Olvasó

2015.03.31. 08:59

Oltónap Türjén és Tekenyén

A kereszténység március 25-én tartja Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. Ebből az alkalomból a Foglalkoztató ZalA-KAR Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezésére és segítségével, az önkormányzatok gyümölcsfa- oltónapot szerveztek.

Civil Tudósítónktól

Szombaton délelőtt Türjén Nagy Ferenc polgármester köszöntötte a közel 50 érdeklődőt és elmondta, hogy külön öröm számukra ez az akció, mert a templomuk védőszentje is a Gyümölcsoltó Boldogasszony! – A ZalA-KAR-t képviselő Kiss András emlékeztetett arra, hogy „őseinktől kaptuk ezeket a régi gyümölcsfajtákat, és reméljük, unokáink is e fák gyümölcseit fogják élvezni!”

Almásy Béla oktatást tart az érdeklődőknek (Fotó: Szalay Csaba)

Ezután három asztalnál kezdődött a gyümölcsfa csemeték oltása, amihez a vadalanyokat és az oltóvesszőt a ZalA-KAR biztosította, de sokan magukkal hozták  az oltóvesszőt. Almásy Béla kutató agrármérnök kis oktatást is tartott az érdeklődőknek, miközben Kiss András és Tarsoly Ernő nagy szakértelemmel oltottak.Az oltónap sikerét jelzi, hogy hatására Türje is (mint korábban Kehidakustány és Kallósd) csatlakozik a „Tündérkert” mozgalomhoz, amelynek keretében a településen található, illetve a hajdan volt gyümölcsfajtákból helyi és elszármazott gyerekek egy-egy fát újra elültetnek, ezzel is kötődnek elődeik lakhelyéhez.

A türjei akciót hasonló követte délután Tekenyén is, ahol Kiss András már másodszor köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. A lakosság számához mérten itt is sokan éltek a lehetőséggel.

Szalay Csaba

Címkék#oltónap

Ezek is érdekelhetik