Otthon

2010.08.10. 08:29

Sárga szín és habos hatás: sokan keresik még a lemosható és tartós tapétát is

Miután nagy nehezen felraktuk, 10-15 évig nincs rá gondunk. Színes, habos, barokkos, csíkos és mintás, selyem vagy éppen vlies: ezúttal a tapéták széles választékáról ejtünk szót.

Horváth Viktória

 

 


A legtöbben mosható és tartós tapétára vágynak, színben pedig a sárga összes árnyalata a nyerő. A barokkos minták már kevéssé számítanak trendinek, noha még mindig vannak, akiknek az a favoritjuk, tette hozzá.

- A legkedveltebbek mindenképpen a habos hatású tapéták. Ennél többen már csak a bordűröket keresik, hiszen azokat a festett falra is fel lehet ragasztani: egyszerű, viszonylag olcsó és a legszimplább teret is fel tudja dobni. A bordűröknél az indás és a modern, geometikus minták a legkeresettebbek.

Ám figyeljünk arra, csak apró mintás vagy sima tapétához válasszuk: csíkoshoz és túldíszítetthez nem illik.

- Sokan úgy gondolják, inkább festetnek, mert olcsóbban jönnek ki. De ha belegondolnak, hogy ezek a tapéták 10-15 évig ilyen szépek maradnak, míg festeni pár évenként kell, rájönnek, melyik a jobb befektetés - vázolt egy fontos szempontot Bencze László.

 


A tapasztalatok szerint az átlagos vásárló nem túl bevállalós, nem szereti a nagy és feltűnő mintákat, inkább az egyszínűeket részesíti előnyben, noha a fiatalok már készek nyitni a vadabb formák és minták felé is.

- Bőven elég, ha az erőteljesebben díszített tapétát csak az ágy mögötti falra ragasztjuk fel, a többi háromra pedig vagy ugyanolyan színű, ám minta nélküli tapétát vagy hasonló árnyalatú festéket választunk. Arra figyeljünk, a festett falat előbb kell újra festeni, míg a tapétát csak később cserélni, de a látvány kárpótolhat minket és különleges hatást érhetünk el.

Sok tapétaforgalmazónál már előre gondoltak erre, így katalógusból választhatjuk ki a nekünk tetsző színkombinációt, amivel sokkal vidámabbá, élénkebbé varázsolhatjuk a teret.

- A festők általában nem szeretnek tapétázni, a selymet nehéz is felrakni, ezért sok szakember lebeszéli róla a megrendelőt - folytatta László. - Magunk is megpróbálkozhatunk a ragasztással, olcsóbban kijövünk és biztos, hogy senki sem igyekszik annyira a falunkkal, mint mi magunk - tette hozzá. - De előtte kérjük ki szakember vagy tapétázásban jártas ismerősök segítségét, különben balul is elsülhet a dolog.

Ma már közel tízezer fajta tapéta közül választhatunk a katalógusokból.

● Fontos szempont a választásnál, hogy milyen helyiségbe keressük a tapétát
● Ahogy az is, milyen tulajdonságokkal rendelkezzen és milyen hosszú időre tervezzük
● El kell döntenünk: passzoljon a többi szobához vagy jól láthatóan különüljön el
● A végső szempont a lakásunkhoz és a saját stílusunkhoz való igazodás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!