Pálfordulás

2023.08.13. 08:15

A baloldal már nem hadakozik az atlétikai vb ellen, sőt ingyenjegyeket kér

Az atlétikai világbajnokság közeledtével megváltozott a fővárosi baloldal korábbi álláspontja. Míg korábban a világbajnokság lemondásával, tüntetések szervezésével fenyegetőztek, most jegyeket igényeltek és kaptak a rendezvényre. A hirtelen megváltozott kommunikáció és magatartás kísértetiesen hasonlít a Puskás Aréna esetére – világít rá a Magyar Nemzet cikke.

MW

A rendezvény közeledtével egyre inkább úgy tűnik, hogy a baloldal változtat korábbi álláspontján.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A fővárosi baloldal megváltozott álláspontjának és magatartásának beszédes bizonyítéka, hogy Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina, Fürjes Balázs, valamint Gyulai Miklós társaságában szerdán találkozhatott Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével. Ez a találkozó azért is érdekes, mert Karácsony Gergely az elmúlt hetekben azzal is fenyegetőzött, hogy

a megnyitó napján tüntetést szervez az atlétikai stadion elé, ha a kormány nem fizeti ki az Egészséges Budapest program (EBP) forrásainak fennmaradó részét.

Mint mondta: ott lesz, csak nem bent, hanem kint a stadion előtt. A múlt hónapban még azt hangoztatta, hogy nem vesz részt az atlétikai világbajnokság megnyitóünnepségén. Karácsony arról is beszélt: a vb nyilvánosságát arra fogják felhasználni, hogy elmondják, a kormány nem tartotta be a szavát, a kabinet által ígért forrásoknak csak közel a fele érkezett meg a kerületekhez. Pénteken végül bejelentette: felhagy a zsarolással – foglalja össze a főpolgármester viszonyulását a cikk, amely arra is emlékeztet, hogy a The Economistnak adott interjúban Karácsony Gergely nemcsak a magyar miniszterelnök fizikai adottságain gúnyolódott, de a lap megjegyzése szerint „egy drága atlétikai stadion ellen kampányolt”.

Kísérteties a hasonlóság a Puskás Aréna esetével 

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos baloldali kommunikáció, valamint az azt követő magatartás nagyon hasonlít a Puskás Aréna esetére. Míg a baloldali pártok egyáltalán nem támogatták az aréna megépítését, ma már egymást felváltva drukkolnak a magyar válogatottnak, politikusaik kijárnak Puskás Arénában rendezett mérkőzésekre, koncertekre, megépítését azonban egyáltalán nem támogatták. „Ellenzékben is átérezzük felelősségünket, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Magyar Orvosi Kamara szakmai javaslatait politikai támadásnak veszik, a digitális oktatást nem szervezték meg; hogy 30 milliárdos hitelkeretet nyitunk Moldáviának,

200 milliárdért most majd az üres Puskás-stadionban gyönyörködhetünk

mondta 2020. március 16-án az MSZP-s Tóth Bertalan a Parlamentben. A Jobbik sem vélekedett másként, 2020 áprilisában, amikor kettős mércét kiáltottak a Fidesz politikája kapcsán. A stadionellenes kirohanáshoz Szabó Tímea is csatlakozott, azt hangoztatva, „hogyha a fociról van szó, Orbán Viktor képtelen a mértékletességre. Az új építmény megint túlárazott, és sem a fenntartása, sem a jövőbeni kihasználtsága nem megoldott.”

A hőzöngők sorából nem maradt ki Karácsony Gergely sem. 

A Puskás Stadion most leginkább focimeccsek befogadására lesz alkalmas, csak remélni tudom, hogy a focimeccsekhez lesznek majd tömegek is

 – írta 2019-es Facebook-bejegyzésében a főpolgármester, aki tüntetően távol maradt a megnyitóról, majd 2021-ben, amikor rájött, hogy a magyar válogatott mérkőzéseit telt házas stadionokban tartják, ő sem volt rest, hogy kilátogasson.

A cikk szerint a baloldal megváltozott kommunikációjában mára feltételezhetően közrejátszik az is, hogy a kormány támogatásával épített sportkomplexumok és maga Budapest is egyre több nemzetközi elismerésben részesül a sportrendezvények miatt. A svájci BCW tanácsadó cég és PR-ügynökség például idén is elkészítette a világ legjelentősebb sportvárosainak rangsorát, amelyben

 Budapest – a lista történelme során először – a 10. helyen szerepel.

A teljes cikket IDE kattintva tudja elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában