Manipuláció

2023.12.04. 11:53

Újabb dokumentumok szivárogtak ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban

Az aktákban szereplő állítások szerint katari, marokkói és mauritániai megbízók mintegy négymillió eurót költöttek manipulációra.

MW

Európai Tanács rendkívüli ülése Brüsszelben 2017. 04.29.-én

Forrás: Hans Lucas via AFP

A brüsszeli korrupciós botrányban megnyitott akták szerint a fő gyanúsítottak, köztük Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és segítője, Francesco Giorgi négy éven keresztül aprólékosan rögzítették a Parlament, az EU legfontosabb demokratikus szerve és a szélesebb körű politikai viták manipulálására tett kísérleteket – írja a Politico.

Az aktákban szereplő állítások szerint katari, marokkói és mauritániai megbízóik mintegy 4 millió eurót költöttek erre.

A botrány pontosan egy évvel ezelőtt robbant ki, amikor Panzerit, Giorgit és más kulcsfigurákat letartóztattak egy sor rendőrségi razzia után, amelyek során táskányi pénzt találtak, valamint rengeteg bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós demokrácia állítólagos szívében külföldi beavatkozásért cserébe kenőpénzt fogadtak el.

Az iratokban rögzített cselekmények között olyanok is szerepelnek, amelyek jelentős hatással vannak az Európai Unió működésére – például a Katar emberi jogi helyzetét elítélő hat parlamenti állásfoglalás megsemmisítésére irányuló cselszövés, valamint a Doha és az EU közötti vízummentes utazási megállapodás megkötésén való munkálkodás.

A Politico által feltárt akták között volt egy részletes táblázat, amelyet a Giorgi brüsszeli lakásában lefoglalt laptopon találtak meg, és amely több száz olyan befolyásolási tevékenységet sorolt fel, amelyet a hálózat 2018 és 2022 között végezhetett.

A táblázat több mint háromszáz olyan munkát tart nyilván, amelyekért a gyanúsítottak jelentős összegeket kaptak. A Parlamenten belül dolgozó munkatársaik hálózatának segítségével érték el céljaikat, akiket az akták csak katonáknak neveznek.

A nyomozás során eddig négy jelenlegi és volt európai parlamenti képviselőt tartóztattak le korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való tagság előzetes vádjával. A gyanúsítottak között van Panzeri, Giorgi és Eva Kaili, Giorgi élettársa és brüsszeli nagymenő, akit a botrány kirobbanásakor leváltottak a Parlament alelnöki posztjáról.

Miközben a nyomozók azt gyanítják, hogy Panzeri és hálózata Katar és más államok nevében manipulálta a Parlamentet, a dokumentumok arra utalnak, hogy a külföldi tisztviselők uniós demokráciáról való tájékozatlanságát is megpróbálták kihasználni.

Giorgi ugyanis a rendőrségnek elmondta, hogy ő és főnöke a dokumentumok szerint néha olyan folyamatokról is beszámoltak a fizetett főnökeiknek, amelyekre gyakorlatilag nem volt befolyásuk, mivel Panzeri a dokumentumok szerint félremagyarázta, hogy mekkora hatalma van a Parlament munkájának alakítására.

A dokumentumok kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogyan maradhattak ilyen hosszú ideig észrevétlenek ezek a manipulációs tervek.

Hogy milyen ügyekről van szó, azt Katar példáján lehet szemléltetni: a Katarnak dolgozó Giorgi és Panzeri egy nagyobb összeget kaptak azért, hogy előmozdítsák Doha érdekeit, és tető alá kerüljön az EU-val való vízummentesség. A megállapodás 2022 decemberében, napokkal Giorgi és Panzeri letartóztatása előtt, a Parlament polgári jogi bizottságában zöld utat kapott. A botrány kirobbanása óta azonban a megállapodásról szóló végső szavazást elhalasztották.

Máskor pedig politikai támadásokat intéztek Katar riválisai ellen.

 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában