Otthon

2009.05.26. 06:47

Jó éjszakát! - Barangolás az álom világában

Zalaegerszeg - Matrac, kárpitozott ágy vagy akár kanapé is lehet, a lényeg, hogy igényeinket maximálisan kielégítse. Hisz mivel itt indul és itt is végződik a napunk, s ez regenerálódásunk legfőbb színtere, nem mindegy, milyen fekhelyen töltjük az éjszakákat.

Varga Lívia

- A kárpitozott ágyak szinte összes típusa bonell rugós, ez ma már alapnak számít - jegyzi meg elöljáróban Csentericz Csaba, a megyeszékhelyi szakbolt értékesítője. - Előbbi változatot alacsonyabb árfekvése és beépített ágyneműtartója miatt sokan részesítik előnyben, ám ágyneműtartó néhány ezer forinttól kezdődően már a keretes ágyakhoz is beszerezhető. A kárpitozott ágyak a keretessel ellentétben ráadásul egyedi fekvési igényeket nem tudnak kielégíteni, miközben áruk nem sokkal marad el a matracos változatokétól.

A gazdasági válság begyűrűzése óta a korábbinál is jobban érezhető, hogy vásárláskor az anyagiak döntenek. Persze ugyanilyen fontos szempont a rendelkezésre álló hely is. Ha nem túl szűk a tér, tanácsolja a szakember, a 160 centiméter széles ágy helyett mindenképpen 180-ast vigyünk haza, hiszen az árbeli különbség nem jelentős, ennyi plusz költséget pedig kényelmünk igazán megér.

Létezik persze egy harmadik - többnyire szükség - megoldás is, a kanapéágy. Ez, mint Csentericz Csaba fogalmaz, - azok számára lehet jó választás, akik helyszűkében szenvednek, azaz a nappaliban kell, hogy kialakítsák hálószobájukat. Persze a nyitható kanapé emellett vendégágyként is praktikus, állandó fekhelyként azonban koránt sem tökéletes megoldás.

- A nyugodt, pihentető alvás feltételeinek megteremtéséhez mindenképpen egyedi igények alapján kiválasztott fekhelyre lenne szükség - folytatja a szakember. - Ma már a matracok, azon kívül, hogy a kényelmet szolgálják, egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulnak. A lehetőségek pedig szinte már korlátlanok: vannak rugós és vákuum matracok, de léteznek antiallergén, antiatkás, antibakteriális változatok is.

Fontos szempont kell legyen a választásnál súlyunk és alvási szokásunk is. Aki testesebb, inkább kemény, míg aki soványabb inkább puha matracon pihenjen. Ez utóbbi mellett döntsön az is, aki az oldalán szokott aludni, míg előbbi a háton alvóknak ajánlott.

- A forgolódást ugyanis az okozza, hogy az alvási szokásainknak nem megfelelő matracot használunk - indokolja az előzőeket Csentericz Csaba.

Léteznek persze ezeken kívül biomatracok is, amelyeknek matracmagja kókuszrost és latex egyaránt lehet. Ez utóbbi rugalmasságából adódóan rendkívül kényelmes fekhely, hiszen a latex, azaz habosított kaucsuk elasztikus anyag, amely hűen követi a test vonalát és biztosítja annak optimális alátámasztását.

Vannak kifejezetten kisgyermekek számára kifejlesztett matracok is. Ilyen például az antiallergén, por- és baktériummentes latex-, illetőleg a szellős és kemény kókuszmatrac, amely magas légáteresztő képességének köszönhetően, azaz az oldalán elhelyezett természetes belső levegőcserét biztosító szellőzőnyílások révén, nullára csökkenti a fulladás veszélyét, ha a csecsemő hasra fordul, miközben gerincoszlopát természetes helyzetben tartja.

Az idősebbek pedig, akiknek a felkelés és lefekvés egy alacsony fekhelyről már túlzottan nagy megerőltetést jelent, a normál 16 centiméteres méretnél magasabb, nagyobb keresztmetszetű, 25-35 centiméteres matracok közül válogathatnak, az ágyak magasságában ugyanis - gyártótól függetlenül - nincsen számottevő különbség.

- A magyar lakosság jellemzően addig használja fekhelyét, amíg az ki nem dől alóla, pedig ahogy például az autógumit sem koptatjuk rongyosra, úgy ágyunkat is nyolc-tízévente cserélni kellene - hangzik a jó tanács. - S ahogy ruháinkat sem hordjuk tíz évig, pláne nem mindennap, elképzelhető, hogy egy matrac, amit naponta jó esetben nyolc órát használunk, mennyire elszennyeződik, az anyag fáradási idejéről nem is beszélve. Persze a jó alváshoz - teszi még hozzá Csentericz Csaba - nemcsak a jó matrac, de a megfelelő minőségű ágynemű is elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!