Otthon

2009.08.18. 02:27

Csiga házzal

Zalaegerszeg (fzs) - Jó a csigának, a hátán az otthona.

A takaros házas csigának számtalan változata ismert, mi legtöbbször a kerti, a ligeti és az éti csigával találkozunk. Sokkal kevesebb kárt okoznak, mint hajléktalan társai, sőt, az éti csigák felfalják ártalmas társaik tojásait. A csigáknak amúgy sem csak az a feladatuk, hogy bosszantsák az embereket, hanem hasznos láncszemet alkotnak az ökológiai rendszerben, ami bizony csorbulna, ha eltűnnének ezek a sokat szidott puhatestűek. Ahol például elhullott növénydarab korhad és csúfoskodik, ott hamarosan megjelenik a csiga és feltakarít-ja azzal, hogy megeszi. Szóval mindezt vegyük számításba, mielőtt az írmagját is kiirtanánk a csiganemzetségnek.

Különben is bőven van ellenségük, például a sün, a varangyok, a gyíkok, a futóbogarak, a cickányok és a madarak. Az ezer- és százlábúaknak a csigatojás egyenesen a kedvenc csemegéje. S akkor még nem szóltunk az emberről...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!