Ukrán válság

2024.01.02. 05:58

Intenzív rakétatámadás érte Kijevet kedd reggel

678. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz rakétatámadás nyomán keletkezett tüzet fékeznek meg tûzoltók Kijevben 2024. január 2-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Törökország nem engedi át az Ukrajnának szánt brit aknaszedő hajókat

Törökország kedden közölte, hogy nem engedi át a felségvizein az Ukrajnának szánt brit aknaszedő hajókat, mivel ez sértene egy, a tengerszorosokon háborús időben való átvonulásról rendelkező tengerjogi egyezményt. 

Nagy-Britannia decemberben jelentette be, hogy átadja a Királyi Haditengerészet két aknaszedő hajóját az ukrán haditengerészetnek, hogy erősítse az Oroszországgal vívott háborúban az ukrán tengeri hadműveleteket. 

A NATO-tagállam Törökország tájékoztatta a szövetségeseket, hogy addig nem engedélyezi a hajók áthaladását a Boszporuszon és a Dardanellákon, amíg tart az ukrajnai háború 

- közölte a török elnöki hivatal. 

Amikor Oroszország 2022-ben elindította az Ukrajna elleni inváziót, Ankara alkalmazta az 1936-ben megkötött, Törökország számára a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon áthaladó hadihajók és ellátóhajók feletti ellenőrzési jogok kizárólagosságát biztosító Montreux-i Egyezményt, ténylegesen lezárva az utat a harcoló felek hadihajói előtt. Az egyezmény csak a hazai bázisukra visszatérő hajók esetében tesz kivételt. 

Törökország pártatlanul és pontosan alkalmazta a Montreux-i Egyezményt, hogy megakadályozzon egy fekete-tengeri eszkalációt

 - hangsúlyozta a török elnökség.

Folyamatos járőrözésbe kezdtek vadászgépek Lengyelország felett

Az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt a lengyel légtér védelmére folyamatos járőrözésbe kezdett kedd hajnalban két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép - jelentette be kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A gépek a közép-lengyelországi Lask légibázisról szálltak föl. A műveleti parancsnokság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a folyamatos járőrözés, amely az ország keleti felére koncentrál, állandó magasabb zajszinttel jár.

A lengyel légvédelem pénteken egy légi eszköz ideiglenes, néhány percig tartó behatolását észlelte kelet felől az ország légtérébe. Emiatt akkor szintén felszálltak F-16-osok. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította behatoló légi eszközt.

A légtérsértés környezetében a lengyel területvédelmi erők kutatást indítottak annak felderítésére, hogy nem rakéta hatolt-e be, és esetleg valahol becsapódott, de egy szombati hivatalos közlemény szerint nem találtak semmit.

Pawel Zalewski nemzetvédelmi miniszterhelyettes az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta kedden: a hazai radarok adatai és a NATO információi szerint is biztosra vehető, hogy a behatoló eszköz elhagyta Lengyelország légterét.

Zelenszkij: az, hogy Putyin győzött, csupán egy érzés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt újévi interjújában az Economistnak, hogy dühös a szövetségesei megingásai miatt és hogy a honfitársai magára hagyták az országot.

Szerinte a világ már nem fordít akkora figyelmet Ukrajnára, a lap szerint viszont Zelenszkij már nem irányítja a narratívát úgy, ahogy korábban: egy idegesebb Zelenszkijt láthatunk, írják.

Zelenszkij úgy véli, a Nyugat elvesztette a sürgető érzést, az ukránok elveszítették az egzisztenciális fenyegetettség érzését, ám ő most mindkettőt feléleszti. Hozzáteszi: 

Nem úgy sikerült 2023, mint ahogy a világ szerette volna. Talán nem minden olyan gyorsan történt, ahogyan azt elképzelték, de az a gondolat, hogy Putyin győzött, nem több, mint egy érzés.

Szerinte Oroszországnak 2025-ig több mint 500 000 halottja és sebesültje lesz.

Zelenszkij ledarálta a szokásosat: 

Ha pénzt adnak nekünk vagy fegyvert adnak nekünk, azzal saját magukat támogatják. A saját gyerekeiket mentik, nem a mieinket... ha Oroszországnak megengedik, hogy elvegye az ukrán gyerekeket, más gyerekeket is el fognak venni.

Szerinte ha Ukrajna veszít, Putyin közelebb hozza háborúit a Nyugathoz: „Putyin úgy érzi a gyengeséget, mint egy állat, mert ő egy állat, aki érzi a vért, érzi az erejét. Megeszi vacsorára az EU-t, a NATO-t, a szabadságot és demokráciát”.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Az ukrán légvédelem nem tudja visszaverni Oroszország téli hadjáratát

A Telegraph arról ír elemzésében, hogy az ukrán légvédelem egész egyszerűen nem lesz képes visszaverni Oroszország téli hadjáratának támadásait - vette észre a Mandiner

Hangsúlyozzák: az ukránoknak választaniuk kell majd az objektumok közül, hogy melyiket akarják megvédeni.

A brit lap szakértői szerint ennek az az oka, hogy nem biztosít a Nyugat elegendő légvédelmi rendszert és rakétákat.

Jimmy Rushton katonai elemző így fogalmaz: 

Lesznek olyan rendszerek, amelyekhez még a jelenleginél is jobban kell adagolni a lőszereiket. Lehet, hogy egyszerűen azért nem találnak majd el néhány célpontot, mert nem lesz elég elfogórakétájuk.

Komoly aggodalomra adnak okot a Patriot elfogórakéták készletei, írják, amelyek az amerikai katonai segítségnyújtás elapadása miatt idő előtt elfogyhatnak.

Intenzív rakétatámadás érte Kijevet, országos légiriadót rendeltek el, többen megsebesültek

Intenzív rakétatámadás érte kedd reggel Kijevet, a csapásokat orosz katonai repülőgépek hajtották végre - közölte az ukrán hadsereg. A polgármester szerint legkevesebb tíz ember megsebesült. Az egész országban légiriadót rendeltek el a fővárost érő orosz támadás miatt.

Orosz rakétatámadás nyomán keletkezett tûz pusztít Kijevben 2024. január 2-án
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Több mint tíz erős robbanás rázta meg Kijevet, köztük a belvárosi épületeket - jelentették az AFP francia hírügynökség újságírói. A főváros katonai vezetése szerint a rakéták a legkülönbözőbb kerületekben csapódtak be, lakónegyedekben is.

Nem sokkal korábban az ukrán légierő figyelmeztetett a Telegramon a várható légitámadásra. "Kijev lakosai, vonuljatok óvóhelyre! Sok rakéta tart a főváros felé" - írták.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy legkevesebb tíz ember megsebesült a támadásokban, és hogy a város több részében megszűnt az áramszolgáltatás.

Rakétacsapások érték az északkelet-ukrajnai Harkiv városát is - közölte Oleh Szinegubov regionális kormányzó.

Több mint hatezren érkeztek hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2024. január 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 2178 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3907 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Kanada újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idei első nemzetközi telefonbeszélgetését Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatta, akinek köszönetet mondott, amiért országa újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket és hozzá való rakétákat adott Ukrajnának.

Hálás vagyok Justinnak azért, mert hajlandó volt segíteni az ukrán légtér védelmének megerősítésében, különösen azért, hogy további NASAMS légvédelmi rendszereket és rakétákat szállított számunkra

 - fogalmazott az ukrán elnök az X közösségi platformon. Hozzátette, hogy az általa közzétett ukrán békejavaslat megvalósításán dolgozó tanácsadók negyedik találkozójának előkészítéséről is beszéltek, a tanácskozást várhatóan január közepén, Davosban tartják.

A norvég kormány úgy döntött, hogy engedélyezi a Norvégia által gyártott fegyverek és védelmi termékek közvetlen értékesítését Ukrajnába - derült ki a kabinet hivatalos honlapján közzétett közleményből, amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A döntés január 1-jén lépett életbe. Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna támogatása fontos a norvég és az európai biztonság szempontjából.

Petteri Orpo finn miniszterelnök hétfőn közzétett újévi köszöntőjében kijelentette, hogy kormánya továbbra is segíti Ukrajnát, és ezzel párhuzamosan Finnország saját védelmi képességeit is erősíti. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy csaknem két éve tart az Ukrajna elleni "brutális" orosz háború, amely megváltoztatta Európa biztonsági helyzetét, miközben "az ukránok bátran küzdenek hazájukért, egész Európáért és a nyugati értékekért".

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában