxus lakosztály, ahol minden díszlet, semmihez sem lehet hozzáérni. Itt minden az itt lakókért és a vendégekért van. Főzünk, eszünk, iszunk, játszunk, gyakran időznek itt a barátaink. Ha meg iskolaszünet van, a gyerekektől lesz hangos a ház. Olyankor minden szobában van gyerek, mindenhol alszik valaki. A lányok kedvence a hálószoba, a vörös színben pompázó, baldachinos ágy, a fiúknak pedig a földön esik legjobban az alvás, mert annak olyan táboros hangulata van.


Otthon a föld alatt, új ökológiai trend

Már nem csak helyszűke miatt építkezhetünk a föld alá. Az úgynevezett organikus építészet egyik fő célja, hogy a természetes és épített kötnyezetet összehozza. A föld alá épült, természetes növényzettel bevont lakás sokkal optimálisabban használja az energiát, hiszen más a hőtartása. Télen melegebb, nyáron hűvösebb, jobb hőszigetelést biztosít. Ezekben a házakban az elektromos energiát napelemmel állítják elő, a fényt pedig a mennyezeten felülvilágító ablakok szolgáltatják.

A rámi tó igaz meséje - Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!