Olvasó

2012.04.11. 11:49

Béremelés pályázattal (kommentár)

Jó előre jelezték a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek, hogy az adóváltozások veszteseit „kárpótló” bérkompenzáció nem lesz zökkenőmentes; sokan vannak az országban, akik januári fizetésük kézhezvételekor erről személyes tapasztalatokat szereztek.

Horváth A. Attila

Ahogy arra számítani lehetett, nem mindenhol követték a kormányzati ajánlást a piaci szereplők (sőt, az államiak sem), néhol pedig beindult a trükközés is; a rendszerhibák tünete, hogy csak a múlt héten két multinacionális kereskedelmi lánc dolgozói tüntettek az elszenvedett fizetéscsökkenés miatt. Vélhetően a hasonló jelenségekre reagált az a pénteki kormányrendelet, amely szigorúbb feltételeket ír elő a foglalkoztatóknak: ahol igénylik a vissza nem térítendő támogatást, ott nem csökkenhet a létszám, sem jelentősen a munkaidő, és január elsejétől visszamenőleg kell megemelni, pontosabban nettóban szinten tartani a béreket. Kérdéses, mindez mennyiben befolyásolja a válsággal küzdő cégek humánerőforrás- politikáját, különösen ott, ahol kizárólag gazdasági kényszerűségből mulasztották el a kompenzációt. Egyelőre csak remélni lehet, hogy a tegnap elindított 21 milliárdos pályázat javítja valamelyest a béremelési kedvet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!