Olvasó

2015.09.17. 05:14

„Ezt nem hiszem el. Röszkére? Pont most amikor balhé lesz?”

Egy nemrég hallott telefonbeszélgetés egy fiatal anyuka és valószínűleg párja között orvosi váróban. (karján sírdogáló pici lázas gyermek, anyuka könnyeivel küzd) - kezdi levelét olvasónk...

"Ezt nem hiszem el. Röszkére? Pont most amikor balhé lesz? Rendőröket? 4 napig? De itt vannak a pici gyerekek. Azt mondta a főnök nem érdekli, ha nem mész, ki leszel rúgva? Micsoda hajnalban indulsz? De hát szabadságot kértél, mert ..." Megszólítottam, beszélgettünk. Egy buszsofőr felesége volt, aki elmondta újabban ez lett a szokás a Zala Volánnál, vagy ahogy hívják ÉNYKK. Szabadság nincs ha kérnek, szabadnap sincs szinte, mert kevés a sofőr. Legutóbb épp családi program volt (szabadnapon 7-8 nap után), amikor csörgött a telefon és mondták, hogy most azonnal jöjjön. Most meg 4 napra a férje Röszkére visz rendőröket. Azt mondja tudta, hogy mivel jár az ha az ember férje buszsofőr, de ez már sok. Csak azt nem érti miért csak 4 nap múlva jöhet vissza a férje. Mesélt még olyan kollégáról, aki az anyját nem tudta a kórházban meglátogatni, mert dolgozott és nem kapott szabadnapot, vagy a migránsokat szállító kollégákról, meg néhány ÚJ kollégáról, akik a saját járatukat lekésték, vagy a figyelmeztető tábla elkerülte a figyelmét és majdnem beszorultak egy híd alá...... (de ők a szuper dolgozók)

Nem olvastam a Zalai Hírlapban, hogy rendőröket szállítanak a Zala Volán sofőrjei a röszkei határhoz, de nem is ez a lényeg. Ami a bicskát kinyitotta a zsebemben,és írtam, hogy "zsarolással",(ha nem csinálod - kirúglak), kényszerítenek embereket egy munka elvégzésére. De arra nem gondolnak, hogy ezek az emberek életekért felelnek? Az a sofőr is ember és neki is van családja. Az az apa/fiú aki a beteg gyermeke vagy az anyja mellett szeretne egy kis időt eltölteni, mennyire tud az útra, a közlekedésre koncentrálni? A főnökök könnyen odavágják, hogy ha nem tetszik el lehet menni, mert 60-an állnak sorban a kapuban. Tényleg? Én még olyan új munkaerőt nem láttam, aki a kaput átlépve mindent tudott. 

Rengeteget buszoztam már (21 éve ingázom) és sajnos egyre jobban észrevehető, a sofőrökön is a változás (türelmetlenebbek, idegesebbek). Az utazó közönség átalakulásáról meg jobb ha nem is beszélünk. (Pl.:Jó volna, ha az egyetemista is tudna olvasni és akkor nem a sofőrt kellene feljelenteni azért mert rossz buszra szállt fel, vagy a sofőrrel ordítani, hogy miért zárja be a csomagtárolót)

Rozi Gizella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!