Ukrán válság

2023.07.28. 06:23

Megtagadták az orosz utasítás végrehajtását a zaporizzsjai atomerőmű ukrán dolgozói

520. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Az Európai Unió több orosz személyt és szervezetet vett fel szankciós listájára 

 Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács pénteken korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött hét orosz személlyel és öt szervezettel szemben, akiket felelősség terhel az RRN (Recent Reliable News) elnevezésű, az információk eltorzítását és háborús propaganda terjesztését szolgáló digitális információmanipulációs kampány folytatásáért.

A kampány kormányszervek, illetve az orosz államhoz kapcsolódó szervek részvételével folyó kampány nemzeti médiaorgánumok és kormányzati honlapok identitásával visszaélő, hamis honlapokra, valamint hamis közösségimédia-fiókokra épül. A koordinált és célzott információmanipulációt Oroszország az Európai Unió és a tagállamok ellen irányuló, szélesebb körű hibrid hadjárat részeként használja

− olvasható a brüsszeli sajtóközleményben.

Az EU szankciós jegyzékbe vette továbbá az ANO Dialog nevű, a moszkvai információs és technológiai hivatal által létrehozott, Kreml által irányított orosz nonprofit szervezetet, az Orosz Diaszpóra Intézetét, valamint két olyan orosz informatikai vállalatot, amely részt vesz az RRN digitális dezinformációs kampányában.

A Tanács ugyancsak korlátozóintézkedéseket vezetett be az orosz katonai hírszerző szolgálattal szoros kapcsolatban álló online hírügynökség, az Inforos és annak három alapítójával szemben. 

Az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt hozott uniós korlátozóintézkedések jelenleg összesen mintegy 1800 személyre és szervezetre vonatkoznak. A jegyzékbe vett személyek és szervezetek vagyoni eszközeit befagyasztják, uniós polgárok és vállalkozások pedig nem bocsáthatnak rendelkezésükre pénzeszközöket. A jegyzékbe vett természetes személyekre ezenkívül utazási tilalom is vonatkozik, amelynek értelmében nem léphetnek be az EU területére, illetve nem haladhatnak át azon.

Megtagadták az orosz utasítás végrehajtását a zaporizzsjai atomerőmű ukrán dolgozói 

Az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű ukrán alkalmazottai közül senki nem volt hajlandó teljesíteni azt az orosz utasítást, hogy az egyik reaktort helyezzék "forró leállási" üzemmódba, mert az ellentétes a nukleáris és sugárbiztonsági szabályokkal"

– közölte Oleh Korikov, az ukrán Állami Nukleáris Szabályozó Ügynökség elnöke pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én
Fotó: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Korikov közlése szerint a reaktor "forró állapotban" való tartása ellentmond a működési engedélyben foglalt követelményeknek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) alapvető szabványainak, így "semmi köze a nukleáris és sugárbiztonság betartásához".

Az atomerőmű Moszkva által kinevezett vezetése kedden hozta nyilvánosságra, hogy az ötös reaktort "hideg leállás" üzemmódba helyezték, a négyes reaktort viszont az erőmű gőzellátásának biztosítása érdekében "forró leállás" üzemmódba. Kijev az átállítást veszélyesnek nevezte.

Súlyos veszteségek az ukrán oldalon 

Az orosz hadsereg a Donyecki területen az elmúlt 24 órában hét támadást vert vissza az ukrán hadsereg részéről – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A jelentések szerint a támadásokban több mint 260 ukrán katona halt meg.

A nap folyamán a légvédelem két HIMARS MLRS lövedéket és 17 drónt semmisített meg Kreminnaia (LPR), Horlivka, Soledar, Volnovakha, Novobakhmutovka, Nevelskoye (DNR), Tokmak, Uljanivka és Energodar (Zaporizzsjai terület), valamint Aljoski (Herszon terület) városok közelében.

Ukrajna szerint Oroszország civil hajókat fenyeget a Fekete-tengeren 

Az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint Oroszország civil hajókat fenyeget a Fekete-tengeren, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a szerinte "terroristák módszereit".

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 24-én közreadott videóról készített felvételen a Fekete-tengeren tartózkodó orosz hadihajóról lőnek ki rakétát ukrán célpontra
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

Andrij Jermak a Telegram üzenetküldő alkalmazásban a következőket írta:

Az orosz hadihajók civileket fenyegetnek a Fekete-tengeren, megsértve a nemzetközi tengerjog minden normáját.

Japán újabb szankciókkal sújtja Oroszországot 

Japán szigorította az Oroszország elleni szankciókat az ukrajnai inváziója miatt, pénteken bejelentve egy kibővített listát, amely az elektromos járművek exporttilalmát is tartalmazza.

Tokió korábban már befagyasztotta orosz magánszemélyek és csoportok vagyonát, és megtiltotta az áruk exportját Oroszország katonai szervezeteinek, valamint az építőipari és mérnöki szolgáltatások közvetítését is.

Ukrán elnök: tartós győzelmet kell aratni Oroszország felett

Ukrajna képes és kell is, hogy olyan győzelmet arasson, amely tartósan visszatartja Oroszországot egy újabb agressziótól - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren elmondott beszédében. 

"Ma ünnepeljük az államiság napját, az egész országra kiterjedő háború kezdete óta másodszor. Mindenki azt szeretné, ha jövőre is ugyanígy ünnepelnénk ezt a napot: szabad fővárosban, de győzelemmel"

 - hangoztatta az államfő. 

"Nem hisszük, hogy az orosz megszállók azután sem akarnak majd agresszióval visszatérni hozzánk, hogy kiűzzük az egész területünkről, de Ukrajna győzelme lehet és kell is, hogy olyan legyen, amelynek köszönhetően az ellenség visszatérési kísérlete nem haladja meg az ilyen terveket dédelgető őrültek beteges fantáziáját" - szögezte le. Szavai szerint éppen az államiság a válasz arra, miért van annyira szüksége Ukrajnának a biztonságra és a békére. 

"Az államiság olyasmi, amit nehéz megvédeni, de még nehezebb visszaszerezni, ha elvész. Ez soha nem adatik meg magától, hanem az országnak végzett szolgálat és munka eredménye. Az államiság egyeseknek csak pénzkereseti lehetőséget vagy ambíciói elérését, hatalomra törekvést jelent, mások, az erősek és tiszták számára viszont az erős államiság a végső áldozatot jelenti, életüket adják érte, mint hőseink mindannyiunkért, Ukrajna szabadságáért" - fejtette ki Zelenszkij. 

Zelenszkij
Forrás: AFP

Az eseményen - amelyet az ukrán televíziók élőben közvetítettek - jelen volt mások mellett Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Ruszlan Sztefancsuk házelnök, Denisz Smihal miniszterelnök, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Ihor Klimenko belügyminiszter, Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés főnöke, Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára és Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője is. 

Az államfő a rendezvényen ukrán katonákat tüntetett ki. 

Zelenszkij 2021. augusztus 24-én, Ukrajna függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is lesz nemzeti ünnepe, július 28-án. Emlékeztetett arra, hogy a Kijevi Rusz 988. július 28-án vette fel a kereszténységet, és ezzel több mint ezer éve Kijevre vezethető vissza az ortodox kereszténység elterjedése.

Ukrajna visszafoglalt egy donyecki falut 

Az ukrán elnök egy videót tett közzé, amelyen ukrán katonák egy csoportja közli, hogy elfoglalták a Donyecki területen lévő Sztaromajorszke falut.

Orosz katonai bloggerek is megerősítették, hogy az ukrán erők elfoglalták a falu egy részét, amely az elmúlt napokban az ukrán támadások középpontjában állt.

Itt támadtak az oroszok az éjjel 

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató jelentése szerint az éjszaka folyamán három lakóépületet és egy garázst rongáltak meg orosz bombázások a Szumi régióban található Szerednye-Budán.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az ukrán televízióban azt mondta, hogy a viszonylag nyugodt éjszaka ellenére a lakosoknak ébernek kell maradniuk, mivel továbbra is "nagy a valószínűsége rakétatámadásoknak".

Észak-Korea Oroszországgal szövetkezik

Vlagyimir Putyin köszönetét fejezte ki Észak-Koreának, amiért "határozottan támogatja" Oroszország ukrajnai háborúját és a Nyugat meggyengítésére tett kísérleteket.

Kínai tisztviselők és orosz küldöttség járt csütörtökön Észak-Koreában, hogy "a kölcsönös érdeklődésre számot tartó ügyeket" megvitassák Kim Dzsong Unnal, és megbeszéljék az ország nukleáris fegyvereivel kapcsolatos terveket.

PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy fogadáson tárgyalásuk után a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én
Fotó: Alekszej Nyikolszkij / Forrás: MTI/EPA

Oroszország lelőtte a Moszkva felé tartó drónt

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán katonai drónt, mielőtt az Moszkva közelében támadhattott volna - írta az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy az incidens nem járt áldozatokkal, és az épületekben se keletkezett kár.

FEDOROV, Mihajlo
Mihajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős ukrán miniszter az oroszok ellen a frontvonalra szánt 1700 harci drón előtt a Kijevben tartott sajtótájékoztatón 2023. július 25-én
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

Robbanásokról számoltak be

Július 28-án kora reggel több orosz Telegram-csatorna is arról számolt be, hogy a donyecki területhez tartozó Sahtarszkban kigyulladt egy olajraktár. A tüzet egy rakétatámadás okozta.

Lengyelország háborúra készül

A lengyel hadsereg létszámának duplázását jelentette be Jaroszlav Kaczynski miniszterelnök-helyettes.

A meglévő egységeket feltöltik, és három új hadosztályt hoznak létre, így összesen már hat hadosztálya lesz Lengyelországnak.

A katonai jelenlétet a fehérorosz határon megerősítik.

Politico: szeptemberben szállíthatják le az Abrams tankokat

Az amerikai Abrams tankokat szeptemberben vethetik be az ukrán hadszíntérre – írja a Politico hat olyan személyre hivatkozva, akik ismerik a katonai terveket.

Több Abrams tankot először Németországba szállítanak augusztusban, ahol végső felújításon esnek át.

Az Egyesült Államok régebbi M1A1-es modelleket küld a modernebb A2-es változat helyett, aminek egy évbe telt volna eljutni Ukrajnába a Politico szerint.

A Biden-adminisztráció kifejezte azon szándékát, hogy felgyorsítja további fegyverek szállítását Ukrajnába.

A tervek szerint az Abrams harckocsikon kívül az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépeken való kiképzése is megkezdődik a repülőgépek tényleges leszállítása előtt, amelyre várhatóan ez év végén kerülhet sor.

Ukrajna csapást mért Tomkakra

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja terület megszállt részeinek orosz megbízott vezetője közölte, hogy az ukrán erők csapást mértek az orosz kézen lévő Tokmak városára. Rogov szerint helyi idő szerint délután 5 óra körül négy rakéta érte a várost. Három lövedék felrobbant, míg a negyedik a vasútállomás közelében zuhant le, de nem robbant fel – mondta. Rogov azt állítja, hogy egy ember megsérült a támadásban.

Tokmak városát, amelynek a háború előtt csaknem 30 000 lakosa volt, 2022 márciusában foglalták el az orosz erők. Azóta fontos logisztikai központtá vált.

Ruszofóbia

Jevgenyij Lebegyev, orosz származású brit laptulajdonos azt állította, hogy "ruszofóbia" áldozata lett az Egyesült Királyságban az ukrajnai háború közepette. Az Evening Standard újságban – amelynek ő a tulajdonosa – megjelent cikkében Lebegyev azt írta, hogy az országnak "régen esedékes" a leszámolása a "vállalati képmutatással".

Nincs európai pénz a többletköltségekre

Az Európai Bizottságnak nincs pénze arra, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás összeomlása után extra szállítási költségekkel segítse Ukrajnát – közölték név nélkül nyilatkozó források a Reutersnek. A Bizottságnak nincs azonnali pénze a költségvetésben, és nincs egyértelmű módja annak, hogy finanszírozza azokat a többlet szállítási költségeket, amelyekkel az ukrán gabonaexportnak szembe kell néznie a fekete-tengeri megállapodás lejártával.

Gabonát szállító kisiklott vasúti kocsiknál vizsgálódnak vasúti dolgozók a Krím-félszigeten, a Szimferopol-Szevasztopol vonalon 2023. május 18-án. Az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím vezetője szerint senki sem sérült meg, a balesetet illetéktelen személyek beavatkozása okozta
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

Elhalasztják az ukrán parlamenti választásokat

Az ukrán parlament elsöprő többséggel megszavazta a hadiállapot további 90 nappal történő meghosszabbítását az országban, ami gyakorlatilag kizárta az októberre tervezett választásokat, Ukrajna alkotmánya értelmében ugyanis a választásokat nem lehet hadiállapotban tartani.

Egyelőre nem tudni, mikor lesznek az átütemezett parlamenti választások. Az elnökválasztás jövő márciusban esedékes.

Volodimir Zelenszkij még nem erősítette meg, hogy indul-e újra a választáson. Amikor 2019-ben megválasztották, megfogadta, hogy csak egy ciklusban tölti be a hivatalát, de 2021 májusában már azt mondta, hogy még nem döntött az indulásról.

A télen ismét támadásokra számít az ukrán energiaszektor

Az ukrán állami energiaszolgáltató szerint a télen a "legrosszabb forgatókönyvre" készülnek - arra az esetre, ha Oroszország ismét rakéta- és dróntámadásokat indítana az energiainfrastruktúra ellen.

Az Ukrenergo vezetője, Volodimir Kudrickij azt mondta, bízik benne, hogy az energiahálózat korlátozások nélkül fog működni ezen a télen, de nem zárta ki az áramkimaradás lehetőségét.

Azt mondta, hogy Ukrajnának további transzformátorokat, erőműveket és távvezetékeket kell építenie arra az esetre, ha a meglévők egy része megsérülne egy támadás során. Arról azonban biztonsági okokból nem nyilatkozott, hogy történtek-e már lépések az új energetikai infrastruktúra kiépítésére.

A háború első telén Ukrajna-szerte ismétlődő, széles körben elterjedt áramszünet volt, amikor Oroszország az ország energiahálózatát vette célba. Az Ukrenergo korábban azt közölte, hogy fő energiahálózatának 43%-a megsérült.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határzárást tervez

A lengyel kormány szerint lezárhatják a 400 km-es fehéroroszországi határt, ha a közelben súlyos incidensek történnek a Wagner zsoldoscsoporttal. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter arra utalt, hogy a NATO-tag Litvánia és Lettország is lezárná fehéroroszországi határait ebben az esetben.

Ha úgy döntünk, hogy ez a helyes válasz, az Fehéroroszország teljes elszigeteléséhez vezetne

– mondta Kaminski.

A Wagner-csoport a múlt héten kezdte meg a fehérorosz különleges erők kiképzését, és ígéretet tettek arra, hogy a fehérorosz hadsereg "a világ második legjobb hadserege" lesz. Válaszul Lengyelország több katonai egységet küldött keletre. Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta ezért Lengyelországot, hogy területi ambíciói vannak a volt Szovjetunió felé.

Megosztott fogadtatás

Zimbabwe elnöke kijelentette, hogy hálás Vlagyimir Putyinnak az ingyenes gabonáért, de kitartott amellett, hogy országa élelmiszer-biztonsága stabil, és nincs szüksége segélyekre.

Egy orosz hírügynökségi jelentés szerint Uganda külügyminisztere "érthetőnek" nevezte a döntést.

Sawadogo Mahamadi, a Burkina Faso-i Kereskedelmi és Iparkamara vezetője pedig "nagyon jó dolognak" nevezte Putyin gabonaajánlatát. "Afrikának ma szüksége van ezekre a létfontosságú termékekre" - mondta.

Hova és mennyi gabonát küld Oroszország?

A szentpétervári Oroszország-Afrika csúcson az orosz elnök bejelentette, hogy a következő három-négy hónapban 50 ezer tonna gabonát szándékozik küldeni Burkina Fasóba, Zimbabwéba, Maliba, Szomáliába, Eritreába és a Közép-afrikai Köztársaságba.

Az érintett országok közül korábban csak Szomália szavazta meg azt az ENSZ-határozatot, amelyik az Ukrajna elleni invázió befejezésére szólította fel Oroszországot. Eritrea több, Oroszország invázióját kritizáló ENSZ-határozat ellen szavazott, mint bármely más afrikai nemzet. Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban pedig a Wagner-zsoldoscsoport támogatása mellet működnek a tekintélyelvű kormányok.

A lengyelek egyre több katonát vezényelnek a keleti határra

A legfrissebb hírek szerint Lengyelország a Wagner-csoport jelentette kockázatok miatt

az ország keleti részébe költözteti katonái jelentős részét

– tájékoztatott a Reuters. A lengyel biztonsági bizottság szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte miatt katonai egységeket telepít az ország keleti részére - írja a Mandiner.

Putyin ingyen gabonát ígért

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron, az Oroszország-Afrika csúcstalálkozón azt ígérte, hogy hat afrikai országba is "költségmentesen" szállítanak orosz gabonát.

"Országunk továbbra is támogatja a rászoruló államokat és régiókat, különösen humanitárius szállításaival. Arra törekszünk, hogy aktívan részt vegyünk az erőforrások igazságosabb elosztási rendszerének kiépítésében. Maximális erőfeszítéseket teszünk a globális élelmiszerválság elkerülése érdekében. Már mondtam, hogy országunk ki tudja váltani az ukrán gabonát, mind kereskedelmi alapon, mind a leginkább rászoruló afrikai országok támogatásaként, annál is inkább, mivel idén újabb rekordtermésre számítunk" - mondta Putyin.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 7667 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8382 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 150 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Kínai technikát is használhat az orosz hadsereg

Az amerikai hírszerzés szerint Kína "valószínűleg" ellátja Oroszországot katonai technológiával Ukrajnában. Az Országos Hírszerzési Igazgatói Hivatal (ODNI) hivatalos jelentése szerint 

Kína kettős felhasználású berendezéseket biztosít a széles körű nemzetközi szankciók és az exportkorlátozások ellenére.

A jelentés szerint a vámnyilvántartások azt mutatják, hogy Kína állami védelmi vállalatai navigációs berendezéseket, zavaró technológiát és vadászrepülőgép-alkatrészeket szállítanak a szankcionált orosz kormány tulajdonában lévő védelmi vállalatoknak.

Kína többször is tagadta, hogy katonai felszerelést küldene Oroszországnak Moszkva 2022 februári teljes körű Ukrajna inváziója óta.

Prigozsin visszatért Szentpétervárra

Jevgenyij Prigozsin megjelent a szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozón. A Wagner-csoport vezérét elvileg száműzték Fehéroroszországba, miután fellázadt Vlagyimir Putyin ellen. Szakértők szerint azonban a Wagneren belül megkerülhetetlen Prigozsin személye, a Wagnernek pedig annyira erős és meghatározó az afrikai jelenléte, hogy ez felülírja a korábbi, Prigozsinnal szembeni ellenérzéseket.

"A hétvégén népszavazás lesz a Közép-afrikai Köztársaságban, és a Wagner biztosítja a népszavazás biztonságát. A voksolás várhatóan kibővíti a Moszkva által támogatott vezető mandátumának határait" - emlékeztetett Dr. Melinda Haring, az Atlantic Council Eurasia Központjának vezető munkatársa.

Dominóhatásban bíznak az ukránok

Ukrajna azt állítja, hogy visszafoglalta a donyecki régióban lévő Sztaromajorszke falut. Orosz katonai bloggerek is megerősítették, hogy az ukrán erők bevették a falu egy részét, amely az elmúlt napokban Ukrajna támadásainak középpontjában állt.

A falu maga apró - alig több, mint néhány utca egy rácsformációban, de Zelenszkij elnök ezt nagy eredményként értékeli az eddig lomhának bizonyult ellentámadásban. Ukrajna ebben lehetőséget lát arra, hogy beépítsék az utakat, indítóállást biztosít nekik, hogy megtámadják a közeli Prijutnoje falut, amely továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. A visszafoglalás lehetővé tenné, hogy Ukrajna fegyveres erői három oldalról támadhassanak meg egy közeli orosz erődített területet.

Ez tovább kényszerítheti az orosz csapatokat délebbre, egy második védelmi vonalra, közelebb a partokhoz.

Zelenszkij a sérült odesszai katedrálisban járt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatta az odesszai Színeváltozás-székesegyházat, amelyet négy nappal ezelőtt egy orosz légicsapás megrongált. Zelenszkij azt írta a Twitteren, hogy "a szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy felmérjék a templom helyreállításának lehetőségét. Hálás vagyok európai partnereinknek, hogy hajlandóak csatlakozni az újjáépítéshez."

Az 1795-ben alapított katedrálist 1936-ban a bolsevikok teljesen lerombolták. Ezt követően 1999 és 2011 között az eredeti helyén újjáépítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában