Önvédelmi akció

2024.01.12. 06:32

Jemen: a húszik „propagandacéllal” rángatták bele az országot katonai konfliktusba (videó)

A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal. A brit védelmi minisztérium egyidejű tájékoztatása szerint a műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt.

MW

Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jajha Arhab

Jemeni kormány: a húszik „propagandacéllal” rángatták bele az országot katonai konfliktusba

Jemen nemzetközileg elismert kormánya pénteken közölte: a húszi lázadókat tartja felelősnek azért, hogy az országot „propagandacéllal” katonai konfliktusba rángatták bele.

A SABA jemeni hírügynökség által idézett közlemény szerint a brit és amerikai légicsapásokat a húszi célpontok ellen arra válaszul hajtották végre pénteken, hogy a síita lázadók az utóbbi hetekben folyamatosan támadták a Vörös-tengeren közlekedő hajókat.

Jahja Szarea, a jemeni húszi lázadók katonai szóvivője televíziós beszédét nézi egy jemeni fiú a fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

 

Az ománi külügyminiszter jelezte: 

úgy véli, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által végrehajtott támadások csak tovább fogják élezni a már egyébként is rendkívül veszélyes helyzetet.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, nemzetközileg is elismert jemeni elnökhöz hű erők között.

Farea Al-Muszlimi Jemen-szakértő, a Chatham House agytröszt munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a szaúdi irányítású erők légicsapásai a húszik ellen hosszú évekig súlyos szenvedést okoztak a jemeni lakosságnak, miközben azonban nem tudták hatékonyan elrettenteni a lázadókat újabb támadások végrehajtásától.

„A szaúdiak kilenc évig próbálkoztak ezzel a módszerrel, és nyilvánvaló, hogy nem működött” – fogalmazott a szakértő.

A szaúdi külügyminisztérium „önmérsékletre” szólított fel annak érdekében, hogy elkerüljék a konfliktus eszkalációját. A királyság jelezte, hogy „feszülten figyeli” a helyzet alakulását.

A jemeni húszik a brit és amerikai légicsapások megindítása után ismét azzal fenyegetőztek, hogy folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat, valamint azzal, hogy ezentúl bárhol „legitim célpontnak” tekintenek minden amerikai és brit érdekeltséget.

John Kirby, a washingtoni Fehér Ház szóvivője az MSNBC televíziónak adott interjúban azt mondta: még elemzik a húszi célpontokra – rakéták és drónok tárolására, illetve indítására használt létesítményekre – mért csapások hatását, és a következő órákban tudják felmérni, hogy ténylegesen mekkora károkat tudtak okozni.

KIRBY, John
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője 
Fotó: Julia Nikhinson / Forrás: MTI/EPA/UPI POOL

Jemenben a lázadók által ellenőrzött területeken a húszik több ezer híve vonult az utcákra pénteken, hogy tiltakozzon a brit-amerikai légicsapások ellen. A felkelők szócsövének számító al-Maszira tévécsatornában bemutatott felvételeken a feldühödött tüntetők azt skandálták, hogy nem hátrálnak meg, „legyen világháború”.

Aránytalannak nevezte a török elnök a húszik elleni műveletet

Aránytalannak nevezte a török elnök pénteken a brit légierő (RAF) és az amerikai erők közös, a jemeni húszik állásai ellen végrehajtott műveletét, és azt vetette London és Washington szemére, hogy „vértengerré” változtatnák a Vörös-tengert.

Recep Tayyip Erdogan a pénteki, hagyományosan közösségben végzett iszlám ima után adott interjút újságíróknak, melyben azt is elmondta, Ankara úgy értesült, hogy a húszik „nagyon sikeresen védekeztek” a támadás ellen.

Az Egyesült Államok és Izrael ugyanazt az aránytalan erőt alkalmazza a palesztinok ellen, a britek pedig most követik Amerikát

– jelentette ki.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az éjszaka intézett támadást a jemeni húszi lázadók állásaira, a műveletben harci repülőgépek, hajók és tengeralattjárók is részt vettek.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az akciót a húszik a Vörös-tengeren áthaladó hajók ellen elkövetett támadásaival indokolta, s önvédelmi lépésnek nevezte.

Az Irán által támogatott húszik máris bejelentették: nem hagynak fel a támadásokkal, melyeket Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokoltak, valamint hozzátették, hogy meg fogják torolni a brit–amerikai akciót.

Izraelre kitérve, melyet a Dél-afrikai Köztársaság citált a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elé népirtás vádjával, az államfő azt közölte, Törökország a testületnek olyan dokumentumokat fog átadni, melyek szerinte bizonyítják az izraeli hatóságok palesztin civilek ellen elkövetett atrocitásait.

„Meggyőződésem, hogy Izraelt el fogják ítélni. Hiszünk abban, hogy az ICJ igazságot szolgáltat” – szögezte le.

Hollandia támogatja a jemeni húszi lázadók elleni hadműveletet

Hollandia támogatja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a jemeni húszi lázadók ellen folytatott hadműveleteit – jelentette ki a holland ügyvivő kormány pénteken.

A holland kormány „nem operatív katonai támogatást” nyújtott a húszik elleni hadműveletben – írta Hanke Bruins Slot külügyminiszter és Kajsa Ollongren védelmi miniszter péntek reggel a parlamentnek küldött levelében.

Hanke Bruins Slot külügyminiszter 
Fotó: Sem van der Wal / Forrás: AFP

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az éjszaka légicsapásokat mért a jemeni húszi lázadók állásaira. Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök szerint ezek precíziós támadások voltak, amelyek célja egyebek mellett olyan kilövőállások és rakétalétesítmények hatástalanítása volt, amelyekkel a húszik a Vörös-tengeren áthaladó hajókat támadják.

US, UK carry out airstrikes in Yemen
Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság légicsapásokat hajt végre Jemenben
Forrás: AFP

Bruins Slot és Ollongren közlése szerint Hollandia egy törzstisztet vetett be a támadásokban, a miniszterek a műveletet „rövidtávúnak és korlátozottnak nevezték”. 

Ha az Egyesült Államok több támogatást kér Hollandiától, a kormány megfontolja a kérést

– tették hozzá a miniszterek a levélben.

Azt is közölték, hogy az amerikai-brit művelettől a Vörös-tengeren kialakult feszültségek csökkentését várjak, gyengítve a húszik katonai képességeit és elriasztva őket a további támadásoktól. Arra is számítanak, hogy a művelet csökkenti a regionális eszkaláció kockázatát.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter pénteken az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: "Belgium együttműködik a partnereivel az Európai Unióban és az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy helyreállítsa a biztonságot a Vörös-tenger térségében, és elkerülje az esetleges eszkalációt". 

A húszik folyamatos támadásai valós veszélyt jelentenek a régió stabilitására nézve, ami a feszültségek mindenki számára hasztalan kiterjedéséhez vezethetnek

– hangsúlyozta.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken közölte: eszmecserét folytatott Szajjid Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidi ománi külügyminiszterrel a Vörös-tengeren tapasztalható, növekvő feszültségről és a hajózás szabadságának megőrzéséről. Tárgyaltak továbbá a gázai humanitárius helyzet kezeléséről és a Hamász által foglyuk ejtett túszok kiszabadításáról, valamint a kétállami megoldás érdekében végzett munkáról.

Önvédelmi lépés volt a jemeni húszik elleni brit-amerikai támadás

Az önvédelemhez fűződő jog alapján hajtott végre támadásokat Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – áll az akcióról pénteken kiadott közös közleményben.

A londoni miniszterelnöki hivatal által ismertetett kommünikét a brit és az amerikai kormány mellett Németország, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Hollandia, Dánia és Bahrein is aláírta.

A közös nyilatkozat előzményeként 

péntek hajnalban a brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat hajtottak végre a húszik állásai ellen. Az akcióban brit részről négy Typhoon harci repülőgép vett részt.

A pénteki közös közlemény hangsúlyozza, hogy az akció előzményeként, a sorozatos figyelmeztetések ellenére a húszik jogsértő, veszélyes és destabilizáló támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen.

A nyilatkozat kiemeli, hogy az elmúlt hetekben számos ország követelte hivatalos felhívásokban a húsziktól a támadások leállítását, és ugyanerre szólította fel a jemeni húszi lázadókat az ENSZ Biztonsági Tanácsának január 10-én elfogadott 2722-es számú határozata is.

A közlemény szerint a húszik november közepe óta kéttucatnál is több támadást intéztek kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren, és ez „nemzetközi léptékű kihívásnak” felel meg.

A precíziós ellencsapások célja az volt, hogy gyengítsék a húszik képességét a világkereskedelem és a nemzetközi hajózószemélyzetek élete elleni támadások elkövetésére a világ egyik legkritikusabb fontosságú hajózási útvonalán

– áll a pénteki közös nyilatkozatban.

A kommüniké szerint a brit és az amerikai fegyveres erők az egyéni és a kollektív önvédelemhez fűződő, az ENSZ alapokmányában is megfogalmazott joggal összhangban hajtottak végre közös műveletet számos célpont ellen a húszik ellenőrzése alatt álló jemeni térségekben.

A pénteki akció demonstrálta, hogy a résztvevő országok közös elkötelezettséget vállaltak a hajózás és a nemzetközi kereskedelem szabadságának, valamint a tengerészek életének megvédésére a jogsértő és indokolhatatlan támadásoktól – áll a közös nyilatkozatban.

Az aláíró országok hangsúlyozták: céljuk továbbra is a feszültség enyhítése és a stabilitás helyreállítása a Vörös-tengeren. 

Legyen azonban világos az üzenetünk: nem fogunk habozni, ha emberéleteket kell megvédeni és a kereskedelem szabad áramlását kell biztosítani a világ egyik legkritikusabb fontosságú vízi útvonalán a fenyegetések folytatódása esetén

– fogalmaz a pénteki közös közlemény.

Húszi szóvivő: a lázadók folytatják támadásaikat a Vörös-tengeren Izrael felé haladó hajók ellen

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat – jelentette ki pénteken  Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője.

A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt. Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet, melyben Jahja Szarí, a lázadok másik szóvivője szerint legalább öten meghaltak, hatan megsebesültek.

Videóüzenetében Szarí azt közölte, hogy öt, húszi ellenőrzés alatt álló körzetet összesen 73 légicsapás ért.

Jemeni férfiak fegyverrel hadonásznak, és Abdul Malik al-Houthi huthi vezető portréit emelik fel a palesztin néppel való szolidaritás jegyében a huthik által ellenőrzött jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 5-én
Fotó: MOHAMMED HUWAIS / Forrás: AFP

Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője válaszlépéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy „egyetlen amerikai agresszió sem marad megtorlatlanul”. Kiemelte: 

az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tengeren aktív katonai misszió támadására adandó húszi válasza a felkelők „minden eddiginél nagyobb” művelete lesz. 

Egyúttal felszólította a nagyobb városokban, köztük a fővárosban, Szanaában élőket, vonuljanak utcára pénteken.

Helyszíni beszámolók szerint máris százak gyűltek össze a húszik egyik fellegvárának tartott Szaadában, az emberek a többi között azt skandálták, hogy „halál Amerikára” és „halál Izraelre”.

Husszein el-Ezzí, a húszik külügyminisztériumának egyik tisztségviselője azt mondta, hadihajók, tengeralattjárók és harci repülőgépek is részt vettek a támadásban.

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők által a húszi lázadók katonai létesítményei ellen az éjszaka folyamán végrehajtott csapásokat, melyekkel szerinte az Egyesült Államok és partnerei „világos üzenetet küldtek”, hogy nem fogják eltűrni a húszik támadásait és a szabad hajózás veszélyeztetését.

A huthi harcosok fegyvereikkel hadonásznak a palesztin néppel való szolidaritás jegyében a huthik által ellenőrzött fővárosban, Szanaában 2024. január 11-én
Fotó: MOHAMMED HUWAIS / Forrás: AFP

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, Canberra kiszolgáló személyzettel támogatta a brit-amerikai akciót.

Ausztrália továbbra is támogat minden, a szabályokon alapuló világrendet erősítő műveletet

– szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Az akció ellen Irán máris tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a nemzetközi művelet „szítja a régiós feszültséget”, megsérti Jemen szuverenitását és a nemzetközi jogba ütközik.

Szaúd-Arábia közölte, követi a helyzet alakulását és a Vörös-tenger térsége biztonságát, valamint a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, az utóbbit nemzetközi elvárásnak nevezve.

Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Fádi es-Simmari - akit az INA iraki hírügynökség idézett - arra figyelmeztetett, hogy a csapásokkal 

„a Nyugat kiszélesítheti az Izrael és a Hamász közötti konfliktust”.

A Hamász és a Hezbollah elítélte a brit légierő támadásait a jemeni húszi lázadók állásai ellen

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és a libanoni síita Hezbollah elítélte pénteken a brit légierő támadásait a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

Az iraki Hashed al-Shaabi (népszerű mozgósító erők – PMF) félkatonai katonák egy konvojban mozgó járművön ülnek Haszan Hammadi al-Amiri, a Kataeb Hezbollah csoport elesett tagjának, a PMF egyik frakciójának temetésén. 2023. december 26-án Bagdadban
Fotó: AHMAD AL-RUBAYE  / Forrás: AFP

Közleményeikben az Irán politikáját támogató Hamász és a Hezbollah elítélte, és Izrael gázai, a Hamász ellen vívott háborújával hozta összefüggésbe a  brit királyi légierő (RAF) Egyesült Államokkal közösen indított katonai műveletét a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

Határozottan elítéljük a Jemen elleni kirívó amerikai-brit agressziót, és felelőssé tesszük őket a térség biztonságát érintő következményekért. Washingtonnak és Londonnak tiszteletben kell tartania azon arab országok szuverenitását, amelyek nem nézik karba tett kézzel a cionista bűnöket

– írta közleményében a Hamász.

Elítéljük a Jemen biztonsága és szuverenitása, valamint a palesztinokat támogató tiszteletreméltó emberek elleni támadásokat, akik minden tőlük telhetőt megtesznek Gáza ostromának megtörésére. Az agresszió ismét megmutatja, hogy az Egyesült Államok teljes értékű partner a gázai és a térségbeli mészárlásban, támogatja azt, és megtámadja azokat, akik a palesztin nép mellett állnak. Üdvözöljük Jement és népét, és megerősítjük, hogy a támadások nem gyengítik, hanem erősítik őket, és továbbra is támogatni fogják a palesztin népet

– jelentette be a Hezbollah.

Dán külügyminiszter: nagy ára lesz, ha a húszi támadások miatt veszélybe kerül a Vörös-tengeren át vezető út

Nagy ára lesz, ha a húszik Vörös-tengeren elkövetett támadásai miatt a világkereskedelem más útvonalakat kénytelen keresni – figyelmeztetett pénteken a dán külügyminiszter.

Lars Lokke Rasmussen közleményében teljes támogatását fejezte ki a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők közös, a jemeni lázadók állásait célzó művelete felé, melyet Rishi Sunak brit miniszterelnök „korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak” nevezett.

RASMUSSEN, Lars Lokke
Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter
Fotó: Liselotte Sabroe / Forrás: MTI/EPA

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, 163 kilométeres Szuezi-csatornán halad át a világkereskedelem mintegy tíz százaléka. Az útvonal hiányában a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, ez pedig körülbelül két héttel megnöveli útjuk hosszát.

A német külügyminisztérium a brit-amerikai művelettel kapcsolatban azt közölte, hogy az akció célja a további húszi támadások megakadályozása volt, és az X platformon ismertetett közleményében a feszültség csökkentését sürgette.

A francia külügyminisztérium a húszikat tette felelőssé a helyzet elmérgesedéséért a Vörös-tenger térségében, és ismét felszólította az Irán által támogatott lázadókat, hagyjanak fel a környéken áthaladó hajók elleni támadásokkal.

A brit légierő támadásokat intézett a jemeni húszi lázadók állásai ellen (videó)

Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte az Egyesült Államokkal együtt indított katonai műveletet.

A brit kormányfő szerint a fellépést az indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

A nemzetközi közösség ismételt figyelmeztetései ellenére a húszik folytatták ezeket a támadásokat. A héten már brit és amerikai hadihajókat is célba vettek, és az így kialakult helyzet nem tartható tovább – áll a Downing Street által ismertetett miniszterelnöki közleményben.

Rishi Sunak tájékoztatása szerint a közös brit-amerikai akcióhoz Hollandia, Kanada és Bahrein „nem műveleti jellegű” támogatást nyújtott.

A brit kormányfő közölte: 

a közös fellépés célja a húszik katonai képességeinek leépítése és a globális tengeri szállítmányozás védelme volt.

A miniszterelnöki közlemény szerint Nagy-Britannia ezután is mindig fellép a hajózás szabadsága és az akadálytalan kereskedelmi forgalom biztosítása érdekében.

 A brit királyi haditengerészet a nemzetközi védelmi művelet keretében folytatja a járőrözést a Vörös-tengeren, hogy elrettentse a húszikat a további agressziótól

– áll a londoni miniszterelnöki hivatal által ismertetett nyilatkozatban.

A cseppfolyósított földgázt szállító Al Kharsaah teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én
Fotó: Mohamed Hoszam / Forrás: MTI/EPA

Rishi Sunak felszólította a húszikat a támadások befejezésére, és arra, hogy tegyenek lépéseket az eszkaláció elkerülésére.

A brit miniszterelnök nem sokkal a péntek hajnali katonai akció előtt soron kívüli telefonos kabinetértekezletet tartott, emellett tájékoztatta a készülő fellépésről Sir Keir Starmert, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjét és Sir Lindsay Hoyle-t, az alsóház elnökét is.

A brit védelmi minisztérium péntek hajnali tájékoztatása szerint a nemzetközi akcióban brit részről négy Typhoon FGR4 típusú harci repülőgép és egy Voyager légi üzemanyag-utántöltő vett részt.

A Typhoon-kötelék Paveway IV típusú irányított bombákkal hajtott végre precíziós csapásokat két húszi katonai létesítmény ellen.

Az egyik célpont a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzet volt, ahonnan a londoni védelmi tárca pénteki beszámolója szerint a húszik felderítő és támadó drónokat indítottak.

A brit harci gépek itt számos olyan épületet vettek célba, amelyeket a húszik drónokkal végrehajtott műveleteikhez használtak.

A brit királyi légierő másik támadási célpontja az ugyancsak északnyugat-jemeni Absz városának repülőtere volt, a felderítési adatok alapján ugyanis a húszik innen manőverező robotrepülőgépeket és drónokat egyaránt indítottak a Vörös-tenger felé

– áll a londoni védelmi minisztérium tájékoztatásában.

A tárca hangsúlyozta, hogy 

a légicsapások tervezése során különös gondot fordítottak a civil lakosságot érintő kockázatok minimalizálására, és a kockázatokat még tovább csökkentette, hogy a műveletet éjszaka hajtották végre.

A védelmi minisztérium még tanulmányozza, hogy az akció milyen eredménnyel járt, de már az első jelek is arra vallanak, hogy „csapás érte” húszik képességét a kereskedelmi tengerhajózás fenyegetésére – fogalmaz a tárca péntek hajnali közleménye.

A minisztérium szerint a fellépés „bőségesen demonstrálta” Nagy-Britannia elkötelezettségét a globális tengerhajózás forgalmának 15 százalékát lebonyolító, a világgazdaság szempontjából életbevágóan fontos vörös-tengeri hajózási útvonal megvédésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában