Ukrán válság

2022.08.29. 06:59

Folyamatosak a bombázások Ukrajnában – frissül

Élő közvetítés a háború 187. napjáról.

Harkiv belvárosa egy orosz rakétacsapás után

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Sofia Bobok

Cikkünk frissül!

Krivij Rih városát támadják az oroszok

Dnyipropetrovszk megye két városában is robbanásokról számoltak be augusztus 29-én késő este.

Az orosz légierő szüntelenül támadja a térséget.

Ukrán támadás meghiúsításáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

A front déli szakszán megkísérelt ukrán támadás meghiúsításáról számolt be hétfő esti közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök személyes parancsára az ukrán csapatok három irányban kíséreltek meg támadást Mikolajiv és Herszon megyében. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az orosz csapatcsoportosulás az ukrán fegyveres erők 26 harckocsiját, 23 gyalogsági harcjárművét és kilenc egyéb páncélozott harcjárművét semmisítették meg, valamint két Szu-25-ös támadó repülőgépét lőtték le.

Az orosz közlemény szerint az ukrán emberveszteség meghaladta az 560 katonát.

A nap folyamán a Moszkva-barát hatóságok Herszon megye több településéről számoltak be intenzív ukrán tüzérségi támadásról.

24-re nőtt a Mikolajiv elleni támadás sebesültjeinek száma

Az orosz hadsereg tizenkét rakétát lőtt ki a városra. A robbanásokban legalább két ember meghalt és huszonnégyen megsebesültek 

- mondta Mikolajiv kormányzója, Vitalij Kim.

Robbanások rázták meg Mikolajivot

Legalább ketten meghaltak és tizenegyen megsebesültek a Mikolajivot ért orosz légitámadásban.


 

Nagy erőkkel zajlanak a mentési munkálatok az érintett területen - írja a SkyNews.

Tovább folytatódik a harc a zaporizzzsjai atomerőmű környékén

Az erőmű demilitarizálásáról szó sem eshet 

- mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője. Az orosz csapatok március eleje óta küzdenek az erőműért.

Ukrán drónt semmisítettek meg az oroszok a zaporizzsjai atomerőműnél

 

Csapásmérő drónnal kísérelték meg vasárnap megtámadni az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőművet az ukrán fegyveres erők

 

– jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint kézifegyverekkel sikerült lelőni a drónt, amely a 1. számú speciális épület tetejére zuhant, amelyben amerikai eredetű nukleáris fűtőanyagot és szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megyének a megszálló erők által kinevezett közigazgatásának vezetője hétfőn a Pervij Kanal televíziónak elmondta, hogy a lelőtt szerkezet egy amerikai gyártmányú kamikaze drón volt. Balickij szerint robbanótöltete a tetőbe csapódva felrobbant, de nagyobb kárt nem okozott.

Európa Tanács: aggasztó az erőszakos eltűnések száma Ukrajnában

Aggodalomra ad okot az Ukrajna elleni orosz offenzíva következtében erőszakkal eltüntetett emberek száma - hangsúlyozta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfői közleményében.

Mijatovic az erőszakos eltűnések áldozatainak augusztus 30-i világnapja alkalmából közzétett sajtóközleményében felhívta a figyelmet: 

a jelentések szerint az orosz erők ukrán civileket, helyi tisztviselőket, újságírókat és emberi jogi aktivistákat raboltak el és tartottak fogva, visszavonulásuk után nem derült ki, mi lett velük és hol vannak.

"Minden, Ukrajnában eltűntnek nyilvánított személyt meg kell találni, és szabadon kell engedni. Az erőszakos eltűnések minden esetét megfelelően ki kell vizsgálni, és a felelősöket meg kell büntetni" - húzta alá a strasbourgi szervezet vezetője.

Véleménye szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy az erőszakos eltűnések általában hosszú távú problémává válnak, ami óriási szenvedést okoz az áldozatok hozzátartozóinak, és sérti emberi jogaikat. 

A családoknak joguk van tudni hozzátartozóik sorsáról, és a társadalom egészének is joga van tudni az igazságot ezekről az eseményekről 

- tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy az erőszakos eltűnésekhez kapcsolódó igazságszolgáltatás elmaradása továbbra is súlyos probléma több európai országban, többek között Albániában, Azerbajdzsánban, Bosznia- Hercegovinában, Horvátországban, Cipruson, Georgiában, Koszovóban, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Oroszországban, Szerbiában, Spanyolországban, Törökországban, és Észak-Írországban.  

A biztos határozott fellépést sürgetett az Európában eltűnt személyek és erőszakos eltűnések megoldása érdekében. "Ehhez meg kell erősíteni a nemzeti jogszabályokat, meg kell nyitni a levéltárakat, lehetővé tenni az exhumálási programokat és a földi maradványok azonosítását, büntetőeljárást kell indítani az elkövetők ellen, és jóvátételt kell nyújtani az áldozatoknak és családjaiknak" - húzta alá. Felszólította az európai országokat az ENSZ az erőszakos eltűnések elleni védelemről szóló nemzetközi egyezményének ratifikálására, amely véleménye szerint az első fontos lépés az ilyen bűncselekmények megelőzése, kivizsgálása és megbüntetése, valamint az áldozatok és hozzátartozóik védelme felé.

Ukrajna a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására szólította fel az oroszokat

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra figyelmeztette a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökséget, hogy a zaporizzsjai atomerőműhöz tervezett látogatásuk a "legnehezebb misszió" lesz az ügynökség történetében, mivel folyamatosak a harcok a területen. Azt is elmondta stockholmi látogatásán, hogy 

Oroszországnak azonnal el kell hagynia az erőművet, hogy újra garantálni tudják a biztonságos működését.

Ellentámadást indítottak az ukránok Herszonnál

Friss jelentések szerint ellentámadást indított az ukrán hadsereg az oroszok által elfoglalt Herszonnál, és már áttörték az orosz védelem első vonalát.

Svédország egymilliárd korona katonai és civil segélyt nyújt Ukrajnának

A stockholmi kormány összesen egymilliárd korona (38,7 milliárd forint) értékben nyújt újabb katonai és civil segítséget Ukrajnának - mondta el Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn miután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt.

Az ígért katonai segély értéke 500 millió korona (több mint 19 milliárd forint). A svéd kormányfő nem pontosította a csomag tartalmát, de hangsúlyozta, hogy az előzőekhez hasonló lesz. 

Svédország korábban háromszor küldött egyebek között páncéltörő fegyvereket, védőeszközöket, rakétákat és aknamentesítő felszerelést tartalmazó fegyverszállítmányt Ukrajnának.

LINDE, Ann; KULEBA, Dmitro; ANDERSSON, Magdalena
Ann Linde svéd külügyminiszter (b) és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (j) fogadja Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert Stockholmban 2022. augusztus 29-én
Fotós: Jessica Gow / Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

A stockholmi kormány a civil segítség részeként búzát vásárol Ukrajnától, amelyet élelmiszerválsággal küzdő országoknak ad tovább.

Andersson aláhúzta: támogatni fogják a kijevi vezetést, amíg véget nem ér a háború.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tarackokat és lőszert kért Svédországtól. Megjegyezte: amíg tart a konfliktus, további fegyverekre lesz szükségük. "Minden euró, minden golyó, minden lőszer számít" - tette hozzá.

Az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Svédország szakított hagyományosan semleges politikájával, és Finnország 1939-es szovjet inváziója óta először küldött fegyvert katonai konfliktusban álló országnak. Az orosz támadás miatt Finnország és Svédország úgy döntött, hogy véget vetnek az el nem kötelezettség politikájának, és felvételüket kérik a NATO-ba. Az észak-atlanti szövetség júniusi madridi csúcstalálkozóján elfogadta kérvényüket.

Folyamatosan támadnak egy zaporizzsjai települést

Több mint 200 támadás ért hat óra alatt egy ukrán települést, Orehovot. Itt található Zaporizzsja régió katonai adminisztrációs központja. A polgármester azt írta a Telegramon, hogy a város központja a leginkább érintett, és "lángokban áll".

Magyarország továbbra is segít

Változatlanul folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő emberek Ukrajnából Magyarországra. A katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik róluk, segíti az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat.

A katasztrófavédelem az elmúlt héten 56 ember, köztük 29 gyermek és 15 nő elhelyezésében, utaztatásában működött közre. 

A háború kitörése óta 12 567 ember - köztük 6742 gyermek és 3818 nő - elhelyezésében segített a szervezet.

Egymást vádolják Enerhodar bombázásával az oroszok és az ukránok

Ismét lövések érték hétfőre virradóra a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városát, az orosz és az ukrán fél egymást tette felelőssé a támadásért.

Enerhodar polgármestere, a városból korábban már elmenekült Dmitro Orlov (aki helyett a gyakorlatban már az oroszok által delegált Andrej Sevcsik vezeti a várost) provokációval vádolta meg az orosz erőket, Moszkvát pedig "nukleáris zsarolással".

Enerhodar oroszok által delegált polgármestere, Andrej Sevcsik a zaporizzsjai atomerőműnél egy orosz katona társaságában 
Fotós: Andrey Borodulin / Forrás: AFP

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát katonai és polgári közigazgatási főtanácsának egyik tagja azt közölte, hét sebesültről tudnak, két ember állapota súlyos. Egyúttal azt vette az ukrán erők szemére, hogy a támadással igyekeznek megakadályozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek közelgő látogatását.

A brit hírszerzés az orosz védelmi miniszterről

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu egyre inkább háttérbe szorul, mivel a parancsnokok most már közvetlenül Vlagyimir Putyinnak jelentenek. Ennek oka azok a problémák, amikkel az ukrajnai háború miatt kell szembenéznie Oroszországnak. A mellőzése miatt a britek szerint egyre több orosz tiszt és katona nevet Sojgun.

Különleges csapat tart a zaporizzsjai atomerőműhöz 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója ma reggel jelentette be, hogy úton van az elmúlt hetekben támadások célpontjává vált zaporizzsjai atomerőműhöz.

Eljött a nap, a NAÜ zaporizzsjai missziója már úton van. Meg kell védenünk Ukrajna és Európa legnagyobb erőművének biztonságát

 – írta Rafael Grossi a Twitteren.

Orosz veszteségek Dél-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága jelentése szerint a térségben 41 orosz katonát öltek meg, emellett megsemmisítettek két drónt, egy T-72-es harckocsit, egy Uragan többszörös rakétaindítót és egy Pantsir rakétarendszert. Az ukrán hadsereg nyolc erődítésre is csapást mért – írták.

Harkovot bombázták az oroszok - fotó

Több mint 17 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére augusztus 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 7055, a román-magyar határszakaszon belépők közül 10112 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányág. 

A beléptetettek közül a rendőrség 465 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 545 ember, köztük 170 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az oroszok blokkolnák a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség zaporizzsjai ellenőrzését

Irán is használta már a módszert - írta az ISW amerikai agytröszt. 

Enerhodart bombázták az oroszok - videó

Pontonhídat építettek az oroszok a Dnyeperen

Az Antononovszkij híd közelében telepítették, az ukránok több csapást mértek a hídra, amely létfontosságú az orosz utánpótlás számára.

Az ukránok öt irányból verik vissza az oroszokat

Harkovi területen az orosz hadseregnek nem sikerült előrenyomulnia Szvitlicsne falu közelében - közölte az ukrán vezérkar.

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában