Olvasó

2015.10.02. 07:20

Az óriási hegységek és fenyvesek birodalmában - Erdélybe utazott a Kerka

Idén nyáron a lenti Kerka Táncegyüttessel régi álmunkat váltottuk valóra, amikor a Zala Megyei Önkormányzat és a LEKO támogatásával egy hetet Erdélyben töltöttünk.

Civil Tudósítónktól

Az utazást sok-sok szervezés, izgatott készülődés és várakozás előzte meg. Végre – július 24-én hajnalban – útnak indultunk. A közel nyolcórányi buszozás nem tartozott a legizgalmasabb programok közé, de valahogy ez is eltelt.

Fotó: a szerző

Első megállónk Arad volt, ahol a 13 vértanú emléke előtt tisztelegtünk. Szállásunk egy festői székely faluban, Csernakeresztúron volt. A község különlegessége, hogy a környék román túlsúlya ellenére is őrzik magyarságukat.

A második napunkon meglátogattuk Vajdahunyad várát, a gyulafehérvári székesegyházat és Petőfi segesvári emlékhelyét is. Eközben szintén jó pár kilométert tettünk meg, hiszen az Erdélyi-középhegységen átvágva átszeltük Erdélyt, hogy a nap végén Gyergyószentmiklóson pihenhessünk meg.

Innen indultunk a híresen gyönyörű Gyilkos-tó és Békás-szoros bebarangolására. Sajnos mire odaértünk, leszakadt az ég, így a szorost csak a buszból nézhettük meg, de még így is óriási élmény volt! Mire a tóhoz értünk, már az eső is elállt. A fenyvesekből és a tóról felszálló pára (a zivatar utolsó nyoma) még emelte a hely szépségét. Látogatásunkat a Gyilkos-tói Sokadalom napjára időzítettük, így programokból se volt hiány. Többek közt megkóstolhattuk a híres erdélyi kürtőskalácsot, csónakázhattunk, sőt egy fellépés és táncház keretében hazai táncainkat is megmutathattuk.

Másnap először a híres búcsújáróhely, Csíksomlyó kegytemplomát és csodatévő Mária-szobrát csodáltuk meg, majd jártunk Gyimesbükkön, az Ezeréves határon, végül a gyimesi csángók birodalmával, viseleteivel, néphagyományaival ismerkedtünk meg. Este a gyergyói Hóvirág Néptáncegyüttessel találkoztunk, reméljük, hogy nem utoljára!

Gyergyószentmiklóst végleg elhagyva újból egy hosszabb útra indultunk: bejártuk Farkaslakát, Tamási Áron szülőfaluját, Korondot, a fazekasság egyik központját, körbesétáltuk a szovátai Medve-tavat, amely meleg vize és magas sótartalma miatt kedvelt turistacélpont, valamint a lenyűgöző tordai sóbányát. Ezt az estét már Gyalun töltöttük.

Utolsó előtti napunkon Kolozsváron, Erdélyország fővárosában, és egy igazi kalotaszegi gyöngyszemben, Kőrösfőn jártunk.

Bármennyire szívünkbe zártuk ezt a tájat, eljött a hazautazás napja is, így búcsút kellett vennünk Erdélytől – de ez a búcsú biztosan nem lesz végleges!

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik