Ukrán válság

2023.08.25. 06:00

Orosz szóvivő: a Kremlnek nincs köze Prigozsin gépének lezuhanásához

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 548. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Orosz Nyomozó Bizottság

Kikötő elleni rakétacsapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

 Nagyhatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mért csapást az ukrán fegyveres erők érdekeit szolgáló kikötői infrastrukturális létesítményre éjjel az orosz haditengerészet - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken. 

A szóvivő azt mondta, hogy

 a csapás elérte célját, ám az eltalált objektumot nem nevezte meg. 

A Vesztyi FM orosz állami hírrádió jelentése szerint a támadást Odessza megyében hajtották végre. 

Konasenkov szerint az orosz hadsereg tíz ukrán támadást vert vissza. Az orosz tábornok azt mondta, hogy elmúlt nap folyamán a fronton mintegy 675 ukrán katona esett el, köztük mintegy 260 a Donyeck környékén vívott harcokban. 

A "különleges hadművelet" övezetében megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között 

egy tábori lőszerraktárat a Zaporizzsja megyei Rabotine közelében, két Szu-25-ös harci gépet, hat harckocsit, két amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, két amerikai Stryker páncélozott személyszállító járművet, öt HIMARS- és egy csapásmérésre átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, valamint 73 drónt. 

Az Ukrajnával határos orosz régiók és az orosz ellenőrzés alá került területek több pontjáról jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Finnország segélyt küld Ukrajnának 

Finnország 94 millió eurós segélyt jelentett be 18. katonai segélycsomagjában Ukrajnának.

Korábban Norvégia is 140 millió dolláros segélyt jelentett be, amelyet az ukrán energiainfrastruktúra javítására szánnak.

Oroszország drónt lőtt le Belgorod felett 

Kijev orosz létesítményeket támadott meg, a drónt az orosz légvédelem megsemmisítette Belgorod régiója felett – közölte az orosz védelmi minisztérium. 

Orosz szóvivő: a Kremlnek nincs köze Prigozsin gépének lezuhanásához

„Abszolút hazugságnak” nevezte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat az állításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lenne annak a magánrepülőgépnek a lezuhanásához, amelynek utaslistáján a Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt.

Peszkov arra szólította fel pénteken az újságírókat, hogy a tényekre alapozzanak, amelyeket a nyomozás fog tisztázni, és hogy várják meg, amíg genetikai vizsgálat erősíti vagy cáfolja meg Prigozsin halálát.

Ha figyelmesen hallgatták az elnök (Vlagyimir Putyin) nyilatkozatát, ő azt mondta, hogy most minden szükséges szakértői vizsgálatot, beleértve a genetikait is, el fognak végezni. Hivatalos eredmény még nincs. Amint az kész lesz, közzétesszük

– hangoztatta.

Rengeteg spekuláció kering mostanában a katasztrófa és a repülőgép utasai, köztük Jevgenyij Prigozsin tragikus halála körül. Természetesen Nyugaton mindezeket a spekulációkat egy bizonyos szemszögből mutatják be. Mindez abszolút hazugság

– mondta Peszkov, elutasítva, hogy a Kremlnek köze lenne a történtekhez.

Peszkov, amikor arról is megkérdezték, hogy Putyin részt vesz-e majd Prigozsin temetésén, ha bebizonyosodott, hogy meghalt, azt mondta, hogy ezt nem tudni, mert sem a szakértői vizsgálat, sem a nyomozás nem zárult le, a temetési időpontját még nem tudni, az elnöknek pedig meglehetősen sűrű a munkaprogramja.

Az orosz elnöki szóvivő a Wagner jövőjére vonatkozó kérdésekre reagálva azt mondta, hogy azokra nem tud válaszolni. Megjegyezte, hogy jogi értelemben nincs ilyen cég, de létezik a Wagner csoport, amely - miként azt az elnök többször is kifejtette -, nagyban hozzájárult a „különleges hadművelethez”, és elismerte tagjainak hősiességét is.

Nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban sem, hogy mi lesz a Wagner fehéroroszországi tevékenységével, és nem kommentálta azokat az értesüléseket sem, amelyek szerint Andrej Trosev nyugalmazott ezredest tartják Prigozsin utódjának a csoport élén.

Menesztette az ukrán kormány a katasztrófavédelem vezetőjét

Szerhij Krukot az állami katasztrófavédelmi szolgálat vezetői posztjáról bocsátották el egy belső ellenőrzést követően – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter pénteken a Telegramon.

A tárcavezető hozzátette, hogy a katasztrófavédelem vezetésével Kruk eddigi helyettesét, Volodimir Demcsukot bízták meg. Elmondta még, hogy a szolgálatnál elvégzett belső ellenőrzés eredményei alapján további személyi döntések várhatók. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelmi szolgálat a megszokott módon működik.

Augusztus elején az ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) azzal gyanúsította meg a szolgálat több tisztségviselőjét, hogy hivatali mulasztásuk hozzájárult ahhoz, hogy januárban repülőszerencsétlenségben életét vesztette Denisz Monasztirszkij akkori belügyminiszter és a rendőrség több vezetője – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Megszűnik a Wagner-csoport?

Prigozsin halála után a Wagner-csoport „valószínűleg megszűnik” mint kvázi független párhuzamos katonai struktúra – állítja az Institute for the Study of War amerikai kutatóintézet a Sky News cikke szerint.

Az ISW azt írja: a csoport központi vezetőségének elvesztése azt jelenti, hogy a csoport valószínűleg nem fogja túlélni az orosz védelmi minisztériumnak a szervezet megsemmisítésére irányuló kampányát, miután Prigozsin június végén Moszkva elleni lázadásba vezette harcosait - olvasható a Mandineren

A Twitteren megosztott bejegyzésben látható videóhoz fűzött kommentár alapján Oroszország megkezdte az elesett Wagner-katonák sírjainak lebontását.

Ez volt Prigozsinék utolsó üzenete a zuhanás előtt

„Gurulunk” – üzente a légi forgalomirányításnak Krisztina Raszpopova, Prigozsin magángépének stewardesse röviddel a felszállás előtt. Végül ez lett a két Rolls Royce-motor által hajtott magángép utolsó üzenete a külvilágnak, mielőtt nem sokkal szerda délután 5 óra után lezuhant volna Tver közelében.

Miután a gép felszállt, semmilyen módon nem léptek kapcsolatba sem más repülőgépekkel, sem a forgalomirányítással. Azt nem tudni, hogy ez szándékos volt-e, vagy valamilyen kommunikációs anomália gátolta a kapcsolatfelvételt, írja az Mk.ru nyomán a Portfolio.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépre történő kiképzésének megkezdéséről tárgyalt az amerikai és az ukrán elnök

Az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépre történő kiképzésének megkezdéséről is tárgyalt Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök abban a telefonbeszélgetésben, amelyet csütörtökön folytattak Ukrajna függetlenségének ünnepe alkalmából - közölte Washingtonban a Fehér Ház.

Kitértek annak biztosítására is, hogy más országok gyorsan hozzájuthassanak az amerikai jóváhagyáshoz F-16-osok átadására Kijev részére.

Zelenszkij a megbeszélés során megköszönte az Egyesült Államok támogatását Ukrajnának az Oroszország indította háborúban, és Biden üzenetét Ukrajna függetlenné válásának 32. évfordulója alkalmából.

"Együtt bebizonyítjuk, hogy megéri küzdeni a szabadságért és a függetlenségért" - áll Zelenszkij közleményében.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az ukrán pilóták kiképzését már szeptemberben megkezdik Texasban, illetve Arizonában.

140 millió dollárral támogatja Norvégia az ukrán infrastruktúra fejlesztését

Norvégia 140 millió dollárt különített el az ukrajnai gáz- és áramimport biztosítására – jelentette be az ukrán energiaügyi minisztérium.

Orosz védelmi tárca: ukrán drónok tucatjai támadták a Krímet

Az ukrán hadsereg 42 repülőgép típusú drónnal próbálta az éjszaka folyamán támadni a Krímet, mindegyiket semlegesítették - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint kilenc repülőszerkezetet lelőtt a légvédelem, 33 pedig a rádióelektronikai harc eszközeinek hatására lezuhant anélkül, hogy elérte volna célját.

Mihail Razvozsajev, a 2014-ben elcsatolt félszigeten található Szevasztopol kormányzója reggel közölte, hogy több drónt semmisítettek meg a tenger felett a Herszonesz-fok közelében, áldozatok nem voltak, károk nem keletkeztek.

Az oroszországi Kaluga megye légterében lelőttek egy támadásra átalakított Sz-200-as ukrán légvédelmi rakétát. Sebesültek vagy károk itt sem voltak.

Az éjszaka folyamán biztonsági megfontolásból átmenetileg felfüggesztették mind a négy moszkvai polgári repülőtér forgalmát.

Nagy erőkkel támadják az oroszok Szumi megyét

Az orosz erők augusztus 24-én 39 támadást intéztek szumi megye több települése ellen. Összesen 269 robbanást rögzítettek az ukránok - jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon.

Közel 19 ezren érkeztek csütörtökön Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 24-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7496 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 11184 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A csütörtöki eseményekről itt olvashat:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában