Olvasó

2012.03.10. 10:03

Nem politika – oktatás (kommentár)

Hiányzik a stratégiai gondolkodás az oktatási kormányzat munkájából, és az oktatás fejlesztéséhez nincs meg a megfelelő társadalmi párbeszéd – indokolja az oktatási kerekasztal létrehozásának ötletét a Hálózat a Tanszabadságért (HAT).

zaol.hu

A szélesebb nyilvánosság előtt talán még kevéssé ismert szervezet tavaly novemberben bontott zászlót, mint a honlapjukon található nyilatkozatban írják, azért, mert elfogadhatatlannak tartják azt az eljárást, ahogyan a kormányzat a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét előkészítette. Hogy a hálózat kezdeményezése nem intézhető el egy kézlegyintéssel, azt kellően alátámasztja az alapító tagok között szereplő számos oktatási szaktekintély mellett a Magyar Pedagógiai Társaság és két pedagógus szakszervezet jelenléte is. És nem utolsósorban az a tény, hogy további tizenhat, oktatással foglalkozó szakmai szervezet a hálózat mellé állt. Valami megmozdult – mondhatnánk most, ha előbb nem is, a huszonnegyedik órában, s legalább azok megkondítják a vészharangot, akik nem a pártok parlamenti padsoraiból, hanem a rögvalóból szerzik az információt – nap mint nap. Legelsősorban is azt, hogy a magyar közoktatás modernizációra szorul, s ha nem akarunk végletesen leszakadni a világtól, ez nem lehet a pártok privilégiuma. Kérdés, hogy meghallják-e a dörömbölést a politikai játéktéren és – reagálnak-e?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!