Bűnügyi összeesküvés

2023.11.27. 11:45

Hat tinédzser áll bíróság elé Párizsban Samuel Paty meggyilkolásával kapcsolatban

A 47 éves középiskolai történelemtanárt 2020. október 16-án egy 18 éves csecsen származású muszlim szélsőséges, Abdoullakh Anzorov fejezte le.

MW

Samuel Paty és Dominique Bernard portréja. Az arrasi Lycee Gambetta elleni terrortámadást követően, amely Dominique Bernard francia tanár halálát okozta, az Occitanie régió elnöke tüntetést hívott össze a toulouse-i Hotel de Region-ban. Régóta készülő tisztelettel adóztak Samuel Paty történelem- és földrajztanárnak is, akit szintén három évvel korábban gyilkoltak meg

Fotó: Hans Lucas via AFP

Hat diák áll bíróság elé a lefejezett francia tanár ügyében – írja a Magyar Nemzet a Reuters hírügynökség értesülései alapján. A francia történelemtanárt azt követően gyilkolták meg, hogy a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban 2015-ben közölt Mohamed-karikatúrákat mutatta meg a gyerekeknek, amelyet sok muszlim sértőnek talált és erős kritikákat kapott miatta a szülőktől is.

Öt fiatalt – akik a támadás idején 14-15 évesek voltak – bűnügyi összeesküvéssel vádolnak, a hatóságok szerint ők mutatták meg a gyilkosnak a történelemtanárt, de azt sem tartják kizártnak, hogy segítettek abban, hogy az oktatót követhesse a szélsőséges Abdoullakh Anzorov. A francia lapok információi szerint azonban a fiatalok pénzt kaptak azért, hogy figyeljék az iskola környékét.
A hatodik fiatal egy 15 éves lány, aki mesélt a szüleinek arról, hogy Samuel Paty karikatúrákat mutatott az órán Mohamed prófétáról, ám később kiderült, nem is vett részt azon az órán.

A Reuters értesülései szerint a fiatalok fejenként 2,5 év börtönbüntetést kaphatnak, a gyermekbírósági tárgyalások várhatóan december 8-ig tartanak majd, zárt ajtók mögött.

Rajtuk kívül nyolc felnőttet pedig büntetőbíróság elé állítanak, köztük Brahim Chninát és egy szélsőséges aktivistát, Abdelhakim Sefriouit: a két férfit azzal vádolják, videókat készítettek, hogy felhívják a figyelmet a francia oktatóra.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában