Vajon miért?

2023.07.14. 20:39

A korrupció melegágyaként működő szervezeteket védene az EP új javaslata

Az NGO-k jog és igazságszolgáltatás fölé helyezése eddig is létező visszaéléseiket legalizálhatná a közösség jogi normái felett, ez az új típusú hatalom pedig alkalmas lehet arra, hogy törvényesítse a korrupció bizonyos formáit – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán.

MW

Az Európai Parlament plenáris ülése a testület strasbourgi üléstermében 2023. június 13-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

− A tervezett új szabályozás az újságírókat, emberi jogi aktivistákat és a nem kormányzati szervezeteket (NGO) is kivonná – a javaslat megfogalmazásában – nyilvánvalóan megalapozatlan vagy visszaélésszerű bírósági eljárások alól (ezek összefoglaló neve Slapp – strategic lawsuits against public participation). A szabályozás mögötti fő érv az, hogy egy ilyen procedúra a közéleti részvételüket veszélyezteti, az eljárást a bíróság azonnal megszüntethetné – nyilatkozta Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. A szóban forgó új szabályozás a napokban került az Európai Parlament (EP) elé, ahol 493 igen, 33 nem és 105 tartózkodás mellett meg is szavazták azt. Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos úgy érvelt a javaslat mellett, hogy ezekkel az intézkedésekkel segítenek megvédeni azokat, akik kockázatot vállalnak és felszólalnak, ha a közérdek forog kockán – amikor például „pénzmosással és korrupcióval kapcsolatos vádakról” van szó.

Ebből a szempontból a javaslat nem egyedi, több tagállamban is védik az újságírókat

− mutatott rá a Századvég jogi szakértője. Hangsúlyozta, Magyarországon például a Fidesz kezdeményezése alapján nem büntethető szabadságvesztéssel, aki néhány kirívóan durva esetet kivéve rágalmazást, becsületsértést valósít meg a sajtóban.

Az NGO-k esetében ugyanakkor más a helyzet. − A külföldi finanszírozású, az Egyesült Államokban sokszor ügynökszervezetként vagy politikai nyomásgyakorlást folytató entitásként számontartott közösségek pozitív diszkriminációja szuverenitási kérdéseket vet fel – mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint ebben az esetben felmerülhet a személyre szabott jogalkotás gyanúja is, ugyanis

az EP az új uniós irányelv megalkotására tett javaslatában a javarészt NGO-k által készített jogállamisági jelentésekre támaszkodik.

A tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány több gyanúsítottja – például Niccoló Figá-Talamanca és Antonio Panzeri – nem kormányzati szervezeteken keresztül befolyásolta az EP-képviselőket, és a gyanú szerint az NGO-k segítségével mosták tisztára a lobbitevékenységükért harmadik országoktól kapott fizetséget is. Innen nézvei is kérdéseket vet tehát fel az EP javaslata.

Az NGO-k jog és igazságszolgáltatás fölé helyezése eddig is létező visszaéléseiket legalizálhatná a közösség jogi normái felett, ez az új típusú hatalom pedig alkalmas lehet arra, hogy törvényesítse a korrupció bizonyos formáit

− hangsúlyozta a szakértő.

 Ifj. Lomnici Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző NGO-knak a migráció ösztönzésében is nagy szerepük van. 

A migráció elősegítése tekintetében is megfigyelhető volt a hálózatszerű működés, így most már egyértelműen az a cél, hogy az NGO-k jogi, peres eljárásokkal szembeni »védelmét« is összeeurópai szinten, vagyis lehetőség szerint valamennyi tagállamban biztosítani tudják

− fogalmazott a szakértő.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában