Részletek

2023.12.22. 12:49

Új dokumentumok szivárogtak ki a brüsszeli korrupciós botrányról

Az Európai Parlamentet sújtó történelmi korrupciós botrány alatt három képviselő ellen már megtörtént a vádemelés. A Politico szerint most a rendőrségi nyomozás újabb dokumentumai szivárogtak ki – írja a Magyar Nemzet.

MW

Az Európai Parlament plenáris ülése 2023. június 1-én Brüsszelben

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Dursun Aydemir

A kiszivárogtattott dokumentumok alapján hat újabb, hivatalban lévő, Brüsszelben munkálkodó európai parlamenti képviselőt és egy hivatalnokot is azonosítottak a korrupciós hálózatból, akik szintén pénzt vagy ajándékokat fogadtak el Katartól és más külföldi kormányoktól az uniós politika és egyes viták befolyásolásáért cserébe. Vádemelés ellenük még nem történt, ám

a nevüket a két fő gyanúsított, Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő, a hálózat állítólagos vezetője és korábbi asszisztense, Francesco Giorgi adták meg a belga hatóságoknak.

Noha a cikk nem említ neveket, a Politico azt elárulta, hogy  250 ezer eurót (95 millió forintot) is kaszálhattak a politikusok, bizonyára azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek a brüsszeli napirend kialakításában – írja a Magyar Nemzet.

Egy másik esetben az egyik EP-képviselő állítólag egy órát kapott. Az uniós tisztviselő húszezer eurót is elfogadott készpénzben

– állítja a Politico egy másik fő gyanúsítottra hivatkozva.

Érdekesség, hogy az egykori asszisztens, Giorgi azt állítja a dokumentumokban: az érintettek nem mindegyike volt tisztában a volt főnöke által működtetett hálózattal. Ezek szerint a képviselőknek nem is gyanús, ha luxusórákat vagy pénzeszsákokat ígérnek nekik, cserébe azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek.

Giorgi ezeket a képviselőket „hasznos idiótáknak” nevezte.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában