Nincs veszély

2017.12.15. 15:30

Üzemzavar volt a paksi atomerőműben

Az eseménynek nincs a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása. A szakemberek hozzáfogtak a meghibásodott alkatrész cseréjéhez, a négyes blokk éjszakára eléri maximális teljesítményét a paksi atomerőműben.

Üzemzavar volt péntek hajnalban a paksi atomerőműben, de az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs – közölte az MVM Paksi Atomerőmű pénteken honlapján.

A közlemény szerint

az atomerőmű 4. blokkján pénteken 01.33 órakor a 8-as generátor hibajelzést adott, emiatt védelmi működés lépett életbe, ami a 8. turbina kiesését váltotta ki.

A hiba feltárása érdekében a szakemberek 03.18 – 05.12 óra között lekapcsolták a feszültséget, ezért erre az időszakra a 7. turbinát is leállították.

A hiba elhárítása folyamatban van, a 4-es blokk 250 megawattos teljesítményen, „félgőzzel” üzemel. Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs – hangsúlyozta a közlemény.

A négyes blokk éjszakára eléri maximális teljesítményét a paksi atomerőműben, a szakemberek hozzáfogtak a meghibásodott alkatrész cseréjéhez – közölte a történtekre reagálva Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

A paksi atomerőmű 4. blokkja péntek hajnal óta 250 megawattos teljesítményen, a névleges teljesítménye felén működik, mert 1 óra 33 perckor a 8-as generátor hibajelzése miatt védelmi működés lépett életbe, ami a 8. turbina kiesésével járt.

Kovács Antal elmondta, hogy

az atomerőmű szakemberei azonosították a műszaki probléma okát: egy forgóalkatrész hibásodott meg, ami nem atomerőműspecifikus, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

„Kollégáim hozzáfogtak az alkatrész cseréjéhez. Terveink szerint még éjszaka eléri a blokk a száz százalékos teljesítményt” – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában