Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2024.03.07. 12:42

Nemzeti zarándoklatot tartanak Rómában Ferenc pápa magyarországi látogatásának évfordulóján

Április 23. és 25. között nemzeti zarándoklatot tartanak Rómában, Ferenc pápa 2023-as magyarországi apostoli látogatásának évfordulóján; a zarándokokat a katolikus egyházfő is fogadja – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaszi rendes tanácskozása utáni, MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

MW

Nemzeti zarándoklatot tartanak Rómában, Ferenc pápa 2023-as magyarországi apostoli látogatásának évfordulóján

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Azt írták: a zarándoklat mindhárom napján lesz magyar nyelvű szentmise valamelyik nagy római bazilikában. Az első délután 16 órától a lateráni bazilikában, április 24-én szerda délelőtt 10-től a Szent Pál-bazilikában lesz közös szentmise.

A nemzeti zarándoklat zárónapján, április 25-én Ferenc pápa a VI. Pál teremben magánkihallgatáson fogadja a magyar zarándokokat, ezt követően várhatóan 11 órakor kerül sor magyar nyelvű szentmisére a Szent Péter-bazilikában.

Az egyénileg érkezők a [email protected] e-mail címen jelezhetik részvételüket a szentmiséken.

Az MKPK közleményében kitértek arra is: 

Ferenc pápa 2025-re jubileumi szentévet hirdetett, a szentév előkészítéseként pedig 2024-re meghirdette az imádság évét. 

Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék saját programokat, liturgikus eseményeket szerveznek és erre buzdítják a plébániai, egyházi közösségeket is.

Ferenc pápa döntésének értelmében 2024 május utolsó hétvégéjén tartják Rómában a gyermekek első világnapját. Az eseményhez a Szentatya egy üzenetet is megfogalmazott, melyben arra buzdít: 

ne feledkezzetek meg azokról, akik még mindig nagyon kicsik, akik már betegségekkel és nehézségekkel küzdenek kórházban vagy otthon, akik háború és erőszak (.), illetve visszaélések áldozatai. Egyszóval mindazokról a gyerekekről, akiknek a gyerekkorát még ma is kegyetlenül elrabolják.

A programsorozathoz az MKPK is csatlakozik, több magyarországi egyházmegye szervez színes gyermekprogramokat május utolsó hévégéjén.

A közlemény szerint 2024. szeptember 27. és 29. között rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS). Az idei esemény házigazdája Budapest lesz, jelmondata pedig: „Légy jelen!”. 

A rendezvénysorozat központi témája a katolikus oktatás lesz. 

A programban a szentmisék mellett koncertek, kiállítások, konferencia, kerekasztal-beszélgetések és színpadi produkciók kapnak helyet.

A püspökök testülete döntött arról, hogy időspasztorációs képzést indítanak. Az általuk képzett mentorok feladata kis közösségek, programok szervezése lesz egyházközségi szinten.

A közleményben kitértek arra: a konferencia idén 13. alkalommal szervez nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést Tartós szeretet címmel. A hívek felajánlásaikat vasárnapig helyezhetik el a templomokban vagy adhatják le a Katolikus Karitász honlapján felsorolt gyűjtőpontokon.  

Lehetőség van bekapcsolódni a karitász segítő munkájába online adományozással vagy a 1356-os telefonszám felhívásával is. Minden hívás 500 forint hozzájárulást jelent a rászorulók támogatásához

 – tették hozzá.

A Karitászt Támogató Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is örömmel fogadja a személyi jövedelemadóból származó 1 százalék  felajánlásokat, melyekkel a hívek is támogathatják a segélyszervezet mindennapi küldetését.

Jelezték: a Magyar Katolikus Egyház az idei évben is igyekszik segíteni az adakozók tájékozódását az 1 százalékos kampány során. A Katolikus Egyház társadalmi szerepvállalását hivatott bemutatni a most indult #nekemazegyhaz sorozat.

Emlékeztettek: adója 1+1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki személyijövedelemadó-bevallást ad be. Ezt a rendelkezést megteheti a 24EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon. A 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt 2024-ben is figyelembe veszi a NAV.

Az MKPK azt kéri, azok is ajánlják fel adójuk 1 százalékát a Magyar Katolikus Egyháznak, akiknek a kedvezmények miatt nem kell adózniuk. Az állam ugyanis az egyházaknak biztosított kiegészítő támogatást a rendelkezők száma alapján osztja el, amibe a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában