Otthon

2009.08.18. 02:29

Akár a forró trópusokon...

Zalaegerszeg - Amennyiben szívesen díszítjük lakásunkat szobanövényekkel, a fürdőben sem feltétlenül kell lemondanunk róluk, hiszen sok olyan fajtájuk van, amelyek kifejezetten kedve- lik a meleg, párás környezetet. Több-kevesebb fényt azért persze ezek a virágok is igényelnek.

Varga Lívia

Választásnál az egyik legfontosabb szempont mindig a helyiségbe áramló fény mennyisége legyen, tanácsolja a Clívia Virágbolt üzletvezetője, Kötél Marianna, hiszen ezek a növények is a természetes megvilágítást kedvelik. Gondoljuk végig azt is, földre vagy polcra állítanánk vagy inkább lelógatnánk a virágot, a fajtát ugyanis eszerint kell kiválasztani. S ne feledkezzünk el a kellő mértékű párásításról sem, ezeknek a jobbára trópusi növényeknek ugyanis nem mindig elegendő a zuhanyozás közben keletkező gőz.

- Gyakori probléma, hogy a szobapáfrány minden igyekezetünk ellenére hullatni kezdi leveleit. Megelőzhetjük a problémát, ha a növényt cserepestől kavicságyra vagy agyaggranulátumra állítjuk, mivel az alatta maradó pangó víz így nem érintkezik közvetlenül a gyökérrel, a nedvesség mégis vissza tud párologni. Fontos még, hogy közvetlen napfény ne érje, s arra is feltétlenül ügyeljünk, hogy soha ne száradjon ki a földje,a levegő hőmérsékletétől függően tehát akár hetente kétszer is megöntözhetjük - mondja Kötél Marianna.

A sima és egészen fodros levelű változatokban is ismert páfrányfélék rendkívül hálásak a nitrogénben dús, tápoldatos vízpermetért is. Megfelelő gondozás esetén hajtásaik akár a másfél méteres hosszúságot is elérhetik, így magasabb növényállványon vagy függőkosárban mutatnak igazán jól, a kisebb növésű lépcsős páfrány azonban a polcon is kitűnően érvényesül. Ha bizonytalanok vagyunk szaktudásunkban , első körben vásároljunk madárfészek-páfrányt, az ugyanis a páfrányok között a viszonylag könnyen nevelhető kategóriába tartozik.

- Ha napfényes a fürdőszobánk, nyugodtan válasszunk orchideát, ám arra mindenképpen ügyeljünk, hogy tűző nap ne érje a növényt. Különleges látványt nyújt a karóra felfuttatott orchideavirág, ami tükör előtt s ablakban egyaránt nagyon jól mutat - folytatja az üzletvezető. - Vásárlás után, különösen a téli mínuszok idején, a hazafelé úton óvjuk a növényt a nagy hőmérsékletingadozástól. Soha ne tartsuk kaspóban, az orchidea ugyanis a gyökerén keresztül is képes hasznosítani a fényt, valamint itt jelzi azt is, mikor jött el az ideje az öntözésnek. Csak akkor adjunk vizet neki, ha gyökere szürkére színeződik.

Vannak levéldísznövények, mint például a Calathea-félék, amelyek kifejezetten kedvelik a fürdőszobai klímát, s kitűnően érzik magukat a világos, ám párás környezetben a fikuszfélék is. Utóbbiak, teszi hozzá Kötél Marianna, szoliter növényként, azaz önmagukban mutatnak igazán jól.

- Míg egy átlagos lakásban hatvan-hetven százalékos a páratartalom, az Alocasia legalább kilencvenet igényel, így a fürdőszobában is folyamatosan spriccelgetni, s két-három naponta öntözni kell - magyarázza a szakember, kezében tartva a félárnyékot kedvelő, ék vagy pajzs alakú leveleket nevelő virágot. - Hogy lecsüngő, nem ritkán negyvencentis virágai érvényesüljenek, magasabb helyen mutat jól a Medinilla, amely, bár a magas páratartalmat kedveli, nem igényel nagyon sok fényt. Igaz ez a gumós, sima, fényes, húsos, sötétzöld levelű Zamioculcasra is, amely inkább a kevés, mint a túl sok vizet kedveli.

Ha új lakásba költözünk, mindenképpen szerezzünk be legalább egy vitorlavirágot, ez az egyszerű, ám mégis mutatós, olcsóbb árfekvésű növény ugyanis megköti a levegőben található mérgező anyagokat, például az új bútorokból származó formaldehideket. Fényszegényebb környezetben is jól érzi magát, s viszonylag jól tűri a hőmérsékletingadozást.

- Ha nagy a fürdőszobánk, philodendront is választhatunk. Ez a szív alakú leveleiről ismert növény az árnyékosabb helyet kedveli, s túl sok gondozást nem igényel. A padlón mutat igazán jól, ahogy a hatalmasra növő pálmafélék is - hangsúlyozza Kötél Marianna.

Olvassa el Szép otthon rovatunk többi érdekes cikkét is! Katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!