Ukrán válság

2023.08.29. 08:04

Eltemették Jevgenyij Prigozsint (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 552. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

A légiszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának sírja a szentpétervári Porohovszkoje temetőben 2023. augusztus 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Anatolij Malcev

Az Egyesült Államok újabb 250 millió dolláros fegyverszállítmánnyal segíti Ukrajnát

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a csomag tartalmaz AIM-9M légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi járművekhez használható eszközöket, valamint 105 és 155 milliméteres tüzérségi lőszereket, egyéb rakétákat, valamint 3 millió darab, kézifegyverbe való lőszert. Az amerikai hadsereg készleteiből azonnal lehívható szállítmányban szerepelnek még aknamentesítő eszközök, akadályromboló lőszerek, páncéltörő rakéták, és korábban küldött eszközökhöz pótalkatrészek.

A Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján Karinne Jean-Pierre szóvivő úgy fogalmazott, 

hogy az újabb csomaggal támogatni kívánják az ukrán haderő jelenleg is zajló ellentámadását, valamint erősíteni Ukrajna légvédelmét az ismétlődő orosz rakétatámadások ellen.

A védelmi minisztérium beszerzésekért felelős vezető tisztségviselője hétfőn egy konferencián arról beszélt, hogy az Egyesült Államok katonai vezetése és kormánya minden ukrajnai támogatási csomag bejelentése előtt kockázatelemzést végez az amerikai katonai készenlétre vonatkozóan. William A. LaPlante szerint a katonai készletek csökkenésével járó minden tervet áttekint a hadsereg vezérkari főnöke és a védelmi miniszter, akik csak akkor engedélyezik azt, ha annak nincs negatív kihatása az amerikai katonai készenlétre, illetve nem jelent túlzott kockázatot.

A Pentagon szóvivője múlt csütörtökön azt közölte, hogy ukrán pilóták F-16-os vadászgépek kezelésére való kiképzését októberben az Egyesült Államokban is megkezdik, a tervek szerint a Nemzeti Gárda arizonai Morris légitámaszpontján. Pat Ryder hozzátette, hogy a kiképzés kiegészíti az Európában dán és holland vezetéssel már zajló programot, és célja az ukrán védelmi erők hosszú távú védelmi képességeinek erősítése.

Börtönben marad a Moszkvát bíráló donbászi veterán

A moszkvai bíróság közölte, hogy elutasították Igor Girkin fellebbezését, így továbbra is előzetes letartóztatásban marad, míg tart a pere, amelynek során szélsőségességre való felbujtással vádolták meg.

GIRKIN, Igor
Igor Girkin, a korábban önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" volt védelmi minisztere a moszkvai városi bíróság üvegfalú ketrecében perének tárgyalásán 2023. augusztus 29-én
Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko / Forrás: MTI/AP

A Sztrelkov néven is ismert Girkin – akinek kulcsszerepe volt a Krím félsziget annektálásában, valamint a Donyecki Népköztársaság védelmi minisztereként is dolgozott – élesen bírálta az orosz katonai vezetést az ukrajnai háború miatt. 

Nyugaton leginkább arról ismert, hogy egy holland bíróság a távollétében elítélte egy malajziai utasszállító repülőgép 2014-es, 298 emberéletet követelő lelövése miatt Kelet-Ukrajna felett.
A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Megrázó képeken a civilek halálát követelő ukrán támadás

 Ivan Prikhodko, Horlivka polgármestere Telegram-csatornáján közölte, hogy háromra emelkedett az ukrán erők támadásai következtében elhunytak száma, írja a Magyar Nemzet.

Háromra emelkedett a halottak száma Horlivkában

– jelentette a polgármester.

A polgármester korábban arról számolt be, hogy négy ukrán gránát robbant fel egy horlivkai tejüzem területén. A támadás során két civil vesztette életét.

Horlivka Donyecktől 50 kilométerre északra fekszik, és a Stirol vegyipari konszern és szénbányászati vállalatok otthona. A település Donbassz egyik legnagyobb városa, a konfliktus kezdete előtt Horlivka lakossága több mint 250 ezer fő volt.

Folytatódik a tisztogatás az ukrán biztonsági szolgálatnál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta posztjáról Jevhen Borzilovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei vezetőjét

 – derült ki kedden az államfő honlapján közzétett rendeletből, amit a Magyar Nemzet vett észre. Eszerint Borzilovot, aki 2022 júliusa óta vezette a részleget, azonnal felmentették a hivatalából. Ezt megelőzően, 2019-től az SZBU Poltava megyei részlegét irányította, azelőtt pedig a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának helyettes vezetője volt.

Zelenszkij hétfőn már hajtott végre személycseréket az SZBU-nál, akkor felmentette Olekszandr Pokladot a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának vezetői posztjáról, és kinevezte őt az SZBU vezetőhelyettesévé

– emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Másik rendeletével Olekszandr Pelint nevezte ki a Zaporozzsjai régió biztonsági szolgálatának élére. Ez a poszt 2023. március 6. óta betöltetlen volt, miután az elnök menesztette Borisz Bezrukijt a tisztségből.

Eltemették Jevgenyij Prigozsint

Szűk családi és baráti körben, a nyilvánosság kizárásával eltemették Jevgenyij Prigozsint kedden Szentpéterváron – közölte a Wagner zsoldoscsoport egykori vezetőjének vállalkozása, a Concord.

A cég a Telegram közösségi oldalon megjelent üzenetben ugyanakkor kiemelte, hogy a szentpétervári Porohovszkoje temetőben lévő nyughelynél leróhatják a kegyeletüket azok, akik személyesen kívánnak elbúcsúzni Jevgenyij Prigozsintól.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rendőrök a szentpétervári Porohovszkoje temetőben 2023. augusztus 29-én
Fotó: Anatolij Malcev / Forrás: MTI/EPA

A Wagner-alapító irányítása alatt álló vállalatnak ez volt az első nyilvános üzenete azóta, hogy a zsoldoscsoport június végén lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen, ami később kudarcba fulladt. Prigozsin temetésével kapcsolatban Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője kedden délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy a Kreml a család magánügyének tekinti a temetést, annak részleteiről nincs is tudomása, és Vlagyimir Putyin elnök nem tervezi a részvételt a szertartáson.   

Lezuhant az orosz biztonsági szolgálat helikoptere, senki sem élte túl

Lezuhant az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik helikoptere az Oroszország délnyugati részében lévő cseljabinszki területen, a fedélzetén tartózkodó mind a négy személy életét vesztette – közölték az orosz sürgősségi és a légiügyi szolgálatok kedden.

A beszámolók szerint csak a legénység tartózkodott a helikopteren, amely kiképzőrepülést hajtott végre.

A légi jármű Prudnij falu mellett az erdőbe zuhant, a baleset helyszínén tűz ütött ki. A balesetet az előzetes információk szerint műszaki meghibásodás okozta.

Hiába mutatnak a bizonyítékok Kijevre, Ukrajna tagad

Minden tiszteletem a médiának, de ez egy tévképzet 

– reagált Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Kviv Post riporterének a Der Spiegel azon cikkére, amelyben Ukrajnát vádolják meg a Németországot és Oroszországot összekötő Északi Áramlat földgázvezetékek tavalyi felrobbantásával.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, mintegy 25 oknyomozó fél éves munkával, hírszerző ügynökségektől, nyomozóktól, magas rangú tisztviselőktől és politikusoktól szerzett információkból arra a következtetésre jutott, hogy 

a vezetéket egy hatfős, speciális felszereléssel rendelkező ukrán búvárosztag robbanthatta fel, és az akciót Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok tudomásával hajtották végre.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán érhető el!

Az UNICEF szerint több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta

Több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területeken, és számos további létesítmény súlyosan megrongálódott – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden. 

A támadások miatt az iskolaköteles korú gyermekek mindössze harmada látogatja az összes óráját személyesen, és sokan elfelejtették a tananyagot. A diákok harmada hibrid, harmada pedig távolléti oktatásban tanul.

Az iskolák elleni támadások rendületlenül folytatódnak, miközben a gyerekek egyre zaklatottabbak, és egyre kevesebb a biztonságos hely, ahol tanulhatnának 

fejtette ki az UNICEF.
Az ENSZ Gyermekalapja rámutatott: 

a háborút a koronavírus-világjárvány előzte meg, így számos ukrán gyermek már negyedik éve nem tud rendesen iskolába járni.

A szervezet aláhúzta: az ukrán tanárok mintegy fele jelezte, hogy romlottak a tanulók anyanyelvi, matematikai és idegen nyelvi készségei.
Az Ukrajnából elmenekült gyermekek helyzete sem jobb: több mint felük kimarad a fogadó ország oktatási rendszeréből elsősorban nyelvi és közlekedési akadályok, illetve a helyi intézmények kapacitáshiánya miatt.
Az UNICEF hangsúlyozta: háborús vagy válsághelyzetben az iskolák sokkal többet biztosítanak a tanulási lehetőségnél, mert biztonságot és rendszert adnak a veszteséggel és erőszakkal szembesülő gyermekeknek. 

Emellett a jobb táplálkozás, valamint az oltásokhoz és a különféle segélyekhez való hozzáférés helyszínei lehetnek

 – fűzte hozzá a szervezet.

Több száz Wagner-sírt buldózereztek földig Prigozsin halála után 

önkretették a Wagner-csoport zsoldosainak egyik temetőjét Oroszországban – tájékoztatott a Metro.

A lap tájékoztatott róla, hogy

buldózerrel bontották el a sírokat, amelyekről előzőleg eltávolították a kereszteket is.

Az interneten közzétett felvételen „szemétként” felhalmozott keresztek és koszorúk, valamint frissen földbe döngölt sírok láthatók a Szamara területhez tartozó oroszországi Nyikolajevka falu egyik temetőjében.

A helyi média szerint a lépés célja, hogy a területet lebetonozzák, majd azt követően a sírok helyére fekete piramisokat állítsanak.

Putyin nem vesz részt Jevgenyij Prigozsin temetésén

Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy részt vesz Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magán zsoldoscsoport vezetőjének temetésén – közölte kedden Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Peszkov újságíróknak azt mondta, 

a Kremlnek nincs tudomása Prigozsin tervezett temetéséről, az a család magánügye.

Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint a múlt szerdán vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzetén, köztük a Wagner alapítója és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Mécsest gyújt egy nő a légiszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának rögtönzött emlékhelyén, a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében 2023. augusztus 28-án
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Orosz sajtóértesülések szerint Jevgenyij Prigozsin néhai Wagner-vezért augusztus 30-án temetik. Az információt a hozzátartozók nem erősítették meg, de a hírek szerint a hírhedt magánhadsereg tulajdonosát a nyilvánosság kizárása mellet búcsúztatják – írja a Világgazdaság.

Sikeres volt az import alkatrészek nélküli orosz repülőgép próbaútja

Sikeres tesztrepülést hajtott végre egy orosz SJ100-as repülőgép, amelyhez már nem használtak importált alkatrészeket a nemzetközi embargó miatt – közölte kedden Gyenyisz Manturov orosz ipari miniszter hivatala.

A légi közlekedés olyan ágazat, amelyet a legjobban sújtott az Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Oroszországgal szembeni embargó.

A minisztérium közlése szerint a repülő mintegy 40 rendszerét és alkatrészét cserélték ki orosz gyártmányra. A Komszomolszk na Amuréban működő PJSC Jakovlev által gyártott SJ100-as gép csaknem egyórás próbaútján elérte a 3000 méteres magasságot és az óránként 343 kilométeres sebességet.

A közleményben kiemelték, hogy 

a tesztrepülés sikeres volt, mivel a gép minden rendszere működött, stabil és irányítható volt a levegőben.

Az SJ100-ast, a Szuhoj Superjet SSJ100 egyszerűbb változatát 2010 óta gyártották sok külföldi alkatrész felhasználásával. Az ukrajnai háború kitörése után azonban az Egyesült Államok és az Európai Unió is betiltotta az alkatrészek szállítását, valamint a Boeing és Airbus repülőgépek exportját is Oroszországba.

Számos orosz légitársaság ezért a már forgalomból kivont repülőkből pótolja a szükséges alkatrészeket.

A szankciókat azonban sajtóértesülések szerint több nagy orosz légitársaság ki tudja játszani. A független Vjorsztka portál értesülése szerint az Aeroflot, az S7, a Pobjeda és a Rosszija légitársaság összesen mintegy 100 millió euró értékben importált alkatrészeket.

Kiderült, hogy mennyit keresnek a fronton harcoló orosz katonák

A brit védelmi minisztérium legfrissebb, X-en megjelenő bejegyzése szerint az orosz fegyveres erőknél a katonai szolgálat a háború kezdete óta egyre kifizetődőbb – írja a Mandiner.  

A brit hírszerzés tudni véli, hogy a fronton szolágló alacsonyabb rangú katonák is már havi 200 ezer rubel (741 ezer forint) fölött keresnek. A bejegyzésben kiemelik: az orosz átlagkereset 72 851 rubel (270 ezer forint), tehát az egyenruhások ennek a valamivel kevesebb, mint a háromszorosát vihetik haza.

Orosz katona az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműnél a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2023. június 15-én
Fotó: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Ukrán katonai szóvivő: az ukrán csapatok előretörtek a déli fronton

Az ukrán csapatok mélyebben nyomultak be az orosz védelmi vonalakba a délkelet-ukrajnai Robotine közelében, amelyet állításuk szerint hétfőn visszafoglaltak - közölte kedden az ukrán hadsereg egyik szóvivője.

Andrij Kovaljov az állami médiának nyilatkozva kijelentette: 

Az ukrán erők sikereket könyvelhettek el Novodanilivka és Verbove irányában, két településnél a Zaporizzsjai területen.

Hozzátette: a csapatok megtartják az elfoglalt területet, és támadják az orosz tüzérséget.

D-30 típusú vontatott tarackkal lövi az orosz állásokat egy ukrán katona a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. augusztus 9-én
Forrás: MTI/AP/Libkos

Az ukrán hadsereg június óta nagyon heves ellentámadást folytat az orosz megszállás alatt álló területeken keleten és délen.

Az orosz csapatok a telet és a tavaszt azzal töltötték, hogy megerősítsék állásaikat, lövészárkokkal, páncéltörő csapdákkal és aknamezőkkel, amelyek több száz kilométeres területet fednek le, különösen délen.

Ukrán drónokat lőttek le két orosz város felett

Az orosz légvédelem ukrán drónokat lőtt le Tula és Belgorod régiók felett – közölte kedden a moszkvai védelmi minisztérium. Két drónt semmisítettek meg a légvédelmi egységek a Moszkvától délre fekvő Tula régió felett – közölte az orosz védelmi tárca a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Forrás: AFP

Egy másik drónt az Ukrajnával határos Belgorod régió felett moszkvai idő szerint hétfőn este 11 óra körül semmisítettek meg a légvédelmi erők – írja a Guardian a minisztérium közleményére hivatkozva.

 A tárca nem közölte, hogy a két incidens okozott-e károkat vagy vannak-e áldozatok– adta hírül a Világgazdaság.

Az orosz külügy nem hagyta szó nélkül a Novák Katalin és Zelenszkij találkozóját

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kommentálta a Telegram-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös megbeszélését.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen sürgette, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Novák Katalin valószínűleg nem tudja, hogy Zelenszkij törvényesen megtiltotta magának, hogy tárgyalóasztalhoz üljön

– írta Marija Zaharova.

ZAHAROVA, Marija
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán védelmi miniszter szerint nincs szükség mozgósításra

az Ukrainszkaja Pravda arról tudósít, hogy Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov elmondta: Ukrajnában még nem hajtották végre a mozgósítási tervet, így nincs szükség a mozgósítási létszám növelésének bejelentésére. Hangsúlyozta: bár Ukrajna komoly veszteségeket szenved, de ezek szerinte „sokkal kisebbek, mint az oroszok veszteségei”. Persze vannak halottak és sebesültek, ismerte el, így a veszteségeket pótolni kell.

Azt mondani, hogy ma kritikus a helyzet, hogy növelnünk kell a mozgósítást, ilyenről szó sincs

 − mondta. 

REZNYIKOV, Olekszij
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az Ukrajna Oroszország elleni önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) védelmi minisztereinek találkozóján a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton 2023. április 21-én
Fotó: Thomas Lohnes / Forrás: MTI/EPA/Getty Images/ POOL

Feszültség az Egyesült Államok moszkvai követségén

Az Egyesült Államok azzal vádolta Moszkvát, hogy megkísérelt megfélemlíteni és zaklatni amerikai alkalmazottakat, miután az orosz állami média arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálatok egy volt amerikai konzulátusi dolgozót vádoltak meg azzal, hogy információkat gyűjtött az ukrajnai háborúról. Oroszország a diplomáciai hagyományokat megszakítva két amerikai diplomatát kíván kihallgatni a moszkvai nagykövetségen az esettel kapcsolatban.

Putyin részvétét fejezte ki Prigozsin családjának

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin családjának – közölte a Kreml, hozzátéve, hogy még nincs információjuk Prigozsin temetésének formátumáról és időpontjáról, így nem lehet választ adni arra a kérdésre, hogy Putyin részt vesz-e rajta.

Amint megszületik a döntés, azt közöljük a nyilvánossággal. Az ilyen döntéseket mindig a hozzátartozókkal közösen hozzák meg

– mondta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Emberek Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának rögtönzött emlékhelyén, a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében 2023. augusztus 27-én
Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko / Forrás: MTI/AP

Az egyik Telegram-fiók információi szerint a hadúr temetésére kedden kerülhet sor a dél-oroszországi Krasznodar térségében található Wagner-harcosok temetőjében. Mások azt feltételezik, hogy Prigozsint szülővárosában, Szentpéterváron temetnék el a Bogoslovszkij vagy a Szerofimov temetőben.

Több mint tizennégyezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Magyarország területére 2023. augusztus 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5827 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az Egyesült Államok is megerősítette Prigozsin halálát

Az Egyesült Államok is megerősítette, hogy meghalt Jevgenyij Prigozsin. A Wager Group főnöke egyike volt annak a 10 embernek, aki meghalt, amikor egy Moszkvából Szentpétervárra tartó repülőgép lezuhant az orosz fővárostól több mint 100 kilométerre északra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában