Izraeli–palesztin konfliktus

2024.04.07. 07:05

Netanjahu: egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől

Az izraeli–palesztin háború 184. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tüntetők követelik a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. április 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Izraeli miniszterelnök: egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt közölte a kormány vasárnapi ülésének kezdetén, hogy egyetlen lépésre van a győzelem a Hamász elleni háborúban, és a terrorszervezet akadályozza a megállapodást.

Netanjahu a kormányülés elején közölte, hogy fél év telt el a háború kezdete óta, és kijelentette, hogy az eredmények nagyszerűek.

Utalt rá, hogy 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van. "Nem Izrael, hanem a Hamász akadályozza a megállapodást"- hangoztatta.

"Szélsőséges követeléseinek célja, hogy érintetlenül fennmaradjon a háború befejezésével. Hogy képes legyen túlélni, és talpra állni, veszélyeztetni állampolgárainkat és katonáinkat"- tette hozzá.

A behódolás a Hamász követeléseinek lehetővé tenné számára, hogy ígérete szerint újra és újra megpróbálja megismételni az október 7-i bűnöket. A Hamász azt reméli, hogy a kívülről és belülről érkező nyomás arra készteti Izraelt, hogy megadja magát ezeknek a szélsőséges követeléseknek. Ez nem fog megtörténni. Izrael kész az egyezségre, Izrael nem hajlandó megadni magát

 - állította.

Izraelben "az emberek abszolút többsége egységes abban, hogy a győzelemig kell folytatni a harcot" -vélekedett a kormányfő.

Kivonták az izraeli csapatok csaknem egészét a Gázai övezetből

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap

Az övezet déli részében mindössze egy dandárt hagytak, hogy megakadályozza a gázaiak visszatérését az övezet északi és középső részére. Néhány órával a csapatkivonás után öt rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségéből a határ túloldalán fekvő izraeli településekre.

Az IDF szerint a rakéták egy részét elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, áldozatokat vagy anyagi kárt nem jelentettek.

Kivonulásuk előtt az izraeli egységek találtak egy újabb Hamász-alagutat Hán-Júnisz al-Amal nevű lakónegyedében, melyben bunkereket és fegyverraktárakat is feltártak.

A csapatkivonási döntés nem egészen két nappal azután született, hogy Izrael Washington kérésére engedélyezte a humanitárius segélyek szállítását az asdódi kikötőből az övezet északnyugati csücskében fekvő erezi átkelőhely igénybevételével.

Izrael továbbra is megakadályozza a mintegy 1,3 millió, az övezet északi részéből délre evakuált gázai hazatérését, északon mintegy 150 000-300 000 olyan palesztin maradt, akik nem hagyták el otthonaikat.

Az IDF gázai haderejét először január közepén csökkentették, amikor a hadsereg bejelentette, hogy megszerezte az ellenőrzést a térség északi része fölött.

Az izraeli túszok szabadon engedéséről és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokon a Hamász az összes izraeli katonai kivonását, és a visszaköltözés engedélyezését követeli az északi és a középső részekbe.

Iráni katonai tanácsadó: egyetlen izraeli nagykövetség sem biztonságos többé

Egyetlen izraeli nagykövetség sem biztonságos többé – jelentette ki vasárnap Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei egyik katonai tanácsadója.

Irán damaszkuszi konzulátusát április 1-jén légicsapás érte, melyért Teherán Izraelt tette felelőssé és azzal fenyegetőzött, hogy meg fogja torolni a halálos áldozatokkal is járó támadást.

Az áldozatok emlékére rendezett szertartáson Jahja Rahím Szafavi – akit a Taszním és az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség idézett – kiemelte, hogy

szombatig Izrael 27 nagykövetségét zárta be ijedelmében, köztük a jordániait, az egyiptomit, a bahreinit és a törökországit.

A tisztségviselő szavait izraeli források nem erősítették meg.

Mindeközben egy másik iráni félhivatalos hírügynökség,

az ISNA közzétette kilenc olyan rakéta típusát és fotóját, melyek Teherán állítása szerint képesek elérni Izraelt.

Nagy-Britannia hadihajót vezényelt a térségbe a segélyszállítmányok biztosítására

Nagy-Britannia hadihajót vezényelt a Földközi-tenger keleti térségébe a Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok eljuttatásának támogatására – közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a hajó feladata az lesz, hogy segítse nemzetközi tengeri humanitárius folyosó kialakítását Ciprus és a Gázai övezet között.

A minisztérium szerint ezen a folyosón várhatóan május elején indulhatnak meg a segélyszállítmányok.

A védelmi tárca bejelentette azt is, hogy a brit királyi légierő (RAF) repülőgépei az elmúlt hetekben öt alkalommal dobtak le segélycsomagokat ejtőernyővel Gáza partjainál, összesen több mint 40 tonna élelmiszert – mindenekelőtt vizet, lisztet és csecsemőtápszert – eljuttatva ezen az úton a palesztin lakosságnak.

A minisztérium felidézi, hogy Nagy-Britannia a múlt hónapban több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott szárazföldi úton a Gázai övezetbe.

A brit kormány nem sokkal korábban külön 150 tonnás segélyszállítmányt is összeállított a gázai lakosság számára. Ez a csomag 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet tartalmazott.

A londoni védelmi tárca közölte azt is vasárnapi tájékoztatásában, hogy már működik a Nagy-Britannia által Gázába telepített tábori kórház, amely eddig több mint háromezer embernek nyújtott ellátást. A brit kórház által ellátásban részesítettek csaknem fele gyermek volt.

David Cameron brit külügyminiszter a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent írásában hangsúlyozta: Izraelnek joga van az önvédelemhez, és London támogatja e jog érvényesítését, de nem minden feltétel nélkül. Cameron szerint a brit kormány a támogatás fejében elvárja, hogy Izrael tartsa magát a nemzetközi humanitárius törvényekhez.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet éppen fél éve, tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

David Cameron az elmúlt napokban több nyilatkozatában is „megszálló hatalomnak” nevezte Izraelt – ezt a kifejezést használta vasárnapi cikkében is –, és felszólította az izraeli kormányt a gázai hadműveletek humanitárius célú szüneteltetésére.

Megrongálódott otthona szobájának falát nézi egy férfi a ciszjordániai Tulkarem közelében lévő, Nur Samsz menekülttáborban végrehajtott izraeli rajtaütés után 2024. április 5-én. A művelet során egy palesztin életét vesztette, többeket letartóztattak
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Elesett négy izraeli katona a gázai harcokban

Elesett négy izraeli katona a Gázai övezetben szombat este – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Három, kommandós kiképzésen részt vevő izraeli katona, valamint tisztjük esett el a Gázai övezet déli részén, amikor az iszlamista Hamász gerillái egy alagútból előbújtak és rajtuk ütöttek. Két katona vasárnap reggel súlyosan megsebesült, amikor páncéltörő rakéta találta el tankjukat.

Az október 7-én, a Hamász terrortámadásával kezdődött háborúban eddig hatszáznégy izraeli katona vesztette életét, közülük kétszázhatvanan a gázai szárazföldi harcokban estek el. A háborúban mintegy háromszázezer tartalékos katonát hívtak be, akiknek körülbelül tizenhét százaléka nő.

A Gázai övezetben zajló háború hat hónapja alatt az IDF adatai szerint több mint tizenkétezer iszlamista fegyverest öltek meg, köztük öten tábornoki rangot viseltek a Hamász haderejében.

Az IDF bejelentette három, az övezet déli részén, Hán-Junisz közelében fekvő gázai alagút megsemmisítését, melyek egyike áthaladt Izrael területére. Ezeket a járatokat már korábban, az október 7-i támadás előtt felfedezték, s azóta megfigyelték.  

Az ország északi, libanoni határánál az IDF jelentése szerint az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah milícia légvédelmi rendszerének célpontjait támadta Libanon középső részén, Baalbekben, mintegy száz kilométerre az izraeli határtól. Előzőleg Libanon felett föld-levegő rakétával lelőttek egy izraeli drónt.

Szombat este a szervezők szerint több mint százezres, a helyi média szerint sok tízezres tömegtüntetés volt Tel-Aviv központjában, melyen azonnali túszügyletet és az előrehozott választások azonnali kiírását követelték. Egy, a tiltakozást ellenző férfi gépkocsijával a tüntetők közé hajtott, öten megsebesültek, egyikük közepesen-súlyosan.

Országszerte több tucat helyen tüntettek Izraelben szombat este, fél évvel a háború kitörése után, a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokért, és a jelenlegi kormány menesztéséért, előrehozott választásokért.

Ausztrália különleges megbízottat nevez ki a segélymunkások elleni izraeli támadás kivizsgálására

Ausztrália különleges megbízottat nevez ki a Gázai övezetben izraeli légicsapás során meggyilkolt segélymunkások – köztük egy ausztrál állampolgár – ügyének kivizsgálására – jelentette be az ausztrál külügyminiszter helyi idő szerint szombaton.

Sajtótájékoztatóján Penny Wong a lépést azzal indokolta, hogy az izraeli kormány a mai napig nem adott kielégítő információt a légicsapásról.

Hozzátette, hogy a megbízott feladata a többi között a vizsgálat átláthatóságának biztosítása lesz, és együtt fog működni az izraeli hatóságokkal.

A hétfői izraeli műveletben a World Central Kitchen (WCK) nevű nonprofit segélyszervezet hét, a Gázai övezetben dolgozó önkéntese vesztette életét.

A légicsapás miatt több ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is tiltakozását fejezte ki, az izraeli hadsereg (IDF) pedig azt ígérte, kivizsgálják a segélymunkások halálát.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában