Ez sem sikerült

2023.10.22. 11:49

Hatalmas bukásnak ígérkezik Karácsony Gergely zuglói "mintaprojektje"

Százmilliókat bukhat a kerület, a lakók pedig azóta sem költöztek be az ökoházakba – szúrta ki a Magyar Nemzet a Metropol cikkét, amely a már évek óta elhúzódó zuglói beruházást veszi górcső alá.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP), Zugló polgármestere a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Karácsony Gergely zuglói mintaházára a XIV. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottságtól másfél milliárd forintot. Az E-Co Housing elnevezésű beruházás a több mint négy és fél millió eurós támogatásból egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szól – írja a Magyar Nemzet.

A beruházás záró határideje 2022. október 31. volt, de a ház még mindig nincs kész. Ráadásul menet közben nemcsak a határidő módosult, hanem a helyszín is. A Gizella úton épített 25-30 bérlakás helyett a Mexikói úton újíttatnak fel egy mindössze 16 lakásos önkormányzati bérházat.

Ugyan a három épületből álló komplexum tervezése meg is valósult, mire 2021-ben eljutottak a közbeszerzés lefolytatásáig, kiderült, hogy még 709 millió forint többletforrás hiányzik.

A cikk felidézi, hogy Vida Attila zuglói képviselő tavaly februárban, amikor arról döntött a képviselő-testület, hogy átalakítják Karácsony Gergely mintaház projektjét, azt mondta, hogy  támogatja, hogy belevágjanak a projektbe, de "a felelősséget nem akarom magamra vállalni".

Tavaly tavasszal még 160 millió forintot, majd tavaly december elején újabb 364 millió forintot szavaztatott meg Horváth Csaba a projekt befejezéséhez a zuglói költségvetésből. Ez a több mint félmilliárd forint már önmagában is komoly összeg, de idén szeptember végén újabb 300 millió forintot zároltak az önkormányzat számláján a projekt befejezésére.

Tehát ez azt jelenti, hogy bár 2021-ben azt mondták, hogy a már milliókért megterveztetett 25-30 lakásos bérház felépítéséhez szükséges plusz 709 millió forint nem áll rendelkezésre, 2023 őszéig végül beleraktak 824 millió forintot a 16 lakásos bérház felújításába

– mutatott rá a Metropol, amely arra is emlékeztetett, hogy úgy a polgármester, mind Szabó Rebeka alpolgármester több ízben is elmondta, hogy az alternatív megoldásnak köszönhetően nem kell visszafizetniük az EU-tól kapott támogatás összegét, a képviselő-testület pedig ez alapján szavazott.

A további részletekért kattintson IDE és IDE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában