Lengyel választások

2023.10.16. 06:37

Így alakulhat a jövőben a magyar–lengyel viszony

Szakértők a Magyar Nemzetnek arról beszéltek, hogy a választási eredmény hogyan befolyásolhatja a lengyel–magyar kapcsolatokat.

MW

Szavazó a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michal Dyjuk

A legfrissebb adatok szerint a Jog és Igazságosság (PiS) 35,86 százalékkal vezet, utána következik a Polgári Koalíció (KO) 30,28 százalékkal, harmadik helyen a Harmadik Út áll 14,43 százalékkal. A Baloldal a szavazatok 8,51 százalékát, a Konföderáció pedig 7,15 százalékát szerezte meg ez idáig.

A lengyelországi parlamenti választások során leadott szavazatok 98 százalékát dolgozták fel hétfő délutánig.

Az eredményekből az látható, hogy a konzervatív PiS némileg lejjebb csúszott a Donald Tusk vezette KO javára. Délután Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt, nagyon magas volt a részvételi arány a vasárnapi voksoláson.

Sylwester Marciniak, a PKW elnöke a sajtókonferencián aláhúzta: még "nem egészen reprezentatív" eredményekről van szó, szükségszerűen előbb a kisebb szavazókörökből származó legkorábbi jegyzőkönyvek érkeznek a testülethez.  

A PKW sajtóértekezletén megerősítették: a végeredmény ismertetése keddre várható.

Dobrowieczki Péter, az MCC szakértője elmondta, hogy a rekordmagas részvétel ellenére a PiS magabiztosan megőrizte vezető helyét Lengyelországban, ugyanakkor a Konföderáció jelentős visszaesése reális kormányzási alternatíva nékül hagyja a PiS-t.

A Polgári Koalíció győzelme azt is jelentheti, hogy az előzetes ígéreteinek megfelelően törekedni fog a legfontosabb EU-s konfliktusok megoldására.

Ez ugyanakkor végső soron pedig azt is jelentheti, hogy a jövőben, az eddig csak sokszor magyar–lengyel vétótandemnek nevezett lengyel–magyar szuverén politikára törekvő álláspontban Budapest nem számíthat a továbbiakban Varsóra

– tette hozzá.

Mitrovits Miklós, az NKE szakértője elmondta, hogy amennyiben Donald Tusk lesz a miniszterelnök, akkor a lengyel–magyar kapcsolatok terén számíthatunk arra, hogy a jelenleginél sokkal fagyosabb lesz a viszony, de, mint mondta, bízik abban, hogy mind a két kormánynak az az érdeke, hogy működőképes, normális viszony alakuljon ki.  

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában