Nemzetközi kutatás

2023.06.15. 14:31

Mutatjuk, hogyan vélekednek a magyarok a melegházasságról

A Magyar Nemzet cikke szerint hazánkban még a baloldali polgároknak is mintegy fele ellenzi az azonos neműek házasságát.

MW

Az LMBTQ-közösség fesztiválja, a 22. Budapest Pride felvonulásának résztvevői a Várkert Bazár előtt 2017. július 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A baloldali érzelműek körében, valamint a kevésbé vallásos országokban elfogadottabb az azonos neműek házassága – állapítja meg legújabb kutatásában a Pew Research Center. A felmérést 24 országban végezték el – írja a Magyar Nemzet.

A vizsgált régiók közül Nyugat-Európában a legmagasabb a melegházasság társadalmi támogatottsága
Forrás: Magyar Nemzet

A vizsgált régiók közül Nyugat-Európában a legmagasabb az azonos neműek házasságának társadalmi támogatottsága. Tízből legalább nyolc felnőtt támogatja ezt Svédországban (92 százalék), Hollandiában (89 százalék), Spanyolországban (87 százalék), Franciaországban (82 százalék) és Németországban (80 százalék). A törvény ezen országok mindegyikében lehetővé teszi az azonos nemű polgárok házasságát.

Kelet-Közép-Európában ezzel szemben inkább ellenzik a melegházasságot: Lengyelországban a felnőttek mindössze 41 százaléka, Magyarországon pedig csupán 31 százaléka támogatja azt.

A baloldaliak körében elfogadottabb a melegházasság
Forrás: Magyar Nemzet

Magyarországon a jobboldali érzelmű polgárok 75 százaléka, míg a baloldali polgárok 50 százaléka ellenzi az azonos neműek házasságát. A kutatók azt is kimutatták, hogy az azonos neműek törvényes házasságának támogatottsága általában alacsonyabb azokban az országokban, ahol nagyobb arányban vallja magát a lakosság vallásosnak.

A teljes cikkért kattintson.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában