Hosszúra nyúlt per

2023.07.28. 07:34

Hetedik éve jár bíróságra az MSZP „sírásója”

Simon Gábor időközben befizette az államkincstárnak a rajta keresett adót, ezzel akár mentesülhetne is a büntetés alól.

MW

Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, államtitkár, az MSZP egykori elnökhelyettese, választmányi elnöke az ellene és társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. szeptember 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Sokan a Magyar Szocialista Párt (MSZP) sírásójának is tartják Simon Gábort, az MSZP egykori elnökhelyettesét. Kétségtelen, hogy az egykor meghatározó párt mélyrepülése 2014 februárjában kezdődött, Simon Gábor bukásával. Hét éve jár bíróságra nagy összegű költségvetési csalás, valamint hamis okirat-felhasználás vádja miatt, de még mindig nincs elsőfokú ítélet sem, s a negyedik bíró próbálja megfejteni a rejtélyt, bűnözött-e a pártvezető, vagy sem – írja a Magyar Nemzet.

A 2014-es választások előtt derült ki, hogy Simon Gábor 2008 és 2012 között képviselői vagyonnyilatkozataiban és adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, valamint az államtitkári tisztségéért kapott bevételeit tüntette fel, miközben Svájcban, majd Ausztriában nyitott bankszámláin nagy összegű devizát helyezett el.

A vád szerint 267 millió forint bevételt szerzett, ami után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A 267 millió forintról Simon azt mondta, azok vállalkozások bevételei, amelyek után nem kell adózni. Ennek ellenére a büntetőeljárás kezdetekor szja és ekho címén befizette az államkincstárba a vádban szereplő 128 millió forintot.

Jogászok szerint Simon azzal, hogy befizette az államkincstárba a kimutatott adóhiányt, elismerte bűnösségét. Simon persze nem ismer be semmit a mai napig sem. Nem tartja magát bűnösnek.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában