Oktatás

2023.08.01. 08:21

Így bujtogatja felmondásra a pedagógusokat a PDSZ

A PDSZ azt javasolja a tanároknak, hogy augusztus elsején mondjanak fel, így erre a hónapra még megkaphatják a fizetésüket – írja a Magyar Nemzet.

MW

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

„Augusztus elsején érdemes személyesen bevinned a munkáltatódhoz a lemondásodat, majd ott érkeztetned kell (ez azt jelenti, hogy két tanú által hitelesített átvételi elismervényt kérsz). Javasoljuk, hogy ne csak személyesen tedd ezt meg, hanem egyrészt ímélen is küldd el, másrészt pedig postán is add fel ajánlottan” – írta hétfői hírlevelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A Magyar Nemzet birtokába jutott levélben részletezik, hogy ebben az esetben a felmondási idő egy hónap, és a jogviszony ekkor augusztus 31-én fog megszűnni.

„A felmondási idő alatt a munkavégzés alól kötelesek felmenteni, ugyanakkor megkapod a teljes havi illetményedet”

– állítja levelében a PDSZ.

A szakszervezet szerint ezzel a procedúrával járnak a legjobban azok a tagjaik, akik nem kívánnak az új pedagógus-életpályatörvény alapján tovább tanítani szeptembertől.

A pályaelhagyás mellett döntő tanároktól a PDSZ azt kéri, hogy azért a szakszervezetnek maradjanak tagjai, és fizessék be a tagdíjat. Mint írják, a törvényi szabályozás alapján ha a pedagógusok tíz százaléka tagja lenne a szakszervezetüknek, úgy egyetértési, véleményezési és konzultációs joguk is lenne.

A PDSZ, bár a nyilvánosság előtt módszeresen titkolja, hogy hány tagja van, a Magyar Nemzet birtokába került levélben elismeri, hogy sem ők, sem pedig a másik nagy szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem éri el jelenleg ezt a tízszázalékos reprezentativitási küszöböt.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában