Otthon

2010.10.05. 08:26

Kis lakás, nagy ötletek: világos, praktikus, trükkös

Akárhány négyzetméteren élünk is, igyekszünk otthonosan berendezni, de egy garzon esetében ez nem mindig könnyű, hiszen egy légtérbe kerül az összes funkció.

Horváth Viktória

– Hogyan lehet egy garzont vagy egyáltalán bármilyen kicsi lakást helytakarékos megoldások segítségével okosan berendezni? – kérdeztük Veladics Sándor lakberendezőt, az SG Style ügyvezetőjét.

– A jó hír, hogy lehet, bár az is igaz, hogy nem könnyű. Kompakt és légiesnek tűnő bútorokra, háztartási gépekre és sokoldalú, funkcionális berendezésekre lesz szükség. A legjobb ötlet a garzonnál, hogy tágítsuk a teret, nehogy egy sötét lyukká változtassuk. Világos falak, függőleges dekor tapéták, praktikus, kinyitható bútorok, falra akasztós megoldások, trükkös tükrök – ezekre van szükségünk a kis lakás berendezéséhez.

Érdemes falakat bontani, például folyosót megszüntetni vagy egybe nyitni a konyhát a nappali résszel, így tágasabb érzetünk lesz. A szobát ne díszítsük túl és ne pakoljuk tele, tanácsolta Sándor. Elég, ha kisebb képekkel, szőnyegekkel dekorálunk. Kerüljük a túlzottan nagy és mintás dolgokat, attól csak nagyobb lesz a kontraszt a kicsi lakás és a hatalmas motívum között, vagyis nem kell mindig éreztetni az amúgy is szűk teret.

 – Mindenképpen szerezzünk be vagy gyártassunk le egy nagyobb, zárható szekrényt, főleg, ha nincs a lakásban beépített tárolónk. A zárt ajtók mögé bepakolhatjuk ruháinkat, mindenféle iratunkat, ágyneműket, törülközőket és a vasalódeszkánkat: mindent, ami nem tartozik a látogatóinkra. Külső borítása pedig lehet tükör.
Könyveinket, dísztárgyainkat azonban nem érdemes nagy szekrényekbe halmozni: helyette szerezzünk be pár légiesebb polcot a falra, tágasabb marad így a lakás. Ne lógassuk be a csillárt a szoba közepéig, folytatta a lakberendező, ne kelljen azt kerülgetnünk. Használjunk inkább spotlámpákat vagy falikart, nem kell a hatalmas bura, viszont tágasabbá varázsolja a kicsi lakást, ha több ponton, árnyékosabb sarkokban is megvilágítást kap a tér.

A kettő az egyben megoldásokra talán az egyik legklasszikusabb példa az ülőalkalmatosság és tároló egyben: a puff vagy sarokülő, ami egyben újságtartó is. Ha felnyitható változatot veszünk, akkor az előszobai padunk szintén lehet egyben cipőtartó is akár. A bejárati ajtó beltéri oldala pedig egyben kabát- és kalaptartóként is jól funkcionálhat.

– Érdemes elgondolkodnunk egy fekvőgaléria beépítésén, ha csak egy ágy nagyságún is: tárolásra, vendégek alkalmi altatására is kiválóan alkalmas. Minden garzonlakásba ajánlana kompakt konyhai gépet a lakberendező. Egy ilyen szerkezetben egy négyzetméteren elfér a mosogatógép, mosogatótálca, ráadásul a sütőről sem kell lemondanunk, hisz´ ma már kapható olyan kompakt készülék, amiben mikró funkció is van. Az étkező általában egy légtérben van a konyhával, célszerű reggelizőpultot kialakítani, vagy falról lenyitható asztal megoldást használni. – Kis lakás tulajdonosaként figyeljünk arra, hogy ne halmozzuk a stílusokat: elég gyorsan körbejár egy vendég az otthonunkban, így többszörösen fontos, hogy lássa az összhangot. 

Különítsük el a hálósarkot!

Ügyeljünk arra, hogy legyen egy kuckónk, ami csak a pihenésünket, intimitásunkat szolgálja. Különítsük el a lakás többi részétől, de nem feltétlenül gipszkartonnal vagy üvegtéglával. Egy függöny például sokkal szerencsésebb lehet, hiszen átlátható és szellős, nem kicsinyíti a teret. 


Mutassa meg bátran  Ön is!

Várjuk azon kedves olvasóink jelentkezésést, akik a Zalai Hírlap hasábjain szívesen megmutatnák saját ízlésük, eredeti ötleteik apalján tervezett, berendezett, szépítgetett otthonukat, vagy egyedi növénykollekcióval ékes kertjeiket, birtokaikat.
e-mail cím: [email protected]
Jelige: "Szép otthonom"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!