Ukrán válság

2023.07.20. 06:25

Kiderült, hány Wagner-katona vesztette életét a háborúban

512. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Légiriadó miatt lezárták a krími hidat 

A krími hidat ideiglenesen lezárták, légiriadót rendeltek el – közölte a regionális parancsnokság .

"A híd átmenetileg le van zárva. Megszólal a légiriadó jelzés. Mindenki hagyja el a hidat" – áll a Telegram csatorna bejegyzésében.

Az ENSZ-főtitkár elítélte az ukrán kikötők elleni támadásokat

António Guterres ENSZ-főtitkár határozottan elítélte csütörtökön az ukrán fekete-tengeri kikötők elleni orosz támadásokat és figyelmeztetett, hogy "a polgári infrastruktúra megsemmisítése a nemzetközi humanitárius jog megsértésével érhet fel".

Ezeknek a támadásoknak hatása van jóval Ukrajna határain túl is

– hívta fel a figyelmet Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Már most látjuk a negatív hatást a globális gabona- és kukoricaárakon, ami mindenkinek rossz, különösen a déli félteke kiszolgáltatott népeinek

– hangsúlyozta.

A konfliktus eszkalálódása a Fekete-tengeren megrengette a globális gabonapiacokat. Moszkva a héten felfüggesztette a nemzetközi gabonamegállapodást és figyelmeztetést adott ki az ukrán kikötőkbe tartó hajóknak. Kijev hasonló figyelmeztetést adott ki az orosz kikötőkbe, valamint orosz megszállás alatt lévő területekre tartó hajóknak. Mindemellett Oroszország harmadik napja megtorló csapásokat hajt végre ukrán kikötők ellen a Krími hidat ért támadás miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken készül megvitatni a fekete-tengeri gabonaegyezmény felfüggesztésének humanitárius következményeit.

A főtitkár nem hagy fel erőfeszítéseivel, hogy biztosítsa ukrán és orosz élelmiszerek és műtrágyák elérhetőségét a nemzetközi piacokon" a globális élelmezés és a stabil fogyasztói árak szavatolása érdekében 

– ismertette Dujarric.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete a nap folyamán a diplomáciai képviselet honlapján kiadott közleményében leszögezte, hogy dacára az Egyesült Államok állításának, Moszkva nem fog polgári hajókra támadni a Fekete-tengeren.

A Ryanair hárommilliárd dollárt tervez befektetni Ukrajna légi közlekedésének újjáépítésébe a háború után

Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Ryanair hárommilliárd dollárt (1000 milliárd forint) tervez befektetni Ukrajna légi közlekedésének újjáépítésébe a háború után, illetve azt követően, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) biztonságosnak ítéli az ország légterét – jelentette be csütörtökön Michael O'Leary vezérigazgató Kijevben. Az ír légitársaság vezetője ígéretet tett arra is, hogy a háború végével gyorsan újraindítják majd a légijáratokat.

Ukrán kormányzati tisztségviselőkkel tartott megbeszélésén O'Leary közölte, hogy a Ryanair nyolc héttel a légtér megnyitását követően újraindítja járatait. Bejelentette: Kijev, Lemberg (Lviv) és Odessza repülőterein mintegy 30 repülőgépet állomásoztatnak majd, heti több száz járatot kínálva az Európai Unió tagországaiba, 20 fővárosba. A vállalat tájékoztatása szerint új, Boeing 737 MAX típusú utasszállítókról van szó, amelyek összértéke meghaladja a hárommilliárd dollárt.
A Ryanair-vezérigazgató azon elképzeléséről is beszélt, hogy öt éven belül a kezdeti ötmillióról tízmillióra emelik az évi utasszámot az országban. Az Ukrajna elleni orosz háborút megelőzően a Ryanair volt a második legnagyobb légitársaság. O'Leary hozzátette, hogy Herszon és Harkiv repülőtereire is visszatérnek, amint az infrastruktúrát sikerül helyreállítani.

A leggyorsabb módja az ukrán gazdaság újjáépítésének, illetve helyreállításának a diszkont légiközlekedés lesz

– hangsúlyozta O'Leary.

Kína nem kapott meg hatvanezer tonna ukrán agrárterméket

Az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország az odesszai régió elleni támadásával meghiúsította hatvanezer tonnányi mezőgazdasági termék Kínába szállítását – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram közösségi oldalon közzétett legutóbbi videóüzenetében.

A terroristák ezen csapása azt bizonyítja, hogy nem csak Ukrajna és nem csak népünk élete a célpontjuk. Körülbelül egymillió tonna élelmiszert tároltak a megtámadott kikötőkben. Pontosan annyit, amennyit már régen el kellett volna szállítani afrikai és ázsiai országokba. Az orosz terrort aznap éjjel leginkább megszenvedő kikötői terminálban 60 ezer tonna mezőgazdasági terméket tároltak, amelyet Kínába szántak. Tehát ez mindenkit érint

– fejtette ki az államfő.

Ukrán beszámolók szerint a szerdára virradó éjjel indított orosz támadások következtében hatvanezer tonna gabona pusztult el Csornomorszk kikötőjében. Az orosz erők minden nap támadják a térséget hétfő óta, miután Moszkva egyoldalúan kilépett a gabonaegyezségből. Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtöki Twitter-bejegyzésében bírálta a lengyel vezetést azon fenyegetéseik miatt, amelyekben kilátásba helyezték országuk határainak lezárását az ukrán gabona előtt. Arra figyelmeztetett, hogy a világ a globális élelmiszerválság küszöbén áll.

Demokrácia az, amikor a kormány végrehajtó hatalomként működik, nem pedig kampányközpontként

– jegyezte meg Sztefanyisina. Emlékeztetett arra, hogy a Fekete-tengeren jelenleg nem lehetséges az ukrán export, ami miatt a világ ismét a globális élelmiszerválság küszöbén áll. Felszólította Ukrajna európai partnereit, hogy működjenek együtt a globális élelmezésbiztonság és Ukrajna gazdasági túlélése érdekében, ami akadálytalan ukrán exportot jelentene az EU-ba. Át kell tekinteni egy kompenzációs mechanizmust azon ukrán gazdálkodók számára is, akik életük kockáztatása mellett dolgoznak a földeken - sürgette a miniszterelnök-helyettes.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kijelentette, hogy az Európai Unió a tengeri szállításokat szavatoló gabonaegyezmény orosz meghiúsítása után kénytelen lesz szárazföldön növelni az ukrán gabonaszállítást. Öt közép-európai EU-tag - Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia - azonban közösen kérte az EU-t a szeptember közepéig érvényben lévő ukrán gabonaimport tilalmának további meghosszabbítására. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig azzal fenyegetőzött, hogy szeptember 15. után nem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt, ha lejár az Európai Bizottság ukrán gabonaimportra vonatkozó moratóriuma – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

NAÜ: Oroszország még nem engedett ENSZ-szakembereket a zaporizzsjai reaktorok tetőszerkezetéhez

Oroszország még nem engedett hozzáférést az ENSZ-szakembereknek az ellenőrzése alatt álló zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak tetőszerkezetéhez – közölte csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

 A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői további vizsgálatokat és szemléket tartottak Ukrajna zaporizzsjai atomerőművében az utóbbi héten, eddig nem figyeltek meg nehézfegyverzetet, robbanóanyagot, vagy aknákat, viszont még engedélyre várnak, hogy hozzáférhessenek a reaktorok tetőszerkezetéhez

– ismertette a bécsi székhelyű szervezet.

A NAÜ azt követően követelt szélesebb körű hozzáférést az atomerőmű létesítményeihez, hogy az ukrán védelmi minisztérium hírszerző szolgálata azt állította: az orosz hadsereg aláaknázta a dél-ukrajnai atomerőművet.

Kanada újabb szankciókat vetett ki orosz jogi és magánszemélyekre

Újabb, az orosz hadsereget és a kulturális területet érintő szankciókat jelentett be csütörtökön a kanadai kormány, 

a büntetőintézkedések 39 természetes és 25 jogi személyt sújtanak. A szankciók az orosz Wagner magánhadsereget, az orosz nukleáris szektort, az Orlan-10-es felderítő drónokat gyártó vállalatot és "a moszkvai kormány Ukrajna eloroszosítását célzó törekvéseit támogató kulturális területet" érintik.

A szankcionáltak között vannak a Roszatom orosz energiavállalat vezetői, valamint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője és Prigozsin egyik segítője, Ivan Maszlov, akit Kanada felelősnek tart a Mali középső részén lévő Tourában 2022-ben elkövetett mészárlásért. Ottawa emellett szankció alá vonta az orosz kulturális minisztériumot, a tudományos és felsőoktatási minisztériumot, a Tocska Bankot és a Tele2 telekommunikációs céget. Kanada az ukrajnai háború 2022-es februári kitörése óta több szankciót rótt ki orosz jogi és magánszemélyekre, valamint katonai és humanitárius segítséget is nyújtott Ukrajnának.

Az orosz hadsereg folytatta a "megtorló csapásokat" Odessza térségében

Folytatódtak a Krími híd elleni támadás miatti megtorló csapásokat éjszaka, precíziós támadást mérve a levegőből és a tengerről Odessza, illetve Ilicsevszk (ukrán nevén Csernomorszk) térségében ukrán vízi drónok gyártóegységeire, illetve tárolóira – erősítette meg Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint ezen felül az üzemanyag-infrastruktúra létesítményeit és hadianyagraktárakat támadtak csütörtökre virradóra Mikolajiv határában. Hangsúlyozta, hogy a kijelölt célpontokat mind megsemmisítették. 

A művelet annak következménye volt, hogy hétfőre virradóra két vízi drónnal (robbanószerrel megpakolt távirányítású vízi járművel) csapást mértek a Krími hídra. Vlagyimir Putyin orosz elnök "a kijevi rezsim újabb terrorcselekményének" minősítette a történteket.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 595 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 210-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. A tábornok felhívta a figyelmet arra, hopgy Donyeck térségében 16 támadást hárítottak el az utóbbi egy nap során.

Ukrán helyi vezetők: halálos áldozatai is vannak az újabb dél-ukrajnai orosz csapásnak

Odesszában és Mikolajivben is életét vesztette egy-egy helyi lakos az orosz erők dél-ukrajnai régiókat ért támadásában – közölték csütörtökön megyei és városi közigazgatási vezetők. Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója arról számolt be a Telegram közösségi oldalon, hogy Odesszában egy polgári épület biztonsági őre meghalt a támadás miatt, nyolcan megsebesültek, köztük a katasztrófavédelem három munkatársa. A kormányzó közölte, hogy Odesszában megrongálódott a kínai főkonzulátus épülete az orosz támadás következtében, kitörtek az épület ablakai.

Anatolij Petrov, Mikolajiv polgármesterének tájékoztatása szerint Mikolajivban egy halálos áldozata volt a támadásnak, és a mentést végzők nap közben emeltek ki egy újabb sebesült férfit a romok alól. Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzójának korábbi közlése szerint a megyeszékhelyen 19-en sebesültek meg, köztük öt gyermek. Károk keletkeztek legalább öt többszintes lakóépületben és mintegy 15 garázsban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – reagálva a Dél-Ukrajnát ért támadásra – a Telegramon kijelentette, hogy: 

az ukránok átvészelik a háború nehéz időszakait, és szembeszállnak a gonosz állam, Oroszország csapásaival. Az orosz terroristák folytatják országunk életének elpusztítására tett kísérleteiket. Sajnos, vannak sebesültek, vannak halottak. Részvétem a családnak és a barátoknak! De a gonosz államnak nincsenek olyan rakétái, amelyek erősebbek lennének, mint a mi akaratunk, hogy életeket mentsünk, támogassuk egymást és győzzünk 

– fogalmazott az elnök.   

Az Európai Unió hat hónappal meghosszabbította az Oroszországgal szembeni szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön bejelentette, hogy további hat hónappal, jövő év január 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A szankciókat, amelyeket először 2014-ben vezettek be válaszul Oroszországnak az ukrajnai helyzetet destabilizáló intézkedéseire, 2022 februárjától jelentősen kibővítették, válaszlépésként Moszkva Ukrajnával szembeni „indokolatlan” katonai agressziójára.

KRISTERSSON, Ulf; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (b-j) sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek második napi tanácskozása után Brüsszelben 2023. június 30-án
Fotó: Geert Vanden Wijngaert / Forrás: MTI/AP

A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak. Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

Ezen túlmenően konkrét intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy megerősítsék az EU képességét a szankciók kijátszása elleni fellépésre.

Kiderült, hány Wagner-katona halt meg a háborúban

Egy Ukrajnában harcoló Wagner-zsoldosnak húsz százalék esélye volt arra, hogy sértetlenül térhet vissza a frontról – hívta fel a figyelmet a Kyiv Post frissen közölt, noha nem ellenőrzött adatokra hivatakozva, amelyeket több Wagner-közeli Telegram-csatorna tett közzé.

Wagner-zsoldosok
Fotó: Roman Romokhov / Forrás: AFP

Az adatok a tavaly kirobbant háború kezdetétől, február 22-től idén május 20-ig, vagyis Bahmut elfoglalásáig tartó időszakot ölelik fel - írja a Magyar Nemzet. 

Ez 78 ezer Wagner-harcost összesít – vélhetően nem számítva az Ázsiában, Afrikában állomásozókat –, akik közül 22 ezren meghaltak és 40 ezren megsérültek, tehát 16 ezren vészelték át a harcokat sebesülés nélkül.

Hozzáteszik, hogy a zsoldosok közül mintegy 49 ezer elítélt volt – korábban is lehetett tudni, hogy az ukrajnai háborúhoz a magánhadsereg a börtönökből is toboroz katonákat az állományba.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Lengyelország több forgatókönyvre készül a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte kapcsán

Lengyelország különböző forgatókönyvekre készül a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte kapcsán – közölte csütörtökön a varsói nemzetvédelmi minisztérium, aláhúzva, hogy az ország keleti határa biztonságos.

A tárca abból az alkalomból nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy csütörtöki - a minszki védelmi minisztérium által megerősített - sajtóértesülések szerint a Wagner-csoport a fehérorosz hadsereggel együtt a lengyel határ szomszédságában fekvő Breszt városa melletti terepen gyakorlatozik.

A határ biztonságos, Lengyelország folyamatosan figyeli a keleti határszakaszon fennálló helyzetet - húzta alá a tárca. 

Különféle forgatókönyvek megvalósítására készülünk, a helyzet alakulásától függően

– tették hozzá.

Felidézték: Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke, aki a biztonsági ügyek felügyeletéért is felelős, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter korábban is figyelmeztetett arra, hogy a Wagner-csoportot felhasználhatják a lengyel-fehérorosz határ destabilizálására.

A lehetséges fenyegetések megelőzése végett már korábban megerősítették a határőrség és a lengyel hadsereg együttműködését

– emlékeztettek a közleményben. Utaltak arra a műveletre is, amelynek keretében július elején további több mint ezer lengyel katonát és mintegy 200 katonai járművet csoportosítottak át az ország keleti részébe.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a PAP-nak nyilatkozva komolynak nevezte a lengyel keleti határ szomszédságában fennálló helyzetet. Felidézte: Fehéroroszország „már korábban ostromolta a lengyel határt”, felhasználva az illegális bevándorlók szervezett csoportjait. A diplomata nem zárta ki hasonló, „különféle katonai vagy félkatonai szervezetek bevetésével is történő” támadások lehetőségét.

Josep Borrell: globális élelmiszerválsághoz vezet, hogy Oroszország felmondta a gabonaszállítási megállapodást

Globális élelmiszerválsághoz fog vezetni, hogy Oroszország felmondta a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexportról szóló megállapodást - figyelmeztetett Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagállamok külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozására érkezve.

Arra is felhívta a figyelmet hogy Oroszország szándékos, "barbár" támadást intézett a déli kikötőváros, Odessza gabonatároló létesítményei ellen, ami szerinte tovább mélyíti az élelmiszerválságot.   

Mint mondta, a külügyminiszterek tanácskozásokon megvitatják, hogyan lehet Ukrajna hosszú távú biztonsági garanciáit uniós oldalról továbbra is támogatni, ami az európai békefenntartó eszköz forrásainak növelését jelenti.   

19 cirkálórakétával és drónnal támadtak az oroszok

Ezekből az ukrán légvédelem lelőtt öt cirkálórakétát és 13 drónt, a többi károkat okozott Mikolajivban és Odesszában is, előbbi városban tizennyolc ember sérült meg.

Ukrajna egyre erőszakosabb

Az elmúlt napok és órák eseményei azt mutatják, hogy nincs világháború, és a vilniusi csúcson nem vették fel Ukrajnát a NATO-ba, de a válság egyre mélyül, és ez kifejezetten aggasztó – mondta az Origónak adott interjúban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy Ukrajna egyre erőszakosabb, és mindenáron el akarja érni, hogy a Nyugat tovább támogassa pénzzel és fegyverekkel is. 

Nógrádi emlékeztetett rá, hogy az ukrán elnök bejelentette, hogy ők, ha kell, az USA nélkül is folytatják a háborút. A tény azonban az, hogy 24 órát sem képesek nyugati katonai, pénzügyi támogatás nélkül harcolni – tette hozzá, majd hozzáfűzte: azt is bejelentették, hogy mostantól kezdve nem kérik ki a Nyugat véleményét, és maguktól fognak orosz területeket lőni.

Én nem tenném a helyükben, ez egy macska-egér játék.

Nógrádi György
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszédet mond A jelen technológiai és kulturális kihívásai című konferencián Zalaegerszegen 2021. május 20-án
Fotó: Varga György / Forrás: MTI

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a krími híd elleni támadásról az ukránok először azt közölték, hogy orosz provokáció, mert nem akarják a gabonaszerződést meghosszabbítani. Ez egyszerűen értelmetlen. Később az ukránok bejelentették, hogy ők voltak, de ennek részleteit majd a győzelem után fogják nyilvánosságra hozni.

A teljes cikk ITT olvasható.

Odesszát és Mikolajivot érte légicsapás

Legalább kilenc ember megsérült a Mikolajiv kikötővárosra mért orosz légicsapásokban - közölték tisztviselők. A támadásnak nem számszerűsített áldozatai is vannak, erről azután számoltak be, hogy a város központjában egy háromemeletes lakóépületet találat ért.

Közben a szintén Ukrajna déli partvidékén fekvő Odesszában két embert kórházba szállítottak egy ottani légicsapás után.

Drónokkal támadták az ukránok a Krímet

Egy ember meghalt, négy épület megrongálódott, miután az ukránok drónokkal támadták az orosz ellenőrzésű Krímet - közölték helyi tisztségviselők. A RIA orosz hírügynökség szerint a támadás csütörtökön történt a félsziget északnyugati részén.

Több mint 13 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7346 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6066 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Új országba készül a Wagner-zsoldoscsapat

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosok főnöke egy videón üzent a harcosainak, ebben szégyennek nevezi az ukrajnai orosz háborús erőfeszítéseket. Ez az első felvétel, amely az orosz zsoldosvezérről készült a múlt hónapban történt lázadása óta - írta a The Guardian. 

Prigozsin arról is beszél, hogy a Wagner nem harcol tovább Ukrajnában, és Afrikába megy. 

Ami most a fronton történik, az egy szégyen, amiben nekünk nem kell részt vennünk. Megvárjuk azt a pillanatot, amikor teljes mértékben bizonyíthatunk

- mondta a Fehéroroszországban készült felvételen.

Bármilyen ukrán kikötőbe tartó hajót kilőhetnek az oroszok

Oroszország civil hajókat támadhat a Fekete-tengeren, majd az ukránokra háríthatja a felelősséget - mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője, órákkal azután, hogy Moszkva figyelmeztetett, hogy a térségben

az ukrán kikötőkbe tartó minden hajót potenciális katonai célpontnak tekint

- írta a The Guardian.

Részleteket ITT olvashat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában